Premieră mondială: primul transplant de rinichi de porc la un pacient viu din SUA

Până acum, transplantul a fost încercat doar asupra persoanelor aflate în moarte cerebrală.

Urmărește
698 afișări
Imaginea articolului Premieră mondială: primul transplant de rinichi de porc la un pacient viu din SUA

Primul transplant de rinichi de porc la un pacient viu din SUA

Chirurgii din Boston au transplantat un rinichi de la un porc modificat genetic la un bărbat de 62 de ani care suferă de boală renală în stadiu terminal. Aceasta este prima procedură de acest fel. Au mai fost făcute alte încercări în trecut, dar pe pacienţi în moarte cerebrală.

Dacă transplantul va avea succes, va oferi speranţă pentru sute de mii de oameni cu boli de rinichi. Potrivit New York Times, semnalele de până acum sunt promiţătoare: organul a început să producă urină la scurt timp după intervenţie chirurgicală şi starea pacientului continuă să se îmbunătăţească, relatează Massachusetts General Hospital.

Rinichii îndepărtează reziduurile şi excesul de lichid din sânge, iar noul rinichi a început să producă urină la scurt timp după intervenţia chirurgicală din weekendul trecut. Pacientul este deja capabil să meargă pe coridoarele spitalului şi ar putea fi externat în curând.

Această premieră mondială deschide perspective diferite. O nouă sursă de rinichi „ar putea rezolva o problemă de lungă durată: accesul inadecvat al pacienţilor minoritari la transplanturi de rinichi”, a remarcat Winfred Williams.

Dacă rinichii de la animale modificate genetic ar putea fi transplantaţi pe scară largă, dializa ar „deveni, de asemenea, învechită”, presupune Leonardo V. Riella, director medical pentru transplanturi de rinichi la Mass General.

Pacientul cu transplant din Boston, Richard „Rick” Slayman, un supervizor al Departamentului de Transport de stat, suferea de diabet şi de hipertensiune arterială de mulţi ani şi fusese tratat la Mass General mai bine de un deceniu. Rinichii i-au cedat şi de atunci a făcut dializă timp de 7 ani, primind în sfârşit un rinichi uman în 2018.

Dar şi organul donat a eşuat şi a dezvoltat alte complicaţii. Aşa că Slayman a reluat dializa în 2023. Din păcate, însă, a avut complicaţii vasculare grave şi au început spitalizări recurente pentru el, a explicat Williams. A intrat din nou lista de aşteptare pentru un alt organ. „Devenea din ce în ce mai descurajat, a spus că pur şi simplu nu poate continua aşa”, a spus medicul.

„Am început să mă gândesc la măsurile extraordinare pe care le-am putea lua”, având în vedere că „ar trebui să aştepte 5-6 ani pentru a obţine un rinichi uman. Nu ar putea supravieţui”. Williams i-a sugerat lui Slayman să primească un rinichi de porc.

Xenotransplantul – implantarea unui organ animal într-un om – a fost propus de zeci de ani ca o soluţie potenţială care ar putea face rinichii mult mai disponibili. Dar sistemul imunitar uman respinge ţesutul străin, provocând complicaţii care pun viaţa în pericol.

Rinichiul transplantat a provenit de la un porc proiectat de compania de biotehnologie eGenesis, care a eliminat trei gene implicate în potenţiala respingere a organului. Mai mult, 7 gene umane au fost introduse, pentru a îmbunătăţi compatibilitatea umană.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici