Un sportiv de performanţă, care a suferit un stop cardiac în sala de forţă, a fost operat în premieră la Spitalul Judeţean din Bihor

Un sportiv de performanţă, în vârstă de 49 de ani, a suferit un stop cardio-respirator într-o sală de forţă în luna aprilie, el fiind operat în premieră la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Bihor, unde i-a fost implantat un defibrilator cardiac subcutanat.

Urmărește
71 afișări
Imaginea articolului Un sportiv de performanţă, care a suferit un stop cardiac în sala de forţă, a fost operat în premieră la Spitalul Judeţean din Bihor

Pacientul în vârstă de 49 de ani, sportiv de performanţă, a fost operat în premieră judeţeană la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Bihor, fiindu-i implantat un defibrilator cardiac subcutan.

Pacientul a ajuns iniţial la spital în aprilie 2024, în urma unui stop cardio-respirator care a survenit la sala de forţă. În urma resuscitării cu succes în afara spitalului, acesta a fost internat de urgenţă pe Secţia Clinică ATI I, unde i s-a efectuat protocolul de diagnostic, inclusiv coronografia de urgenţă.

„Pacientul prezenta un risc crescut de a face încă un stop cardio-respirator prin aritmii ventriculare. Acestea sunt tulburări de ritm cardiac, care determină un ritm rapid al inimii şi care pot opri inima. Astfel, pentru a preveni moartea subită cardiacă, medicii i-au recomandat pacientului implantarea unui defibrilator cardiac intern. Defibrilatorul intern este cea mai eficientă şi sigură metoda pentru oprirea aritmiilor. Acesta este un dispozitiv electronic care monitorizează în mod continuu semnalele electrice ale cordului. Atunci când detectează un ritm neobişnuit de rapid şi neregulat, care are potenţialul de a declanşa un stop cardiac, acesta emite o descărcare electrică scurtă, dar puternică, care restaurează ritmul normal. Dispozitivul de aproximativ 10x7 cm este implantat la nivelul peretelui toracic, subclavicular, într-un buzunar creat sub piele”, transmit, miercuri, reprezentanţii unităţii medicale.

Pacientul a hotărât să revină pentru intervenţia recomandată abia câteva luni mai târziu. În urma evaluării, echipa medicală a decis implantarea unui defibrilator cardiac subcutan. Acest tip de defibrilator face parte dintr-o generaţie nouă de aparate prezentând riscuri reduse pentru pacient.

Potrivit medicilor, pentru a confirma eligibilitatea pacientului, acestuia i s-au făcut măsurători specifice precum dimensiunea toracelui şi alţi vectori specifici de electrofiziologie.

„În comparaţie cu defibrilatorul clasic intravascular şi intracardiac, acesta este implantat subcutan, evitându-se astfel riscul de infecţie şi de ruptură de sondă. Conform ghidurilor de specialitate, defibrilatorul cardiac subcutan este indicat la pacienţii tineri care nu au nevoie de pacing. În contextul în care pacientul practica sportul de performanţă, era important să se evite riscul potenţial de ruptură de sondă. În cazul unui defibrilator clasic, sonda care conectează bateria aparatului cu inima se poate rupe, riscul fiind mai mare în cazul unui atlet de performanţă, datorită mişcărilor specifice sportului practicat. Astfel, în data de 6 septembrie, a avut loc în premieră judeţeană intervenţia de implantare a defibrilatorului cardiac subcutanat. Aceasta s-a desfăşurat în sala de electrofiziologie, sub control fluoroscopic, ceea ce presupune efectuarea unei proceduri imagistice prin care se obţin imagini în timp real cu ajutorul razelor X”, potrivit reprezentanţilor SCJU Bihor.

Pacientului i s-a efectuat anestezie generală şi loco-regională intercostală. Procedura a decurs asemănător cu procedura de implantare a unui stimulator cardiac permanent, însă a necesitat o etapă suplimentară legată de testarea şi programarea defibrilatorului. S-au făcut două incizii: una la nivelul latero-toracic stang şi o incizie mică la nivel toracic anterior. Medicul intervenţionist a creat un buzunar subcutan (sub piele) latero-toracic, pentru implantarea dispozitivului, după care au fost plasate cele două sonde de defibrilare la nivel pre-sternal şi latero-toracic stâng.

„S-a indus aritmia, în scopul de a cauza un stop-cardio respirator pentru testarea funcţionalităţii aparatului. Terapia a fost un succes şi s-a confirmat funcţionalitatea defibrilatorului. Intervenţia a decurs bine şi a durat 3 ore”, potrivit medicilor.

Evoluţia pacientului a fost favorabilă, iar acesta a fost externat.

Bărbatul şi-a reluat activitatea după o lună de repaus pentru vindecare şi recuperare.

Nu au survenit complicaţii după efectuarea intervenţiei.

Reprezentanţii Spitalului spun că importanţa şi succesul acestei intervenţii au fost confirmate la aproximativ 6 săptămâni de la intervenţie, când pacientul a prezentat o aritmie ameninţătoare de viaţă. Aceasta a necesitat activarea defibrilatorului cardiac prin administrarea unui şoc electric, defibrilatorul salvându-i viaţa pacientului.

Procedura a reprezentat o premieră medicală la nivelul judeţului Bihor, aceasta practicându-se doar în centrele mari din ţară.

În 2024, s-au implantat 153 de defibrilatoare si stimulatoare cardiace, spitalul din Bihor având adresabilitate nu doar pentru pacienţii din judeţul Bihor, dar şi pentru cei din judeţele limitrofe, precum Satu Mare şi Sălaj.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici