Primul implant de retină artificială: redă capacitatea de a citi celor pe cale să orbească

  • Medicii italieni au făcut primul implant de retină artificială.
  • Pacientul are 91 de ani, este din Roma şi suferea de maculopatie atrofică, o boală care afectează în principal persoanele de peste 65 de ani şi duce la pierderea totală a vederii.
Urmărește
1821 afișări
Imaginea articolului Primul implant de retină artificială: redă capacitatea de a citi celor pe cale să orbească

Dr. Andrea Cusumano/captură YouTube

Operaţia a fost realizată în cadrul unui studiu clinic destinat evaluării siguranţei şi eficacităţii unui astfel de implant.

„Ne aşteptăm ca pacientul să recapete capacitatea de a citi litere, numere, cuvinte şi chiar propoziţii scurte”, a declarat pentru ANSA Andrea Cusumano, directorul ştiinţific al proiectului pentru Italia.

Alte două intervenţii similare sunt aşteptate în curând.

Studiul clinic va înrola cel puţin 5 pacienţi în Italia, informează Cusumano, "în timp ce un total de 38 de pacienţi vor primi iniţial implantul în diferite ţări europene". Dar cifrele sunt pe cale să crească.

"Rezultatele preliminare ale studiului sunt aşteptate până la sfârşitul anului", spune Cusumano, "în timp ce evaluarea generală a studiului va dura trei ani. Ne aşteptăm ca următorii doi pacienţi să fie operaţi în termen de 10 zile şi ca intervenţia chirurgicală să dureze chiar mai puţin de două ore. Reabilitarea pacienţilor va începe apoi în câteva săptămâni. Microcipul este minuscul - mai puţin de o treime dintr-un fir de păr - şi este implantat printr-o intervenţie chirurgicală minim invazivă sub anestezie locală”.

Degenerescenţa maculară legată de vârstă este una dintre cele mai grave boli care afectează ochiul şi afectează un număr tot mai mare de persoane în vârstă. În cazul acestei boli, zona centrală a retinei ("macula"), esenţială pentru a vedea detalii, a recunoaşte feţele, culorile, a citi şi a conduce vehicule, este afectată progresiv.

Boala este principala cauză de orbire şi afectează în principal persoanele de peste 65 de ani.

Oficial, în Italia există aproximativ un milion de pacienţi care suferă de degenerescenţă maculară legată de vârstă. Printre aceştia se numără aproximativ 850.000 de persoane cu forma atrofică (uscată) incurabilă şi aproximativ 150.000 care suferă de forma exudativă (umedă), a cărei evoluţie poate fi redusă cu injecţii.

"În realitate", subliniază Cusumano, "cifrele privind maculopatia sunt mult subestimate cu cel puţin 25-30%. Acest lucru este cauzat de faptul că mulţi pacienţi încă nu ştiu că o au".

Există, de asemenea, între 200.000 şi 300.000 de pacienţi aflaţi într-un stadiu avansat al bolii.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici