- Home
- Sănătate
- (27.02.2024, 06:17)
- Daniel Contescu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Studiu: la ce vârstă este ideal să renunţi la fumat, pentru a reduce riscul de cancer cu 90%
Iată ce a reieşit dintr-un studiu recent realizat în Coreea de Sud privind vârsta ideală pentru a renunţa la fumat fără consecinţe grave asupra sănătăţii.
Urmărește
42260 afișări
Studiu: la ce vârstă este ideal să renunţi la fumat, pentru a reduce riscul de cancer cu 90%
Daunele fumatului asupra organismului uman sunt deja cunoscute de zeci de ani. De-a lungul anilor, ştiinţa a confirmat de mai multe ori că renunţarea la fumat reduce semnificativ riscul de a dezvolta cancer, dar la ce vârstă este cel mai bine să renunţi pentru a limita pe cât posibil acest risc?
Răspunsul vine din ştiinţă, mai exact din Coreea de Sud, unde s-au efectuat cercetări pe 2,9 milioane de bărbaţi, ale căror rezultate au fost publicate recent în Journal of the American Medical Association, revistă ştiinţifică printre cele mai autorizate din domeniu.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Moș Crăciun, eroul sărbătorii, are o fișă medicală impresionantă: obezitate, diabet și jet lag extrem
-
Oleksandr Usyk l-a învins pe Tyson Fury în revanşa din Arabia Saudită
-
Noul guvern. Iohannis a convocat partidele parlamentare la consultări / PSD, PNL, UDMR şi Grupul Minorităţilor Naţionale vor veni împreună la discuţii
-
Lovitură pentru TikTok. O ţară europeană interzice aplicaţia chineză / Şi în România au fost voci care au cerut suspendarea TikTok în urma alegerilor prezidenţiale
Cercetătorii sud-coreeni, analizând date de la aproape 3 milioane de oameni, au concluzionat că renunţarea la fumat la orice vârstă ajută la reducerea riscului de cancer, în special de cancer pulmonar. Dar, mai precis, renunţarea la fumat înainte de a ajunge la vârsta de 35 de ani poate reduce însă consecinţele fumatului cu 90%.
Beneficiile renunţării la fumat sunt vizibile încă de la primele ore şi cresc pe măsură ce trec săptămânile, lunile şi anii. Deja, la 20 de minute de la ultima ţigară, tensiunea arterială şi ritmul cardiac încep să scadă, în timp ce după 12 ore nivelurile de nicotină şi monoxid de carbon din sânge scad.
Câştigi 10 ani, dacă te laşi la 30 de ani de fumat
În următoarele trei luni, însă, încep să se vadă îmbunătăţiri ale circulaţiei sângelui şi ale funcţiei pulmonare.
Tusea care îi caracterizează adesea pe fumători şi dificultăţi de respiraţie încep să scadă între prima şi a noua lună de la renunţarea la fumat, iar în decurs de un an, riscul de infarct se reduce la jumătate. După primii 5-15 ani fără fumat, riscul de accident vascular cerebral scade şi el şi revine la nivelul subiecţilor nefumători.
Studiul a mai confirmat că la 10 ani de la ultima ţigară riscul de cancer de plămân, gură, gât, esofag şi pancreas este redus la jumătate. În decurs de 15 ani, riscul de a dezvolta boli cronice scade la nivelul nefumătorilor. Conform cercetătorilor coreeni, renunţarea la fumat la 30 de ani vă permite să câştigaţi cel puţin 10 ani din viaţă, în timp ce cei care se opresc la 40 de ani pot câştiga cel puţin 9 ani.
Cei care se lasă de fumat la 60 de ani pot câştiga până la 3 ani din viaţă.
Citește pe alephnews.ro: Care sunt cele 16 povești care influențează fizica și astronomia în 2024
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Moment istoric pentru NASA: Sonda Parker va ajunge la o distanță record de 6,2 milioane kilometri, chiar în Ajunul Crăciunului
Decizie fără precedent: Săptămâna de lucru scade la numai 4 zile, pentru a da posibilitatea oamenilor să se întâlnească, să fie relaxaţi şi să crească natalitatea
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Care sunt cele mai SĂNĂTOASE alimente de pe masa de Crăciun. Specialist în nutriție: „PIFTIA și șoriciul nu au multe calorii”
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe