Ce este şi cum recunoaştem sindromul persoanei rigide, tulburarea rară cu care a fost diagnosticată Céline Dion

Anunţul că Celine Dion că suferă de Sindromul Omului Înţepenit - Stiff Man Syndrome (SMS) nu i-a lăsat indiferenţi pe fanii vedetei, care vor fi privaţi de concertele artistei din 2023, evenimente anulate.

Urmărește
4028 afișări
Imaginea articolului Ce este şi cum recunoaştem sindromul persoanei rigide, tulburarea rară cu care a fost diagnosticată Céline Dion

Ce este şi cum recunoaştem sindromul persoanei ridige, tulburarea rară cu care a fost diagnosticată Celine Dion

Artista canadiană Céline Dion a anunţat că are o „boală rară”, iar zilele trecute şi-a anulat concertele de anul viitor, unul fiind programat chiar în Bucureşti.

Céline Dion, cântăreaţă în vârstă de 54 de ani, a dezvăluit că suferă de o tulburare neurologică rară, sindromul persoanei înţepenite sau sindromul omului înţepenit - Stiff Man Syndrome (SMS), care a forţat-o să anuleze etapele europene ale turneului său care – ironia destinului – se numeşte Curaj şi fusese deja suspendat din cauza pandemiei din martie 2020.

Dar de ce suferă mai exact vedeta pop? Ce fel de boală este şi cum afectează viaţa de zi cu zi? Un expert, Giacchino Tedeschi, preşedinte al Societăţii Italiene de Neurologie şi director al Clinicii de Neurologie şi Neurofiziopatologie a Spitalului - Universitatea din Campania „Luigi Vanvitelli” din Napoli, a vorbit despre boală.

„Sindromul bărbatului înţepenit sau „persoană înţepenită” este o boală neurologică rară caracterizată prin rigiditate fluctuantă, adică non-constantă, a toracelui şi a membrelor. Este însoţită de spasme musculare dureroase şi se estimează că afectează o persoană din aproximativ un milion” explică profesorul Tedeschi.

Céline Dion, povestind pe profilul ei de Instagram cu ce boală a fost diagnosticată, a mai adăugat că este urmărită de o „echipă de medici care lucrează cu mine pentru a mă face să mă simt mai bine. În fiecare zi muncesc din greu cu kinetoterapeutul, pentru a-mi recupera puterea şi capacitatea de a performa din nou, dar trebuie să recunosc că este o luptă”. Spasmele, de fapt, îngreunează chiar şi cântatul.

Predomină la femei

„Aproximativ 2 din 3 pacienţi sunt femei şi debutul bolii are loc în jurul vârstei de 45 de ani”, explică neurologul, care subliniază că progresia este lentă: „Simptomele se dezvoltă în luni sau ani. Rigiditatea musculară progresivă, însă, poate fi foarte dureroasă şi are un impact foarte puternic asupra vieţii de zi cu zi a celor care suferă de tulburare, deoarece imobilizează pieptul şi şoldurile: de multe ori mersul devine rigid şi incomod”.

Nu numai atât. „Spasmele musculare dureroase şi spontane care apar în legătură cu boala pot provoca chiar căderi dezastruoase. În plus, se poate asocia şi frica de a traversa spaţiile deschise (pseudo-agorafobie), ceea ce provoacă opriri bruşte ale mersului, spasme bruşte şi încă o dată căderi”. adaugă expertul.

După cum a spus Céline Dion, cercetările sunt încă în desfăşurare asupra acestui sindrom, pentru a-i identifica cauzele, chiar dacă pare a fi asociat cu prezenţa unor anumiţi anticorpi, „cei împotriva decarboxilazei acidului glutamic (GADas) în puţin mai puţin de 70% din cazuri, ceea ce sugerează o origine autoimună”, explică Tedeschi.

De fapt, aceşti anticorpi întrerup activitatea unui neurotransmiţător: parcă ar bloca temporar neuronii responsabili de mişcările coloanei vertebrale, provocând spasme şi rigiditate.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici