- Home
- Sănătate
- (02.07.2023, 07:13)
- Daniel Contescu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Fenomen rar: copii născuţi cu cozi. Câte cazuri există, cum se remediază şi care sunt riscurile
Cozile respective sunt considerate „rămăşiţe” ale unui organ funcţional prezent astăzi doar sub formă schiţată.
Urmărește
3731 afișări
Copii născuţi cu cozi: câte cazuri există, cum se remediază şi care sunt riscurile
Este vorba despre un fenomen foarte rar. Cu toate acestea, în unele cazuri, oamenii se pot naşte cu un apendice posterior dezosat sau o coadă reală care poate ajunge uneori până la 18 centimetri lungime.
Până în prezent, literatura ştiinţifică a numărat aproximativ 40 de bebeluşi născuţi cu o coadă moale care poate fi îndepărtată cu uşurinţă prin intervenţie chirurgicală.
Sursă de stigmatizare socială
Aceste situaţii particulare sunt adesea asociate cu o condiţie de superstiţie sau stigmatizare socială, astfel încât atunci când apar în zone sărace ale lumii, coada este ascunsă şi copiii nici măcar nu sunt duşi la spital.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Melania Trump nu respectă tradiţia: Prima doamnă nu se va întâlni cu Jill Biden la Casa Albă
-
Ion Cristoiu: Mă întrebam pe 14 noiembrie 2014: Sunt românii capabili, duminică, la al doilea tur, de o Revoluţie prin vot?
-
Trump deţine controlul deplin asupra guvernului, dar nu va obţine întotdeauna ceea ce doreşte
-
Cutremur joi dimineaţa în Arad
Aceste cozi sunt considerate reziduul a ceea ce a fost cândva un adevărat organ funcţional: de fapt, anexele moi cu care se nasc unii copii au fost considerate istoric cozi „vestigiale”, adică structuri care au funcţionat cândva şi care astăzi, în schimb, sunt prezent doar într-o formă abia sugerată.
Aceste cozi vestigiale, totuşi, nu conţin oase, cartilaj sau măduva spinării şi într-adevăr există fără o funcţie precisă. Darwin însuşi propusese că aceste cozi schiţate ale oamenilor nu erau altceva decât accidente evolutive sau, în orice caz, „rămăşiţe” ale unui strămoş primate cu coadă.
Într-un articol Sciencealert, oamenii de ştiinţă din anii 1980 au fost de acord cu teoria evoluţiei lui Darwin, susţinând că o mutaţie genetică a eliminat cozile la oameni, dar că cozile, deşi rar, pot totuşi să reapară.
Ce sunt coada vestigială şi pseudocoada
În 1985, în Journal of Neurosurgery au fost definite două tipuri diferite de cozi cu care se pot naşte copiii: prima este tocmai coada vestigială, despre care se credea că a fost moştenită de la strămoşii noştri.
A doua este, totuşi, o excrescere din coccis, care poate include uneori şi osul şi care este cunoscută în mod obişnuit ca „pseudocoada”. Ambele anexe reprezintă probabil o fuziune incompletă a coloanei vertebrale, cunoscută sub numele de disrafism spinal. Formarea lor este aşadar o tulburare de creştere a embrionului, cel mai probabil cauzată de factori genetici şi de mediu.
Când un embrion uman ajunge la cinci săptămâni de dezvoltare, de fapt, se formează o structură asemănătoare cozii care, totuşi, este reabsorbită până în a opta săptămână de dezvoltare.
Dacă acest lucru nu se întâmplă, probabil că suntem în prezenţa unui defect congenital major. Bebeluşii născuţi cu cozi sunt mai susceptibili de a avea defecte neurologice.
Un articol publicat în 2008 în Journal of Pediatric Surgery a subliniat că cozile vestigiale nu sunt benigne, deoarece pot fi asociate cu disrafismul.
Citește pe alephnews.ro: Neom, cel mai ambiţios proiect al Arabiei Saudite, se confruntă cu probleme. Directorul general a renunțat la funcție după șase ani
Citește pe www.zf.ro: Alegătorii americani bărbaţi, superponderali, care nu au studii superioare, care nu au prieteni şi care sunt loviţi în masculinitatea lor, au înclinat balanţa în favoarea lui Donald Trump. Într-o analiză, New York Times, unul dintre cele mai importante ziare americane, spune că diviziunea pe diplome a devenit cea mai importantă diviziune în viaţa americană
Citește pe www.zf.ro: Cum a ajuns Adin Ross, un streamer controversat de 24 de ani, să fie menţionat de Trump ca unul dintre motivele victoriei. Adin Ross, prieten cu Andrew Tate, a dus la arestarea acestuia în România. El a vrut să îl viziteze în închsioare, dar i-a fost interzis accesul de autorităţile române
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Alegătorii americani bărbaţi, superponderali, care nu au studii superioare, care nu au prieteni şi care sunt loviţi în masculinitatea lor, au înclinat balanţa în favoarea lui Donald Trump. Într-o analiză, New York Times, unul dintre cele mai importante ziare americane, spune că diviziunea pe diplome a devenit cea mai importantă diviziune în viaţa americană
Doi antreprenori români au adus un nou tip de casă în România, model pentru a cărui construcţie sunt necesare doar 30 de zile, iar montajul se realizează într-o singură zi
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Andreeea Bălan, apariție spectaculoasă la Protevelion 2025. Rochia a lăsat la vedere mult
PROSPORT.RO
Motivul real pentru care Ioana State și Mane Voicu au pierdut finala Asia Express. De ce au fost desemnați câștigători Nicolai Tand și Sorin Brotnei
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 08:09
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 995. Ucraina neagă acuzaţiile privind dezvoltarea de arme nucleare / Biden şi Xi se pregătesc pentru discuţii privind sprijinul Chinei pentru Rusia
-
astăzi, 08:09
Peste 800 de milioane de oameni suferă de diabet, boala care ameninţă mai ales ţările sărace