- Home
- Sănătate
- (12.01.2024, 06:00)
- Daniel Contescu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Un condiment verde promite să rezolve problemele de memorie. Un mare impediment: este mai scump decât peştele pe care-l însoţeşte în farfurie
Un studiu japonez recomandă produsul wasabi, condiment este gustos şi util pentru puterea sa antiinflamatoare şi care pare să aibă şi efecte benefice asupra memoriei.
Urmărește
40328 afișări
Wasabi nu este doar condimentul cu aromă puternică care însoţeşte sushi-ul, ci şi un aliat preţios pentru sănătate. Datorită proprietăţilor sale antibiotice şi antiinflamatoare, wasabi-ul îi poate ajuta pe cei care practică activitate fizică să lupte împotriva infecţiilor şi proceselor inflamatorii rezultate, în urma efortului.
Şi pare să fie de ajutor cu memoria: un studiu realizat în Japonia sugerează că această rădăcină verde îmbunătăţeşte atât memoria pe termen scurt, cât şi pe termen lung.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Răspunde Guvernul Ciolacu 2 așteptărilor TALE, ca administrator al României în 2025? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
FBI crede că atacatorul din New Orleans a acţionat singur
-
Ciolacu: Aderarea completă la Schengen va impulsiona economia României
-
Republica Moldova schimbă moneda de referinţă de la dolar la euro. Maia Sandu: „Un simbol al integrării noastre economice în Uniunea Europeană”
„Ştiam din studiile anterioare pe animale că wasabi este benefic pentru sănătate”, a recunoscut Rui Nouchi, autorul studiului şi profesor la Universitatea Tohoku, într-un interviu. „Dar ceea ce ne-a surprins cu adevărat a fost cât de vizibile au fost îmbunătăţirile”.
Principala componentă „activă” a wasabi-ului japonez este o substanţă biochimică numită 6-MSITC, un cunoscut antioxidant şi antiinflamator.
Studiul a implicat 72 de indivizi sănătoşi, de ambele sexe şi cu vârsta cuprinsă între 60 şi 80 de ani: jumătate dintre aceştia au luat 100 de miligrame de extract de wasabi înainte de culcare, în timp ce restul au primit un placebo.
Nu e uşor de obţinut
După trei luni, grupul tratat cu rădăcină a înregistrat îmbunătăţiri „semnificative” în două aspecte ale cogniţiei, memoria pe termen scurt şi memoria episodică pe termen lung. Cu toate acestea, nu s-au observat îmbunătăţiri în alte domenii ale cogniţiei, cum ar fi controlul inhibitor (abilitatea de a rămâne concentrat), funcţiile executive sau viteza de procesare.
Cei care au primit tratamentul cu wasabi şi-au văzut scorurile de memorie episodică crescând în medie cu 18% şi au obţinut la teste cu 14% mai mult decât grupul placebo.
Motivul ar putea fi găsit în prezenţa 6-MSITC, care reduce inflamaţia şi nivelul oxidanţilor din hipocamp, zona creierului responsabilă de funcţia memoriei şi, prin urmare, creşte plasticitatea neuronală.
Originar din Japonia, wasabi este greu de cultivat. Planta din care se obţine durează aproape 2 ani pâna ajunge la maturitate şi necesită conditii precise de temperatură, umbră, pietriş şi apa.
Aceasta înseamnă că un wasabi bun poate costa chiar mai mult decât peştele pe care îl însoţeşte în farfurie. Printre altele, wasabi-ul adevărat trebuie consumat în stare proaspătă, ras la masă înainte de consum.
Citește pe alephnews.ro: Adrian Sârbu: În „România Educată” până la prostire a lui Klaus Iohannis, copilul tău e victimă. Școala la stat l-a învățat să nu știe nimic
Citește pe www.zf.ro: Dragoş Damian, Terapia Cluj: No, amu gata! Gata cu văicăreala, cu bocetele şi cu plânsetele! Sunteţi oameni de afaceri puternici, va faceţi de ruşine! Hai, la muncă în 2025, avem multă treabă!
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Din ce în ce mai mulți ruși se înrolează de partea Ucrainei. Cum poate influența asta soarta războiului
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Care este cel mai nesănătos aliment din lume, pe care foarte mulţi români îl mănâncă în fiecare zi fără să ştie
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Cea mai frumoasă fotbalistă din lume, imagini incendiare în costum de baie, de Revelion
PROSPORT.RO
Bursucu a făcut primele declarații după demisia de la Kanal D. Ce a răspuns postul turcilor când a văzut anunțul
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe