Longevitate: s-a descoperit mâncarea ideală după o anumită vârstă. Un profesor emerit a studiat principalele 5 diete

Un studiu comparativ a analizat diferite diete pentru a afla care dintre ele garantează o viaţă lungă sănătoasă.

Urmărește
100509 afișări
Imaginea articolului Longevitate: s-a descoperit mâncarea ideală după o anumită vârstă. Un profesor emerit a studiat principalele 5 diete

Dieta ideală după 60 de ani

Când vorbim despre alimentaţie şi longevitate, culoarea care le vine tuturor în minte este cea verde. Mai multe studii afirmă că dietele vegetariene sunt cele care protejează cel mai bine împotriva riscului de mortalitate şi a unor afecţiuni critice.

Dar culorile, conform unui nou studiu, sunt de fapt două: verde şi albastru. Dieta care pare să ofere cea mai mare protecţie la persoanele de peste 80 de ani este, de fapt, cea pesco-vegetariană. Adică vegetariană, dar care include şi peşte.

Descoperirea poartă semnătura cercetătorilor de la Universitatea de Sănătate Loma Linda (Loma Linda este una dintre zonele albastre ale lumii), potrivit cărora este adevărat că dietele vegetariene sunt asociate cu un risc mai scăzut de mortalitate, în special în rândul bărbaţilor de peste 80 de ani.

Dar, chiar şi vegetarienii pot suferi de afecţiuni neurologice precum accident vascular cerebral, demenţă şi boala Parkinson. Iar o dietă vegetariană cu peşte ar părea să ofere şi protecţie împotriva acestor boli.

Conform lui Gary Fraser, profesor emerit la Şcoala de Sănătate Publică a Universităţii Loma Linda şi autor principal al studiului, o dietă vegetariană protejează împotriva riscului de deces la vârsta mijlocie, dar, odată ce treci de 80 de ani, acest avantaj pare să dispară.

„Riscul de apariţie a bolilor neurologice în rândul vegetarienilor în vârstă de 80 de ani nu este mare, dar există ceva ce nu putem ignora, dacă dorim ca beneficiul să continue în anii următori”, admite el.

Studiu pe 88.000 de persoane: „Sunt cele mai puternice date care arată că vegetarienii sunt mai puţin expuşi riscului de moarte prematură decât non-vegetarienii”

Cercetătorii au analizat date de la peste 88.000 de subiecţi şi aproximativ 12.500 de decese, examinând 5 diete diferite: non-vegetariană, semi-vegetariană, pesco-vegetariană, lacto-ovo-vegetariană şi vegană. Constatarea a fost că vegetarienii, în general, aveau un risc de deces cu aproximativ 12% mai mic decât cei non-vegetarieni.

Dar cei care au urmat o dietă pesco-vegetariană au avut un risc de deces cu 18% mai mic. În timp ce dieta lacto-ovo-vegetariană (care include produse lactate şi ouă) a garantat un risc de deces cu 15% mai mic. Iar cel vegan are un risc de deces cu 3% mai mic.

„Sunt cele mai puternice date care arată că vegetarienii sunt mai puţin expuşi riscului de moarte prematură decât non-vegetarienii”, spune Fraser.

Deşi studiul necesită o confirmare ulterioară, cercetătorii cred că datele ne-ar putea oferi deja indicaţii utile pentru alegerea unui regim alimentar adecvat la bătrâneţe: „S-a demonstrat că dietele vegetariene sunt asociate cu un risc mai scăzut de mortalitate din toate cauzele, în special în rândul bărbaţilor şi subiecţilor mai tineri”, scriu autorii.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici