Premieră în România: Primul copil operat pe creier în semiîntuneric de o tumoră gigant de 10 cm

  • Un băieţel de 12 ani a fost operat pe creier, la Iaşi, în semiîntuneric, de o tumoră gigant de 10 centimetri.
  • Este prima dată în România când a fost folosită o substanţă inovatoare.
Urmărește
1001 afișări
Imaginea articolului Premieră în România: Primul copil operat pe creier în semiîntuneric de o tumoră gigant de 10 cm

Premieră în România: Primul copil operat pe creier în semiîntuneric de o tumoră gigant de 10 cm

Echipa medicală, condusă de conf. univ. dr. Lucian EVA, managerul Spitalului Clinic de Urgenţă „Prof. Dr. Nicolae Oblu” Iaşi a realizat o operaţie revoluţionară efectuată în semiîntuneric şi care a salvat viaţa unui băieţel de 12 ani.

Marian a trecut printr-o intervenţie chirurgicală complexă de aproximativ 5 ore, în cadrul căreia neurochirurgii au reuşit să îndepărteze o tumoră de 10 cm.

Pentru prima dată în România, a fost folosită substanţa inovatoare – acidul 5-aminolevulinic (5-ALA) – la un copil, lucru care a permis identificarea şi protejarea ţesutului cerebral sănătos. Această substanţă a jucat un rol esenţial în succesul intervenţiei şi în salvarea vieţii lui Marian.

Marian, un copil plin de vise şi speranţe, îşi doreşte acum să devină un mare fotbalist. Mama lui, profund recunoscătoare, afirmă că băieţelul ei s-a născut pentru a doua oară.

„Copilul a ajuns la noi în Unitatea de Primiri Urgenţe, diagnosticat cu o tumoră de dimensiuni foarte mari la nivelul creierului, care ne-a pus reale probleme în ceea ce priveşte diagnosticul lui. În final, după ce am efectuat explorări de înaltă performanţă în spital, şi anume Rezonanţă Magnetică Nucleară, am decis să facem o rezecţie maximală a leziunii, utilizând o substanţă de contrast, acid 5-aminolevulinic. În premieră naţională, am utilizat această substanţă pentru prima oară la copii. Utilizarea substanţei la copii a fost o contraindicaţie relativă în această privinţă, dar există de câţiva ani studii care arată eficienţa utilizării substanţei, după anumite criterii, în ceea ce priveşte rezecţia acestui tip de tumori la pacienţii tineri. Din punctul nostru de vedere, operaţia a fost un succes. Am reuşit să îndepărtăm maximal tumora. Starea copilului este bună. Urmează să vedem ulterior rezultatul examenului anatomopatologic şi tratamentul complementar pe care copilul îl va urma. Faptul că am utilizat această substanţă ne-a ajutat foarte mult în a face o rezecţie maximală şi corectă a leziunii, fără ca acest copil să aibă deficite postoperatorii”, a declarat Lucian Eva, manager Spitalul Clinic de Urgenţă „Prof. Dr. Nicolae Oblu” Iaşi.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici