Stimulare electrică: 9 persoane cu leziuni ale coloanei vertebrale pot merge din nou

Descoperirea marchează un progres clinic fundamental în tratamentul paraliziei spinale.

Urmărește
927 afișări
Imaginea articolului Stimulare electrică: 9 persoane cu leziuni ale coloanei vertebrale pot merge din nou

Stimulare electrică: 9 persoane cu leziuni ale coloanei vertebrale pot merge din nou

Potrivit unui nou studiu realizat de Institutul Federal Elveţian de Tehnologie din Lausanne, Elveţia, publicat în revista Nature, cercetătorii au urmărit 9 pacienţi cu paralizie spinală care, după ce au urmat un program de stimulare electrică a zonei măduvei spinării responsabile de controlul picioarelor şi fizioterapie, şi-au recăpătat capacitatea de a merge după 5 luni.

Pentru a investiga mecanismul neurologic din spatele acestui fenomen, oamenii de ştiinţă au reprodus condiţiile de studiu pe animale de laborator şi au identificat o clasă de neuroni, activată în timpul stimulării electrice, care ar juca un rol cheie în reabilitarea motorie.

Potrivit autorilor, această descoperire marchează un progres clinic fundamental în tratamentul paraliziei spinale.

Măduva spinării este structura sistemului nervos central al cărei scop este de a conecta creierul cu restul corpului: datorită nervilor spinali, care formează adevărate circuite de conexiune nervoasă, creierul trimite semnale electrice care îi permit să controleze diferitele părţi ale corpului pentru a se ridica, a se mişca şi a merge. O traumă cauzată de un eveniment, cum ar fi un accident de maşină sau o căzătură urâtă, poate provoca o leziune care distruge conexiunile nervoase din măduva spinării, întrerupând comunicarea cu creierul şi ducând la paralizie permanentă în zona afectată. Atunci când leziunile afectează măduva spinării inferioare, zona responsabilă pentru controlul motor al picioarelor, rezultatul este adesea pierderea capacităţii de a merge şi afectarea altor funcţii în care sunt implicaţi neuronii motori, cum ar fi funcţia intestinală şi vezicală sau activitatea sexuală.

Uneori, totuşi, leziunea poate fi incompletă şi unele căi spinale pot rămâne intacte: în aceste cazuri, se încearcă restabilirea conexiunilor nervoase pierdute prin stimulare electrică. Aceasta din urmă este o tehnică de reabilitare care, prin implantarea chirurgicală a unui pachet de electrozi în partea inferioară a măduvei spinării, în combinaţie cu fizioterapia, urmăreşte să restabilească semnalul care a fost deteriorat odată cu leziunea spinării, restabilind potenţial mişcarea membrelor şi activităţile motorii afectate de leziunea spinării.

Cercetătorii au supus 9 pacienţi cu paralizie spinală la un program de 5 luni care a implicat stimularea electrică a măduvei spinării, exerciţii fizice şi reabilitare. La sfârşitul perioadei de studiu, toţi cei 9 pacienţi şi-au recăpătat capacitatea de a merge.

"Noul nostru studiu, în care 9 pacienţi din cadrul studiului clinic au reuşit să recâştige un anumit grad de funcţie motorie datorită implanturilor noastre, oferă informaţii valoroase despre procesul de reorganizare a neuronilor din măduva spinării", spune Jocelyne Bloch, autorul principal al studiului.

Acest lucru deschide calea pentru dezvoltarea unor tratamente mai bine ţintite pentru pacienţii cu paralizie.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici