Generaţia X este mai expusă riscului de cancer decât părinţii şi bunicii - studiu

Cei născuţi între 1965 şi 1980 sunt mai expuşi riscului de a dezvolta cancer decât cei care au venit pe lume înaintea lor.

Urmărește
1030 afișări
Imaginea articolului Generaţia X este mai expusă riscului de cancer decât părinţii şi bunicii - studiu

Generaţia X este mai expusă riscului de cancer decât părinţii şi bunicii - studiu

Riscul de cancer în Generaţia X este mai mare decât la părinţi şi la bunici.

Potrivit unui studiu recent din Statele Unite ale Americii, cei născuţi între 1965 şi 1980 au un risc mai mare de a dezvolta cancer decât taţii sau bunicii lor născuţi între 1946 şi 1964.

Aspectul pozitiv este că, în general, mor mai puţini oameni de cancer şi în ultimii 30 de ani, mortalitatea prin cancer a scăzut.

Studiul a fost realizat de Philip Rosenberg şi de Adalberto Miranda-Filho, de la Divizia de Epidemiologie şi Genetică a Cancerului, Filiala de Biostatistică, Institutul Naţional al Cancerului din Rockville - Maryland şi a examinat 3,8 milioane de pacienţi cu cancer din Statele Unite, diagnosticaţi între 1992 şi 2018 cu vârste între 35 şi 84 de ani.

Pornind de la aceste date, cercetătorii au estimat ratele de incidenţă a tumorilor, menţionând cât de mari vor rămâne acestea în următoarele decenii. De exemplu, potrivit studiului, probabilitatea de a face cancer tiroidian este de trei ori mai mare în rândul GenX în comparaţie cu Baby Boomers. Şi traiectoria nu se schimbă nici la graficele pentru oameni mai tineri precum Milenarii.

Pornind de la diagnostice reale, Rosenberg şi Miranda Filho au folosit un model statistic pentru a observa impactul epidemiologic al vârstei şi perioada istorică, luând în considerare efectele acestor factori asupra apariţiei cancerului.

La femei există o scădere a cancerelor pulmonare şi de col uterin, dar o creştere a cancerelor tiroidiene, renale, rectale, uterine, de colon, pancreatice şi ovariene, precum şi leucemie. La bărbaţi, tumorile şi limfoamele plămânilor, ficatului şi vezicii biliare sunt în scădere, dar cresc la tiroidă, rinichi, rect, colon şi prostată.

Diferenţele sunt, de asemenea, etnice, cu o creştere de 34,9% în rândul femeilor hispanice şi 14% în rândul bărbaţilor hispanici, în timp ce creşterea este mai mică în rândul albilor cu 15,1% pentru femei şi 11,9% pentru bărbaţi.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
cancer,
nasteri

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici