Iaşi: un bărbat cu o tumoră rară şi-a recăpătat vederea după o operaţie de câteva ore

Neurochirurgii de la Spitalul Clinic de Urgenţă „Prof. Dr. Nicolae Oblu” din Iaşi au realizat, cu succes, o operaţie în urma căreia un bărbat de 46 de ani, diagnosticat cu tumoră orbitală benignă, şi-a recăpătat vederea.

Urmărește
2386 afișări
Imaginea articolului Iaşi: un bărbat cu o tumoră rară şi-a recăpătat vederea după o operaţie de câteva ore

Iaşi: Intervenţie complexă pentru redarea vederii la un bărbat de 46 de ani cu tumoră orbitală

Potrivit reprezentanţilor spitalului, bărbat de 46 de ani din Iaşi a observat iniţial că începe să-şi piardă vederea la ochiul drept. A crezut că are nevoie doar de o pereche de ochelari şi a mers la un control oftalmologic. Medicii au decis să efectueze investigaţii suplimentare şi l-au diagnosticat cu tumoră orbitală benignă.

Operaţia efectuată de neurochirurgii din Iaşi a fost complexă şi a durat mai multe ore. După intervenţie, bărbatul şi-a recăpătat vederea.

„Pacientul s-a adresat clinicii noastre pentru scăderea acuităţii vizuale, nu mai vedea bine cu ochiul drept şi globul ocular îi ieşea din orbită. În urma investigaţiilor neuroimagistice efectuate, s-a descoperit o tumoră situată la nivelul orbitei drepte, în spatele globului ocular.

Tumorile orbitare sunt tumori rare, reprezentând sub 1% din toate tumorile care pot apărea la nivel cranio-cerebral. Majoritatea sunt tumori benigne, dar există şi situaţii în care pot avea un grad de malignitate.

Din punct de vedere anatomopatologic, indicaţia chirurgicală este de rezecţie totală sau maximală a acestor tumori, pentru că doar aşa se poate restabili funcţia vederii şi, bineînţeles, anatomia corectă a globului ocular la nivelul orbitei. În acest caz, a fost un caz fericit, deoarece vorbim de o tumoră benignă, o tumoră vasculară oarecum.

S-a făcut o rezecţie completă a acestei tumori şi astăzi pacientul poate relua o activitate şi o viaţă normală, fără nicio problemă”, a declarat Lucian Eva, managerul Spitalului Clinic de Urgenţă „Prof. Dr. Nicolae Oblu” Iaşi.

Conform acestuia, având în vedere gradul redus de frecvenţă a acestor tipuri de tumori la nivelul orbitei, există puţine centre în România care pot efectua acest tip de intervenţii chirurgicale.

„Spitalul de Neurochirurgie din Iaşi este unul dintre acestea. Frecvenţa acestor tumori face ca şi curba de învăţare să fie relativ dificilă. La nivelul spitalului operăm în jur de 20, maxim 30 de tumori pe an, datorită acestei incidenţe reduse în rândul populaţiei”, a adăugat managerul.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
operaţie,
tumoră,

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici