De ce boală suferea femeia în creierul căreia a fost găsit un vierme de 8 centimetri

Un pacientă Australia, în vârstă de 64 de ani, se plângea de ceva vreme de pierderi de memorie, iar surpriza neurochirurgului a fost să găsească un parazit care infectează de obicei pitonii.

Urmărește
3686 afișări
Imaginea articolului De ce boală suferea femeia în creierul căreia a fost găsit un vierme de 8 centimetri

Australianca în vârstă de 64 de ani suferea de depresie şi de deficienţe de memorie de ceva vreme, iar cauza nu ar fi putut fi imaginată niciodată: un vierme, un Ophidascaris robertsi de 8 cm lungime, găsit de obicei la pitoni, se cuibărase în creierul său, iar cazul este dezbătut în toată lumea.

Viermele a fost extras de viu de neurochirurgul Hari Priya Bandi, de la spitalul din Canberra, unde femeia fusese internată. Potrivit oamenilor de ştiinţă, aşa cum a scris The Guardian, acesta ar fi primul caz din lume de găsire a parazitului la oameni, iar raportul a fost publicat în jurnalul Emerging Infectious Diseases.

Simptome

Femeia fusese internată pentru prima dată în spital în ianuarie 2021, după ce a suferit timp de trei săptămâni de dureri abdominale şi de  diaree, urmate de o tuse uscată constantă, febră şi transpiraţii nocturne. Din 2022, s-au adăugat, de asemenea, pierderi de memorie şi depresie, atât de mult încât a necesitat spitalizare în spitalul din Canberra.

O scanare RMN a creierului pacientului a scos la iveală anomalii care au necesitat o intervenţie chirurgicală. Neurochirurgii se ocupă adesea de infecţii ale creierului, dar aceasta a fost o surpriză: „Doamne, n-ai crede ce tocmai am găsit la această doamnă, un viu. vierme zdruncinat!”.

Hari Priya Bandi i-a exclamat colegei ei Sanjaya Senanayake, un medic specializat în boli infecţioase care îl trata pe pacient. Un laborator de paraziţi a confirmat că este vorba de Ophidascaris robertsi, un nematod care se găseşte de obicei la pitoni.

Cauzele posibile

Pacientul locuieşte într-o zonă de lac unde se găsesc şi pitoni. Deşi femeia nu a avut niciodată contact direct cu şerpii, ea a colectat adesea ierburi în jurul lacului pentru a le folosi la gătit, iar oamenii de ştiinţă speculează că un piton ar fi putut răspândi parazitul prin fecalele eliberate în iarbă.

A fost studiată o cură ad-hoc pentru pacient cu scopul de a împiedica alte larve să invadeze alte părţi ale corpului, cum ar fi ficatul. În momentul de faţă, femeia îşi revine bine şi este în continuare monitorizată atent.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici