1 Decembrie la Alba Iulia: Klaus Iohannis, primit cu aplauze de participanţii la manifestări. MESAJUL preşedintelui ales de Ziua Naţională - FOTO
Preşedintele ales Klaus Iohannis a ajuns la Alba Iulia, fiind întâmpinat de un grup de localnici îmbrăcaţi în costume populare, care l-au servit cu pâine, sare şi pălincă tradiţională, iar cei prezenţi la manifestările de Ziua Naţională l-au aplaudat. Iohannis a declarat că în calitate de preşedinte al României îşi propune redescoperirea, împreună, a ideii de unitate naţională.
1 Decembrie la Alba Iulia: Klaus Iohannis, primit cu aplauze de participanţii la manifestări. MESAJUL preşedintelui ales de Ziua Naţională (Imagine: Adrian Piclisan/Mediafax Foto)
Klaus Iohannis a ajuns la Alba Iulia în jurul orei 11.30, fiind primit cu aplauze de participanţii la manifestările dedicate Zilei Naţionale, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Preşedintele ales, care poartă la gât un fular tricolor, a primit din partea unei ştafete a veteranilor un steag tricolor, pe care l-a înmânat directorului Muzeului Naţional al Unirii din Alba Iulia, urmând ca steagul să fie expus în muzeu.
ULTIMELE ȘTIRI
-
TU l-ai vota pe Donald Trump, dacă ar candida la Președinția României? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Războiul din Ucraina, ziua 1064. Trump afirmă că SUA „probabil” vor sancţiona Rusia dacă Moscova refuză negocierile de pace
-
Intrarea în Schengen şi deschiderea autostrăzilor de la Craiova la Paşcani încing piaţa de logistică
-
Trump l-a graţiat pe creatorul unei platforme de pe Dark Web. Acesta era condamnat pe viaţă
Ulterior, Iohannis a depus o coroană de flori la bustul Regelui Ferdinand din faţa Catedralei Reîntregirii, apoi a trecut prin mulţime, oprindu-se de mai multe ori pentru a saluta oamenii care îi stigau "La mulţi ani, domnule preşedinte!".
Mesajul lui Klaus Iohannis de Ziua Naţională:
Iohannis a spus că 1 Decembrie este o zi specială pentru naţiunea română, fiind nu doar Ziua Naţională, ”nu doar celebrarea unui moment istoric”, ci ”ziua simbolică” în care se cuvine să se reflecteze, an de an, asupra idealului de unitate naţională.
”În 1918, Marea Unire a avut o expresie teritorială şi instituţională. A însemnat desăvârşirea statului naţional, ca act de voinţă al naţiunii române. La 96 de ani după acel moment, putem vorbi din nou despre unitate naţională, dar cu alte semnificaţii. Suntem astăzi o naţiune de cetăţeni, care a arătat în faţa întregii lumi că preţuieşte valorile democraţiei, că are curaj şi că îşi doreşte o schimbare”, a afirmat Iohannis.
El a mai spus că în calitate de preşedinte al României îşi propune redescoperirea, împreună, a ideii de unitate naţională, menţionând că acest lucru înseamnă asumarea unor obiective naţionale, acţiunea comună în atingerea lor şi refacerea încrederii.
”Ca Preşedinte al României, îmi propun să redescoperim împreună ideea de unitate naţională. Ce înseamnă acest lucru? Înseamnă asumarea unor obiective naţionale, înseamnă acţiunea comună în atingerea lor şi înseamnă refacerea încrederii. Ziua de azi este cel mai bun prilej pentru a vedea care sunt marile noastre restanţe”, a declarat Iohannis.
El a precizat că, în perspectiva aniversării a 100 de ani de la Marea Unire, România trebuie să aibă obiective naţionale, legate de locul ei în Europa şi în lume, de propria sa dezvoltare, de reducerea decalajelor între regiuni, de conectare la Europa prin infrastructură, precum şi obiective naţionale legate de educaţie, de reformarea instituţiilor publice care servesc cetăţenii.
”Aniversarea a 100 de ani ne va găsi nu doar cu asemenea obiective asumate, ci şi cu etape deja parcurse în atingerea lor. Pentru asta însă e nevoie înainte de toate de încă un lucru: de redescoperirea încrederii. Suspiciunea permanentă, îndoiala, teama, nesiguranţa ne-au îndepărtat unii de alţii, mai ales în ultimii ani. Ne-au făcut să vedem adversari acolo unde puteam vedea parteneri, ne-au făcut să stăm de-o parte, acolo unde puteam fi implicaţi, ne-au făcut să fim rezervaţi, acolo unde puteam construi, ne-au făcut să lucrăm singuri fiecare, acolo unde puteam lucra de fapt în echipă”, a continuat preşedintele ales.
El a mai spus că provocările care stau astăzi în faţa românilor sunt de altă natură decât cele din trecut, ”dar nu mai puţin dificile”.
Iohannis a adăugat că ”partidele politice vor trebui să înţeleagă că, indiferent de competiţiile pe care le dau o dată la patru ani, au datoria de a-şi reprezenta naţiunea de cetăţeni”.
”Oamenii politici vor trebui să înţeleagă că, indiferent cum au făcut lucrurile în trecut, de acum înainte au datoria de a privi în primul rând spre obiectivele naţionale, că obiectivele personale nu pot fi deasupra celor comune. Obiectivele de etapă nu înseamnă nimic fără obiective pe termen lung şi că viitorul nu ni-l construim în funcţie de circumstanţe, ci printr-un act de voinţă asumată”, a precizat Iohannis.
”Viitorul îl construim printr-un act de voinţă asumată. La mulţi ani, România! La mulţi ani, români!”
Manifestările de 1 Decembrie de la Alba Iulia s-au încheiat cu artificii tricolore
Manifestările de la Alba Iulia dedicate Zilei Naţionale, la care autorităţile locale estimează că au participat peste 25.000 de persoane, s-au încheiat, luni seară, cu un spectacol pirotehnic, fiind trase şi artificii în culorile roşu, galben şi albastru.
Purtătorul de cuvânt al Primăriei Alba Iulia, Mihai Coşer, a declarat, luni seară, corespondentului MEDIAFAX, că, în pofida faptului că a plouat, la manifestările dedicate Zilei Naţionale au participat pe parcursul zilei peste 25.000 de persoane, vârful fiind atins în timpul paradei militare.
Manifestările organizate de 1 Decembrie la Alba Iulia s-au încheiat cu un spectacol pirotehnic, fiind trase şi artificii în culorile drapelului.
Potrivit organizatorilor, spectacolul Emotion Romania” a fost "o alegorie pirotehnică dedicată spiritului românesc, cu un puternic mesaj motivator". Sub titulatura "De la capăt” spectacolul a pornit de la melodia cu acelaşi nume a trupei Voltaj şi s-a dorit "un manifest dedicat capacităţii poporului român de a se mobiliza în momente de cumpănă, de a se reinventa, de a-şi depăşi limitele, de a-şi oferi o nouă şansă şi de a izbândi".
Manifestările de la Alba Iulia au cuprins în prima parte a zilei momente de depunere de coroane de flori la statuile personalităţilor care sunt legate de Marea Unire, primirea simbolică a soliilor la Sala Unirii şi o slujbă Te Deum oficiată pe un podium în curtea Catedralei Reîntregirii. La Alba Iulia a avut loc şi o paradă militară la care au luat parte 860 de militari şi peste 40 de echipamente de tehnică de luptă, însă avioanele MIG 21 Lancer care ar fi urmat să survoleze zona nu au mai zburat din cauza condiţiilor meteo nefavorabile. La o parte dintre aceste manifestări a participat şi preşedintele ales Klaus Iohannis.
Manifestările de la Alba Iulia au continuat cu concerte de muzică populară şi uşoară organizate în aer liber în Latura de Vest a Cetăţii Alba Carolina. De asemenea, organizatorii au distribuit gratuit peste 6.000 de porţii de friptură şi cârnaţi, dar şi câte un pahar cu vin.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.