Un medicament Pfizer i-a provocat surescitare sexuală unei persoane. Compania, obligată să plătească despăgubiri imense

  • Pfizer, „nava amiral” a vaccinurilor anti-Covid, a plătit o amendă usturătoare, 600.000 de euro, în urmă cu câteva luni.
  • Compania a pierdut un proces în care a fost găsită vinovată de faptul că un medicament i-a creat unui pacient excitare sexuală şi l-a transformat într-un ludopat, boala jocuri de noroc.
  • Medicamenul respectiv nu avea prospectul actualizat şi se numeşte „Cabaser”.
Urmărește
2183 afișări
Imaginea articolului Un medicament Pfizer i-a provocat surescitare sexuală unei persoane. Compania, obligată să plătească despăgubiri imense

Un medicament Pfizer i-a provocat surescitare sexuală unui bolnav de Parkinson. Compania, obligată să plătească despăgubiri imense

Aflată în prima linie a luptei în pandemie, Pfizer are probleme cu legea. Un bărbat de 60, dependent de jocuri de noroc şi de sex, a fost nevoit să renunţe la serviciu din cauza efectelor nedorite ale terapiei anti-Parkinson. Compania farmaceutică Pfizer a plătit un prejudiciu economic însemnat, după ce bolnavului i-a fost prescris un tratament cu un medicament care avea efecte secundare nespectificate în prospect.

Până la 40 de ani, respectivul cetăţean susţine că nu a atins nici măcar un loz în plic. Părinţii lui conduceau o tutunerie, iar copilul cunoştea bine efectele jocurilor de noroc: în fiecare zi, vedea oameni care se încredeau în norocul lor, investeau bani şi ieşeau fără nimic în buzunar.

Apoi, în 1999, a fost diagnosticat cu boala Parkinson. Din 2001 până în 2005, pacientului i s-a prescris medicamentul „Cabaser”, de la Pfizer, care a avut ca efecte nedorite declanşarea dependenţei de jocuri de noroc şi hipersexualitatea. Efecte cunoscute în prezent, dar care nu apăreau la acea vreme pe prospectul medicamentului. Bărbatul, originar din centrul Italiei, a apelat la avocaţi şi a chemat compania într-un proces civil, câştigând în final litigiul.

Curtea de Apel din Milano a confirmat responsabilitatea companiei,condamnând Pfizer Italia la o despăgubire de peste 600 de mii de euro. Orice companie, scriu judecătorii, trebuie să „demonstreze respectarea riguroasă a tuturor încercărilor şi protocoalelor impuse de lege, înainte de producerea şi comercializarea medicamentului şi trebuie să demonstreze că a furnizat informaţii adecvate cu privire la posibilele efecte nedorite ale acestora, actualizându-le - dacă este cazul - în raport cu evoluţia cercetării”.

În acest caz, prospectul a fost actualizat cu întârziere, anume în 2007.

Mânca mult şi era supraexcitat sexual

„Primele simptome au apărut la câteva luni după administrarea Cabaser”, a spus bărbatul la tribunal. „Am mâncat mai mult şi am devenit supraexcitat sexual”, şi-a descris respectivul stările. Apoi, au apărut jocurile de noroc, de care se ţinuse mereu departe: cazinourile online, pariurile şi altele, scrie playresponsibly.ro. Efectul a fost devastator.

1.802 de carduri de credit de unică folosinţă a avut bărbatul, în decurs de 5 ani, pentru jocuri de noroc, nenumărate tranzacţii bancare. 100.000 de euro sunt banii furaţi de la firma la care lucra. O viaţă distrusă. „Am uitat să lucrez, mă jucam la birou, acasă, noaptea, în timp ce soţia dormea. Am devenit şi mincinos, ca să nu se observe nimic”, a povesti în amănunt bărbatul, la tribunal.

Şi legătura cu medicamentul: „Nu am pus niciodată la îndoială acţiunea excelentă a medicamentului din punct de vedere medical - declară avocatul Stefano Bertone -, ci pur şi simplu defectul dat de o lipsă a unei calităţi fundamentale: indicaţia din prospect a reacţiilor adverse. Utilizatorii trebuie să le cunoască întotdeauna dinainte”.

Centrul poveştii este tocmai acesta: lipsa de informaţii. „Acele pliante care avertizează consumatorii să nu fie surprinşi de efectele asupra comportamentului lor au fost actualizate cu întârziere”, întăreşte avocatul Renato Ambrosio.
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici