Practic, MIND este o dietă care încurajează o dietă de legume, fructe de pădure, ulei de măsline, nuci, cereale integrale, peşte, fasole şi carne de pasăre, descurajând în acelaşi timp utilizarea de unt, margarină, carne roşie, prăjeli, deserturi şi brânză.
Verdeţuri cu frunze: şase sau mai multe porţii pe săptămână de kale, spanac, legume fierte şi salată verde.
Alte legume: conform nutriţioniştilor care recomandă MIND, ar trebui să mâncăm şi o altă legumă, pe lângă cele cu frunze verzi, cel puţin o dată pe zi. Dar este bine să alegeţi legume fără amidon, deoarece au mai puţine calorii.
Boabe: ar trebui consumate de câteva ori pe săptămână. Deşi cercetarea vorbeşte doar despre căpşuni, medicii sunt de acord că şi alte fructe de pădure, precum afinele, zmeura şi murele, care sunt cunoscute pentru beneficiile lor antioxidante, sunt de asemenea bune.
Fructe uscate: Recent s-a descoperit că, în cantităţi potrivite, fructele uscate nu îngraşă. În dieta MIND unt chiar recomandate: cel puţin 5 porţii sau mai multe pe săptămână. Creatorii MIND nu precizează ce fel de nuci să consumăm, dar este o idee bună să variem tipul de nuci pe care le consumăm pentru a obţine o varietate de nutrienţi.
Ulei de măsline extravirgin: este recomandat uleiul EVO ca principal ulei de gătit.
Cerealele integrale: se urmăreşte cel puţin 2/3 porţii pe zi. Şi alegeţi cereale integrale precum orez, fulgi de ovăz, quinoa, orez brun, paste şi pâine integrală.
Peşte: trebuie consumat de cel puţin 1/2 ori pe săptămână. Cel mai bine este un peşte gras, cum ar fi somonul, sardinele, păstrăvul, tonul şi macroul, pentru cantităţile mari de acizi graşi omega-3.
Leguminoase: Includeţi leguminoase în cel puţin 4 mese pe săptămână. Alegerea pentru restul este largă: fasole, linte, mazăre, năut etc.
Păsări de curte: pui sau curcan, conform dietei MIND, pot fi consumate de câteva ori pe săptămână. Atâta timp cât sunt gătite în aşa fel încât să le sporească supleţea (deci nu pui prăjit).
Vin: bine, dar nu mai mult de un pahar pe zi. Atât vinul roşu, cât şi cel alb pot aduce beneficii creierului. Cu toate acestea, majoritatea cercetărilor s-au concentrat pe resveratrol, un element găsit în vinul roşu care pare să ajute la protejarea împotriva bolii Alzheimer.
Unt şi margarina: evitaţi sau utilizaţi mai puţin de o lingură (aproximativ 14 grame) pe zi. Sfatul este să preferaţi uleiul de măsline ca principală grăsime de gătit.
Brânză: dieta MIND recomandă limitarea consumului de brânză la mai puţin de o dată pe săptămână.
Carne roşie: nu mai mult de 2/3 porţii pe săptămână (dar întotdeauna este bine ca un nutriţionist să stabilească cantităţile pe care le putem mânca, n.d.).
Mâncăruri prăjite: dieta MIND le descurajează puternic, în special pe cele din restaurantele fast-food. Sfat? Limitaţi consumul la mai puţin de o dată pe săptămână.
Produse de patiserie şi dulciuri: în această categorie sunt incluse majoritatea junk food-urilor şi a deserturilor procesate care ne ademenesc: îngheţată, fursecuri, brownies, gustări, gogoşi, bomboane… Dacă nu sunt eliminate, acestea trebuie consumate de câteva ori pe săptămână.
Cercetătorii încurajează limitarea consumului acestor alimente, deoarece conţin grăsimi saturate şi grăsimi trans. Şi multe studii au descoperit că grăsimile trans sunt asociate cu tot felul de boli, inclusiv bolile de inimă şi chiar boala Alzheimer.