Ce este cataracta? Soluţii eficiente de tratament pentru o vedere clară (P)

Ai observat că vederea ta nu mai este la fel de clară ca înainte? Ai senzaţia că obiectele sunt înceţoşate? Simţi că ai nevoie de mai multă lumină să citeşti ziarul sau observi că literele devin duble? Ei bine, ai putea avea cataractă. Exemplele de mai sus reprezintă simptome ale acestei boli, deci e momentul să mergi la oftalmolog.

Urmărește
160 afișări
Imaginea articolului Ce este cataracta? Soluţii eficiente de tratament pentru o vedere clară (P)

Ce este cataracta?

Cataracta e o afecţiune oculară progresivă, care afectează lentila intraoculară, ducând la înceţoşarea vederii. Membrana care e clară, se opacizează odată cu timpul, şi devine asemenea unui geam murdar. Această problemă împiedică lumină să ajungă la retină, determinând vederea neclară. Cataracta poate apărea la unul sau la ambii ochi. Afecţiunea e asociată cu îmbătrânirea, dar poate apărea şi la persoane mai tinere din cauza traumatismelor oculare, a diabetului sau a expunerii la radiaţii.

Cum se tratează cataracta?

Operaţia de cataractă este singurul tratament eficient pentru această afecţiune. Din fericire, procedura e una extrem de frecventă şi sigură, având rezultate excelente în majoritatea cazurilor.

Cum se desfăşoară operaţia de cataractă?

1. Consultaţia preoperatorie

Primul pas constă în vizita la oftalmolog şi diagnosticarea problemei. Odată identificată, se realizează un plan de tratament. Tot în aceasta etapă, se va determina ce tip de lentilă intraoculară (cristalin artificial) ar fi cea mai potrivită pentru tine. Aceasta va înlocui cristalinul natural al ochiului şi îţi va reda vederea clară.

2. Pregătirea pentru operaţie

În ziua operaţiei, vei fi instruit să nu consumi lichide şi alimente înainte de intervenţie. Medicul îţi va spune şi despre medicamentele pe care nu trebuie să le iei, pentru a se asigura că operaţia decurge fără probleme.

3. Procedura chirurgicală

Operaţia de cataractă e scurtă, nedureroasă şi se realizează sub anestezie locală. Medicul va face o mică incizie în cornee şi va folosi ultrasunete pentru a segmenta şi îndepărta cristalinul afectat. Apoi, noua lentilă e plasată în ochi, iar incizia este închisă.

4. Recuperarea

La câteva ore de la operaţie, vei putea pleca acasă. Trebuie să ştii că în următoarele zile, ai putea resimţi disconfort sau o senzaţie de ochi încărcaţi, dar acestea dispar pe măsură ce ochiul se recuperează. Medicul îţi va recomanda un tratament cu picături oftalmice şi indicaţii privind utilizarea lor.

Cei mai mulţi pacienţii observă o îmbunătăţire semnificativă a vederii imediat după operaţie. 

Operaţia de cataractă este singurul tratament pentru redobândirea vederii clare. Dacă simţi că vederea este înceţoşată sau estompată, nu ezita să-ţi faci o programare la oftalmolog, pentru o evaluare completă a sănătăţii ochilor şi pentru a discuta opţiunile de tratament disponibile pentru tine.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici