- Home
- Sănătate
- BUCURESTI, (27.09.2024, 14:36)
- Iris Dutescu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Mii de toxine din ambalajele produselor alimentare, descoperite la om - studiu
Peste 3.600 de substanţe chimice aprobate pentru contactul cu alimentele, regăsite în ambalaje sau ustensile de bucătărie, au fost găsite în corpurile oamenilor, în urma unei cercetări, potrivit The Guardian.
Urmărește
2377 afișări
Mii de toxine din ambalajele produselor alimentare, descoperite la om - studiu
Substanţele chimice au fost găsite în sângele, părul sau laptele matern al persoanelor. Printre substanţe se numără şi anumiţi compuşi chimici cunoscuţi ca fiind foarte toxici, precum PFAS, bisfenol, metale, ftalaţi şi compuşi organici volatili. Multe dintre acestea sunt asociate cancerului, dereglării hormonale şi altor probleme grave de sănătate.
Altele sunt substanţe pentru care există profiluri toxicologice publice foarte limitate, cum ar fi antioxidanţii sintetici, utilizaţi sub formă de conservanţi, şi oligomerii, care stabilizează cerneala de pe ambalaje. Autorii studiului afirmă că lacunele în materie de cunoştinţe evidenţiază necesitatea unei examinări mai aprofundate a substanţelor chimice care intră în contact cu produsele alimentare.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Moș Crăciun, eroul sărbătorii, are o fișă medicală impresionantă: obezitate, diabet și jet lag extrem
-
Trupele germane trebuie să fie „apte” pentru război dacă Putin atacă, afirmă Boris Pistorius. Ministrul spune că Berlinul trebuie să aloce mai mulţi bani pentru apărare
-
Dinamo-Rapid, un derby clasic al fotbalului românesc, duminică, în etapa a 21-a Superligii / Anii 60 au oferit confruntări memorabile între cele două echipe
-
Avion de vânătoare american, doborât într-un „caz aparent de foc aliat” deasupra Mării Roşii
Studiul a identificat aproximativ 14.000 de substanţe chimice aprobate pentru contactul cu alimentele şi a verificat bazele de date şi literatura ştiinţifică pentru a găsi dovezi ale acumulării umane pentru fiecare dintre acestea. Printre factorii cei mai nocivi se numără plasticul, un material care este în mare parte nereglementat şi care poate conţine mii de substanţe chimice.
Siliconul şi etichetele de pe cutiile metalice pot conţine, de asemenea, compuşi toxici sau insuficient studiaţi, a declarat Birgit Geueke, coautor al studiului Food Packaging Forum, o organizaţie non-profit cu sediul la Zurich care militează pentru reglementări mai stricte. Multe produse din hârtie şi carton au fost tratate până de curând cu PFAS şi pot conţine un strat de plastic.
Mai mulţi factori pot determina pătrunderea substanţelor chimice în alimente într-un ritm accelerat. Printre aceştia se numără temperaturile ridicate, conţinutul de grăsimi şi aciditatea. Raportul dintre ambalaj şi produs este, de asemenea, important: alimentele din recipiente mai mici au şanse mai mari să fie contaminate.
Deşi Uniunea Europeană a instituit reglementări mai stricte pentru unele substanţe chimice, cum ar fi PFAS, „există încă mult loc de îmbunătăţiri”, a declarat Geueke.
Consumatorii se pot proteja cumpărând alimente ambalate în borcane de sticlă, care, de obicei, au foarte puţine substanţe chimice. Unii cercetători care lucrează în domeniu spun că îşi aduc propriile recipiente de sticlă la restaurante, în cazul în care vor să împacheteze resturile.
„Dar nu puteţi evita complet (n.r. substanţele chimice)”, spune Geueke, adăugând că singura soluţie este reglementarea mai puternică.
Citește pe alephnews.ro: Care sunt cele 16 povești care influențează fizica și astronomia în 2024
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Moment istoric pentru NASA: Sonda Parker va ajunge la o distanță record de 6,2 milioane kilometri, chiar în Ajunul Crăciunului
Decizie fără precedent: Săptămâna de lucru scade la numai 4 zile, pentru a da posibilitatea oamenilor să se întâlnească, să fie relaxaţi şi să crească natalitatea
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Care sunt cele mai SĂNĂTOASE alimente de pe masa de Crăciun. Specialist în nutriție: „PIFTIA și șoriciul nu au multe calorii”
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 08:43
-
astăzi, 08:39