S-a aflat de ce urina este galbenă. Când trebuie să ne facem griji, dacă îşi schimbă culoarea

Chihlimbar sau galben pai, urina are întotdeauna o anumită culoare datorită unei enzime despre care acum ştim totul.

Urmărește
1513 afișări
Imaginea articolului S-a aflat de ce urina este galbenă. Când trebuie să ne facem griji, dacă îşi schimbă culoarea

Pai, chihlimbar, mai deschis sau mai închis. În spectrul vast de culori pe care le poate lua urina, există un puzzle: de ce este pipi galben? C

Cercetătorii de la Universitatea din Maryland şi de la National Institutes of Health au găsit, în sfârşit, răspunsul, printr-un studiu publicat în Nature Microbiology.

Este mult mai mult decât o curiozitate: lucrarea oferă de fapt baza pentru o mai bună înţelegere a lumii complexe a microbiomului intestinal şi a impactului acestuia asupra afecţiunilor medicale precum icterul şi bolile intestinale autoimune.

Pipi este mai mult decât un produs secundar al corpului. Fluidul biologic, produs de rinichi, joacă un rol crucial în menţinerea echilibrului organismului. Alcătuită în principal din apă, săruri minerale şi substanţe reziduale, urina îndeplineşte o dublă funcţie: reglarea cantităţii de lichide din organismul nostru şi eliminarea compuşilor care ar putea fi nocivi, dacă s-ar acumula.

Printr-un proces complicat de filtrare şi reabsorbţie în rinichi, urina devine testul de turnesol al funcţionării altor organe, un indicator indirect al sănătăţii interne. Explorarea compoziţiei sale şi înţelegerea funcţiei sale biologice, prin urmare, nu oferă doar informaţii valoroase despre nivelurile de hidratare şi bunăstarea generală, ci clarifică şi modul în care corpul nostru gestionează echilibrul delicat dintre componentele sale vitale.

Bibirubin reductaza este răspunsul

Elementul-cheie în revelaţia oamenilor de ştiinţă este bilirubin reductaza. Această enzimă anterior puţin cunoscută apare acum ca principala cauză a culorii galbene a urinei, datorită unui pigment galben produs în timpul descompunerii celulelor roşii din sânge. În timpul degradării lor la sfârşitul a aproximativ şase luni de activitate, eritrocitele generează un pigment portocaliu cunoscut sub numele de bilirubină.

Odată ajunsă în intestin, bilirubina suferă o metamorfoză surprinzătoare: este transformată de microbiom în urobilină. Un produs secundar care, în contact cu oxigenul, dezvoltă acea nuanţă galbenă particulară care caracterizează pipi.

Importanţa descoperirii

Descoperirea bilirubinei reductazei nu numai că aruncă lumină asupra unui mister vechi de un secol, dar deschide şi un capitol în înţelegerea conexiunii complicate dintre sănătate şi microbiomul intestinal.

În primul rând, faptul că bilirubin-reductaza este prezentă pe scară largă la adulţii sănătoşi, dar adesea absentă la sugari şi la pacienţii cu boală inflamatorie intestinală, ridică întrebări cruciale cu privire la corelarea acesteia cu numeroase afecţiuni medicale, inclusiv calculi biliari.

Această conexiune potenţială oferă o nouă cheie pentru înţelegerea originilor tulburărilor care afectează sănătatea multor oameni. În plus, descoperirea pare să sublinieze importanţa microbiomului intestinal în imaginea generală a sănătăţii umane.

Acesta din urmă era cunoscut că joacă un rol în alergii, artrită şi chiar psoriazis; dar ultimele dezvăluiri ştiinţifice confirmă că calea este cea dreaptă.

Rubarba face urina roşie

În mod normal, urina poate lua o gamă largă de culori, dar modificările anormale indică adesea condiţii patologice subiacente. Culoarea urinei poate fi influenţată de mai mulţi factori non-patologici, precum dieta sau aportul anumitor alimente. De exemplu, un consum mare de rubarbă poate da urinei o nuanţă roşiatică, în timp ce consumul excesiv de suc de dovleac sau de morcovi o poate transforma în portocaliu.

Cu toate acestea, nuanţele neobişnuite pot indica şi potenţiale probleme de sănătate. Urina roşie poate fi legată de prezenţa sângelui, de exemplu în combinaţie cu pietre la rinichi, inflamarea vezicii urinare sau tumori. Urina albastră poate fi legată de hipercalcemia familială sau ruptura balonului intragastric utilizat în tratamentul obezităţii.

Urina închisă la culoare, care tinde spre maro, poate, în schimb, să dezvăluie boli hepatice sau hemoliză. Când urina capătă culori neobişnuite şi este însoţită de simptome precum febră, durere, slăbiciune sau modificări vizibile ale pielii şi ochilor, este imperativ să consultaţi un medic.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici