- Home
- Sănătate
- (18.08.2020, 12:39)
- Emanuel Dumitru
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Cât alcool e „prea mult” şi unde recomandă medicii să punem limita. Consumul băuturilor alcoolice, în creştere în timpul pandemiei
- Consumul de alcool a crescut în SUA cu aproximativ 8% în ultimii 20 de ani, iar în timpul pandemiei s-a constatat accelerarea consumului de alcool. În acest context, noile orientări dietetice din SUA recomandă ca bărbaţii să nu consume mai mult de o doză de băutură alcoolică pe zi.
- Industria alcoolului şi-a exprimat obiecţiile, iar unii oameni de ştiinţă au sugerat că trebuie pus un accent mai mare pe excesul de alcool, şi nu pe consumul moderat.
- Specialiştii elogiază noua măsură, susţinând că astăzi există multe dovezi care arată că alcoolul contribuie la apariţia mai multor boli, în special a cancerului.
Urmărește
12175 afișări
Sursa FOTO: Profimedia
Bărbaţii nu ar trebui să consume mai mult de o băutură alcoolică pe zi, potrivit recomandărilor unui comitet federal în privinţa noilor orientări dietetice din SUA. Aceasta reprezintă o reducere la jumătate a limitei recomandate până acum, care era de până la două băuturi pe zi pentru bărbaţi şi până la o băutură pe zi pentru femei. Această schimbare reflectă modificarea concepţiei oamenilor de ştiinţă cu privire la consumul moderat de alcool, dat fiind faptul că în timpul pandemiei s-a constatat accelerarea consumului de alcool în rândul americanilor.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Moș Crăciun, eroul sărbătorii, are o fișă medicală impresionantă: obezitate, diabet și jet lag extrem
-
Trupele germane trebuie să fie „apte” pentru război dacă Putin atacă, afirmă Boris Pistorius. Ministrul spune că Berlinul trebuie să aloce mai mulţi bani pentru apărare
-
Dinamo-Rapid, un derby clasic al fotbalului românesc, duminică, în etapa a 21-a Superligii / Anii 60 au oferit confruntări memorabile între cele două echipe
-
Avion de vânătoare american, doborât într-un „caz aparent de foc aliat” deasupra Mării Roşii
Cercetările anterioare legau consumul moderat de alcool de un risc mai mic al bolilor de inimă. Însă mulţi experţi în sănătate spun acum că unele dintre aceste studii sunt imperfecte, existând dovezi din ce în ce mai clare, care arată că alcoolul are riscuri mult mai ample asupra sănătăţii.
Studiile arată că riscurile de mortalitate atât pentru bărbaţi, cât şi pentru femei încep să crească după consumul unei jumătăţi de doză standard de alcool, afirmă dr. Naimi. Consumul de alcool în SUA a crescut cu aproximativ 8% în ultimii 20 de ani, conform datelor Institutului Naţional de Abuz de Alcool şi Alcoolism. Şi vânzările de alcool au crescut cu 23,6% din martie, când a lovit pandemia Covid-19, până la 1 august, comparativ cu aceeaşi perioadă din 2019, potrivit companiei de cercetare Nielsen.
Elizabeth Mayer-Davis, preşedinta departamentului de nutriţie de la Universitatea din Carolina de Nord de la Chapel Hill, care a prezidat subcomisia care a revizuit recomandările privind băuturile, spune că noua recomandare vine pe fondul creşterii consumului de alcool şi al înmulţirii dovezilor care arată că alcoolul contribuie la apariţia mai multor boli, în special a cancerului.
Nigel Brockton, vicepreşedinte al departamentului de cercetare de la Institutul American pentru Cercetarea Cancerului, a lăudat noua propunere. „Acest lucru poate aduce o contribuţie substanţială la creşterea sănătăţii oamenilor şi la reducerea riscului de dezvoltare a cancerului”. Dr. Brockton a afirmat că există dovezi clare că riscul apariţiei a şase tipuri de cancer este potenţat de consumul de alcool. Patru astfel de tipuri de cancer – de esofag, de stomac, de ficat, de cap şi de gât – sunt mai frecvente la bărbaţi decât la femei. Pentru cancerul mamar şi esofagian, orice cantitate de alcool creşte riscul, spune el.
Constatările anterioare, care sugerează că alcoolul ar avea anumite beneficii asupra sănătăţii, au fost puse sub semnul întrebării de studii mai recente, spune dr. Koob. De exemplu, cercetările care asociază consumul moderat de alcool cu mai puţine boli cardiovasculare include adesea oameni care au o dietă mediteraneană, spune el, astfel încât efectele asupra sănătăţii pot veni de la alimentele consumate, şi nu de la alcool.
Unii oameni de ştiinţă spun că liniile directoare ar trebui să se concentreze mai mult pe excesul de alcool. Eric Rimm, profesor de epidemiologie şi nutriţie la Harvard T.H. Chan School of Public Health, afirmă că obiectivul ar trebui să fie reducerea consumului excesiv de alcool, nu scăderea limitei pentru consumul moderat de alcool. De asemenea, el nu este de acord cu ideea că limita recomandată pentru băuturi alcoolice ar trebui să fie aceeaşi pentru bărbaţi şi pentru femei, susţinând că efectul biologic al alcoolului asupra corpului femeilor este mai puternic decât cel asupra corpului bărbaţilor.
Noua măsură a atras obiecţii din partea industriei alcoolului. Tiffany Sizemore-Ruiz, consilier medical pentru Distilate Spirits Council din Statele Unite, şi-a exprimat săptămâna trecută dezacordul faţă de noua măsură. Ea a spus că limitarea consumului de alcool pentru bărbaţi nu este fondată ştiinţific şi că nu s-au realizat suficiente cercetări care să examineze în mod specific diferenţa dintre una şi două doze de băuturi zilnice.
Dariush Mozaffarian, decanul Şcolii Friedman de Ştiinţă şi Politică Nutriţională de la Universitatea Tufts din Boston, care nu a făcut parte din comitetul de orientări dietetice şi nu a fost implicat în acest proces, a declarat că limita inferioară este o recomandare raţională, susţinută de cercetare, afirmând că numeroasele daune pe care alcoolul le are asupra sănătăţii justifică deplin luarea unei asemenea decizii.
Citește pe alephnews.ro: Care sunt cele 16 povești care influențează fizica și astronomia în 2024
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Moment istoric pentru NASA: Sonda Parker va ajunge la o distanță record de 6,2 milioane kilometri, chiar în Ajunul Crăciunului
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care sunt cele mai SĂNĂTOASE alimente de pe masa de Crăciun. Specialist în nutriție: „PIFTIA și șoriciul nu au multe calorii”
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe