Infertilitate masculină: există o dietă care dublează nivelul testosteronului

Potrivit unui studiu recent, bărbaţii ar trebui să acorde mai multă atenţie dietei, deoarece unele alimente îi pot ajuta să-şi menţină sănătatea şi funcţia sexuală.

Urmărește
1930 afișări
Imaginea articolului Infertilitate masculină: există o dietă care dublează nivelul testosteronului

Infertilitate masculină: există o dietă care dublează nivelul testosteronului

Există diverse alimente care sunt folosite pentru a ajuta performanţa sexuală masculină. De la nucşoară la cuişoare, de la ghimbir la rodie, sunt produse considerate utile pentru viaţa sexuală.

Nu doar pentru situaţii temporare, ci şi probleme mai grave, precum infertilitatea, care este în creştere şi afectează între 15 şi 20% dintre cuplurile din lume. Pentru a aborda această afecţiune, importanţa alimentaţiei omului în reglarea funcţiilor sale de reproducere este uneori subestimată.

Un studiu recent italian, condus de Institutul de Farmacologie Translaţională al CNR, prezentat la congresul naţional al Societăţii Italiene de Andrologie şi publicat în noiembrie în Current Research in Food Science, a explorat importanţa dietei pentru acest aspect. 

S-a descoperit că o dietă sănătoasă, precum cea organică mediteraneană, este importantă pentru îmbunătăţirea nivelului de testosteron şi combaterea infertilităţii.

Stilul de viaţă, factorii de mediu, stresul, conditiile socio-economice sunt toţi factori care pot cauza infertilitatea masculină. „O dietă incorectă poate accentua efectele nocive şi pro-oxidante ale stresului şi poluării şi poate provoca fragmentarea ADN-ului spermatozoidului, care este una dintre cauzele infertilităţii masculine”, a explicat Alessandro Palmieri, profesor de urologie la Federico II din Napoli.

Federico Palumbo, director medical de Urologie la Spitalul Di Venere din Bari, a subliniat că dieta mediteraneană este „universal recunoscută ca fiind benefică pentru menţinerea sănătăţii în general şi pentru reducerea incidenţei bolilor cronice”.

Dietă cu alimente organice

Studiul efectuat a examinat 50 de bărbaţi între 35 şi 45 de ani, nefumători, de greutate normală, care nu consumau de obicei alcool şi fără boli cronice sau varicocel, cărora li s-a administrat o dietă mediteraneană organică.

Dieta lor era alcătuită în proporţie de 80% din alimente organice, aveau şi cereale integrale şi altele cu încărcătură glicemică scăzută, au eliminat carbohidraţii rafinaţi, au redus produsele lactate şi au favorizat consumul de carne de la animale hrănite cu iarbă, au înlocuit grăsimile saturate cu cele sănătoase, precum uleiul de măsline, avocado şi nuci.

După 3 luni, oamenii de ştiinţă au înregistrat o creştere cu 116% a nivelului de testosteron. După cum a explicat biologul şi nutriţionista Veronica Corsetti, carbohidraţii au fost reduşi, iar fructele roşii care sunt antioxidanţi au crescut. În plus, subiecţii au mâncat cel puţin trei porţii de legume proaspete pe zi.

Datorită acestei diete, spermatozoizii cu ADN fragmentat s-au redus de la 44,2% iniţial la 23,2%. Prin urmare, dieta mediteraneană organică a avut un impact asupra nivelului lor de testosteron.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici