Ambrozia, din ce în ce mai agresivă. Când este perioada de înflorire, când emite polen. Sfaturi de la un medic primar în Alergologie

  • Gravitatea alergiei la ambrozie a crescut considerabil în ultimii ani
  • Au apărut manifestari clinice chiar şi la sugari, susţine Dr. Adriana Nicolae, medic alergolog
  • Alergia se manifestă, cel mai des, prin rinoconjuntivită alergică şi astm, uneori cu erupţii, ca dermatită, urticarie şi angioedem
Urmărește
13158 afișări
Imaginea articolului Ambrozia, din ce în ce mai agresivă. Când este perioada de înflorire, când emite polen. Sfaturi de la un medic primar în Alergologie

Ambrozia, din ce în ce mai agresivă

Dacă este cald afară şi ai mai mereu nasul înfundat, strănuţi frecvent, lăcrimezi sau tuşeşti sec, s-ar putea să nu ai nici Covid-19, nici o banală răceală. Alergia la polenul de ambrozie este posibil să fie de de vină pentru disconfortul tău.

Ambrozia, denumită şi iarbă pârloagelor, este o plantă extrem de invazivă, care s-a răspândit din America de Nord şi Centrală şi în ţară noastră. În multe ţări europene, ambrozia a fost declarată buruiană de carantină din cauza polenului sau, foarte alergenic, care a creat complicaţii asupra sănătăţii. O întâlnim pe marginea drumurilor, în culturile agricole sau pajişti neîngrijite cât şi în gări, pe şantiere, dar şi în parcuri sau grădini.

Buruiana înfloreşte în lunile iulie-septembrie, iar în perioadele secetoase şi cu temperaturi ridicate planta emite cantităţi duble de polen din cauza poluării. Există o lege care obligă pesoanele fizice şi firmele care au terenuri pe care creşte ambrozia să o distrugă. Amenzile sunt între 1000 şi 5000 de lei pentru persoane fizice, iar pentru firme de la 10.000 la 20.000 de lei.

Cum ne dăm seama că suntem alergici?

Alergia se manifestă, cel mai des, prin rinoconjuntivită alergică şi astm, uneori cu erupţii, ca dermatită, urticarie şi angioedem.  În multe dintre cazuri apar şi episoade de tuse, respiraţie grea, astm alergic, mâncărime, roşeaţă, edeme, cu diverse localizări, explică Adriana Nicolae medic primar imunologie, care ne spune cum să identificăm alergia şi cum s-o tratăm.

Ce poate face un alergic la polenul de ambrozie ?

Să dormi cu ferestrele deschise şi să foloseşti purificatoare sau aere condiţionate cu filtre HEPA, ne-a spus medicul. Totodată să eviţi spaţiile cu vegetaţie, zilele cu vânt însorite, sau furtuni, să foloseşti ochelari de soare, masca afară şi să nu îţi usuci hainele în aer liber.

Ambrozia înfloreşte, la fel şi vânzările purificatoarelor! Pentru că aceste aparate sunt esenţiale în casă unui alergic la polen, oamenii se înghesuie în lunile de vara, să cumpere aparate care le menţîn aerul mai curat în casă. Însă, nu mulţi ştiu, că doar un aparat cu un filtru HEPA îi ajută la alergie. Aparatele care au un filtru Hepa de bună calitate elimina până la 99,7. % dintre alergeni şi 99, 9% dintre virusuri, sunt cele mai bune pentru alergia la polen.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici