Cipru, epidemie de coronavirus felin. Ţara tratează pisicile cu pantile anti-Covid pentru oameni

Cipru a început să trateze pisicile bolnave de pe insulă cu pastile anti-Covid. Pastilele erau destinate iniţial oamenilor. Distribuirea medicamentelor vine ca urmare a unei "creşteri alarmante" a cazurilor de peritonită infecţioasă felină (FIP) cauzată de coronavirusul felin.

Urmărește
461 afișări
Imaginea articolului Cipru, epidemie de coronavirus felin. Ţara tratează pisicile cu pantile anti-Covid pentru oameni

Cipru, epidemie de coronavirus felin. Ţara tratează pisicile cu pantile anti-Covid pentru oameni

Serviciile veterinare din Cipru au primit un prim lot important de pastile anti-Covid, dintr-un stoc destinat iniţial oamenilor, în timp ce se intensifică eforturile pentru a opri răspândirea unei tulpini virulente de coronavirus felin care a ucis mii de pisici.

Ministerul Sănătăţii de pe insulă a început să elibereze tratamentul pe 8 august, Ziua Internaţională a Pisicii. Distribuirea medicamentelor vine ca urmare a unei "creşteri alarmante" în Cipru a cazurilor de peritonită infecţioasă felină (FIP) cauzată de coronavirusul felin care, dacă nu este tratată, este aproape întotdeauna fatală, scrie The Guardian.

Definit drept "focarul FCoV-23", virusul a fost observat pentru prima dată în ianuarie la Nicosia, capitala cipriotă. În decurs de trei-patru luni, acesta s-a răspândit pe "întreaga insulă", potrivit Asociaţiei Veterinare Pancyprian (PVA).

Experţii de la universitatea din Edinburgh au constatat că, în decurs de 12 săptămâni, numărul de cazuri de PIF confirmate prin teste PCR a crescut de 20 de ori faţă de anul precedent.

Deşi virusul felin nu este înrudit cu Covid-19 şi nu poate fi luat de oameni, molnupiravirul, ingredientul activ din pastilele anti-Covid, s-a dovedit a fi benefic pentru pisicile diagnosticate cu FIP.

Transmis în fecalele pisicilor infectate şi apoi răspândit prin contact, coronavirusul felin a fost înregistrat pentru prima dată în anii 1960. Focare, deşi rare, au apărut anterior în Marea Britanie, SUA, Taiwan şi Grecia, dar au fost întotdeauna limitate la crescătoriile de pisici.

În Cipru, virusul pare să fi luat o formă infecţioasă mult mai virulentă, chiar şi animalele de companie care trăiesc în interior fiind victime.

Cel mai estic stat din UE, Cipru este renumit pentru populaţia sa prolifică de feline. Legenda spune că pisicile au fost introduse de Sfânta Elena, mama împăratului roman Constantin cel Mare, care a ordonat ca acestea să fie trimise din Palestina şi Egipt pentru a scăpa insula de şerpii veninoşi.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
pisici,
boală,

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici