Concret, membrii consiliului de administraţie pentru spitalele publice vor trebui să îndeplinească următoarele cerinţe:
„A doua condiţie poate fi îndeplinită alternativ prin deţinerea unei experienţe de 5 ani de activitate în cadrul structurii de conducere a unei asociaţii sau fundaţii de reprezentare sau de apărare a drepturilor pacienţilor. Durata de minimum cinci ani este aproximativ echivalentă cu 10.000 de ore de muncă în domeniu, barem pe care literatura de specialitate în domeniul resurselor umane îl consideră necesar pe bază de experienţă, pentru a atinge nivelul de expert într-un domeniu profesional”, se precizează în expunerea de motive.
În plus, proiectul prevede că nu vor putea fi numiţi membri ai consiliului de administraţie pentru spitalele publice cetăţenii condamnaţi definitiv la pedepse privative de libertate pentru infracţiuni săvârşite cu intenţie, până la intervenirea unei situaţii care înlătură consecinţele condamnării.
„Am considerat necesară completarea legii cu Alin.15, care preia formularea iniţiativei legislative cetăţeneşti de modificare a Constituţiei României, cunoscută în spaţiul public sub formula «fără penali în funcţii publice>, la nivelul consiliilor de administraţie ale spitalelor publice”, precizează deputatul Cristian Seidler.