De să nu e bine să combini ouă cu spanac. Risc de producere a cristalelor insolubile la rinichi

În teorie este o combinaţie perfectă, dar nutriţioniştii explică de ce ar trebui evitată.

Urmărește
2097 afișări
Imaginea articolului De să nu e bine să combini ouă cu spanac. Risc de producere a cristalelor insolubile la rinichi

De să nu e bine să combini ouă şi spanac. Risc de produce a cristalelor insolubile la rinichi

Uşor de preparat şi extrem de practice în bucătărie, ouăle sunt considerate unul dintre cele mai hrănitoare alimente. Sunt o sursă excelentă de proteine ​​de înaltă calitate, care conţin toţi aminoacizii esenţiali necesari organismului uman. Şi mai mult, sunt o comoară de vitamine şi minerale esenţiale, inclusiv vitamina B12, vitamina D, seleniu şi fier şi sunt o sursă excelentă de antioxidanţi precum luteina şi zeaxantina, utili pentru sănătatea ochilor.

Din punct de vedere nutriţional, spanacul se descurcă destul de bine: bogat în vitamine, în special vitamina K, vitamina A, vitamina C şi vitamina B9 (acid folic), ele conţin cantităţi abundente de minerale importante precum fier, calciu şi magneziu, ca să nu mai vorbim de antioxidanţi, inclusiv flavonoide şi carotenoide şi fibre.

Cu toate acestea, în ciuda multor reţete care le prezintă împreună, asocierea ouălor cu spanac nu este o idee bună. Iar nutriţioniştii consultaţi de gazzetta.it explică de ce.

Problema este că spanacul conţine şi antinutrienţi, precum acidul oxalic şi fitaţii. Aceste substanţe pot interfera cu absorbţia unor substanţe nutritive, precum calciul şi fierul, atunci când sunt consumate în cantităţi mari. Acidul oxalic, de exemplu, poate forma cristale insolubile în rinichi, cauzând probleme persoanelor predispuse la pietre la rinichi.

Combinaţia de ouă şi spanac ar putea compromite absorbţia nutrienţilor esenţiali, făcând această combinaţie să nu fie ideală, mai ales în contexte de risc de deficienţe nutriţionale. Iată trei motive ştiinţifice pentru care ar fi mai bine să eviţi ouăle şi spanacul în acelaşi fel de mâncare.

Absorbţia fierului: prezenţa fitaţilor în spanac poate compromite absorbţia intestinală a fierului, reducând eficacitatea acestui mineral uşor asimilabil prezent în ouă. Mai ales in situatiile de risc de deficit de fier, precum sarcina, alăptarea, hipermenoreea sau consumul prelungit de medicamente care îi limiteaza asimilarea, combinaţia de oua şi spanac nu este recomandată.

Asimilarea zincului: ouăle sunt o sursă importantă de zinc, care este esenţial pentru metabolism, sistemul imunitar şi sistemul nervos. Cu toate acestea, acidul fitic prezent în spanac poate afecta negativ absorbţia zincului, reducând astfel disponibilitatea acestui nutrient preţios.

Absorbţia calciului: calciul, important pentru sănătatea oaselor şi multe alte funcţii, este prezent în ouă. Cu toate acestea, combinaţia de ouă şi spanac poate reduce absorbţia intestinală a calciului datorită conţinutului de acid fitic şi acid oxalic. Înlocuirea spanacului cu alternative precum dovleceii, mazărea sau sparanghelul poate fi o soluţie pentru a evita acest inconvenient, fără a afecta randamentul gastronomic.

Ce se întâmplă dacă oricum decideţi să mâncaţi ouă şi spanac din când în când? Absolut nimic, mai ales la persoanele sănătoase şi dacă spanacul este gătit corespunzător.

Studiile comparative disponibile confirmă că, dacă pe de o parte este adevărat că 75% din pietrele la rinichi sunt compuse din oxalaţi de calciu, pe de altă parte fierberea legumelor duce la o reducere a conţinutului de oxalat cu până la 87%.

Pe scurt, din punct de vedere nutriţional nu va fi combinaţia ideală, dar o plăcintă savuroasă sau o omletă, din când în când, se poate face fără probleme.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici