Proiectul include 400 de paturi pentru spitalizare continuă şi 40 pentru internări de zi, acoperind astfel o gamă largă de nevoi medicale.
Finanţarea acestui proiect este asigurată prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), cu un contract semnat în ianuarie 2024. Din suma totală, peste 1 miliard de lei provin din fonduri europene, restul fiind asigurat din contribuţia proprie a statului român.
Cătălin Predoiu, ministrul Afacerilor Interne, spune că noul spital va însemna şi o organizare complexă în funcţionalitatea spitalului, „aproape revoluţionar”: „se va trece la un sistem de organizare pe echipe şi nu rigid, pe secţii, aşa cum se întâmplă acum în sistemul medical românesc”.
„Am un cuvânt şi pentru constructori. Le mulţumesc pentru promptitudinea cu care au lucrat până în acest moment la această parte de pregătire. Sunt convins că şi în perioada următoare vor demonstra acelaşi profesionalism, ne vom încadra în parametrii tehnici şi buget şi la termen. Eu nu sunt aşa exigent ca domnul doctor Arafat să cer un termen devansat, şi pentru că îmi aduce aminte de alte vremuri în care toată lumea raporta împlinirea cincinalului înainte de termen. Mai suntem şi în campanie, eu aş vrea la termen. Deci, dacă facem lucrurile la timp e foarte bine. Deci, în 2026 vrem de la dumneavoastră să avem predată construcţia, aşa cum scrie în documentaţia tehnică”, a spus ministrul.
Spitalul va fi construit în apropierea aeroporturilor Otopeni şi Băneasa, într-o zonă strategică lipsită până acum de o unitate medicală de urgenţă.
Termenul de finalizare este iunie 2026.