- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
11.000 de controale privind munca la negru în luna mai. Ce sancţiuni au fost aplicate
Peste 11.000 de acţiuni de control au avut loc, luna trecută, în scopul depistării firmelor care folosesc munca la negru, fiind aplicate aproape 16.500 de sancţiuni contravenţionale, informează sâmbătă Poliţia Română.
11.000 de controale privind munca la negru în luna mai. Ce sancţiuni au fost aplicate (Imagine: Gabriel Petrescu/Mediafax Foto)
Inspectoratul General al Poliţiei Române, în colaborare cu Inspecţia Muncii, Jandarmeria Română şi Garda Financiară au iniţiat, în 27 aprilie, un plan comun de acţiune privind desfăşurarea de acţiuni de controale în vederea reducerii incidenţei muncii nedeclarate şi a combaterii evaziunii fiscale rezultată din munca la negru.
În luna mai, poliţiştii de investigare a fraudelor au participat la 11.569 de acţiuni de control, pentru identificarea şi cercetarea faptelor ce sunt incriminate ca infracţiuni în materia angajării şi utilizării forţei de muncă.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Răspunde Guvernul Ciolacu 2 așteptărilor TALE, ca administrator al României în 2025? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Un pilot ucrainean de F-16 doboară şase rachete ruseşti într-o singură misiune, marcând o premieră mondială
-
Erdogan anunţă că Turcia este pregătită să intervină dacă Siria se divizează după prăbuşirea regimului Assad
-
Jean-Marie Le Pen, figură controversată a politicii franceze, a murit la 96 de ani
În timpul acţiunilor, au fost înregistrate 160 de dosare penale, în 25 dintre acestea poliţiştii dispunând deja începerea urmăririi penale.
În dosarele penale în care s-a dispus începerea urmăririi penale s-au constatat 65 de infracţiuni, dintre care 31 prevăzute în Legea nr. 53/2003 (Codul Muncii) modificată şi completată prin Legea nr. 40/2011(primirea la muncă a mai mult de 5 persoane, indiferent de cetăţenia acestora, fără încheierea unui contract individual de muncă) şi 34 de alte infracţiuni specifice legislaţiei care reglementează utilizarea forţei de muncă.
Într-unul din dosarele de urmărire penală este acuzat reprezentantul legal al unei firme din Bihor, unde 13 persoane lucrau la negru, două dintre ele fiind minore.
Un alt caz, ofiţerii Serviciului de Investigare a Fraudelor Bacău s-au sesizat din oficiu cu privire la reprezentanţii legali ai unei societăţi comerciale ce foloseau forţă de muncă la negru la un punct de lucru din Comăneşti, unde se produc produse de panificaţie.
La controlul efectuat, au fost identificate 40 de persoane care lucrau fără a avea contracte de muncă. În cauză, s-a început urmărirea penală faţă de cei doi administratori, pentru evaziune fiscală, având în vedere că nu şi-au achitat obligaţiile către stat cel puţin pentru o perioadă de doi ani în urmă pentru angajaţii "la negru". Totodată, s-a suspendat activitatea agentului economic, având în vedere condiţiile improprii desfăşurării activităţii.
Într-un alt dosar, ofiţerii Serviciului de Investigare a Fraudelor Hunedoara cercetează reprezentantul legal al unei societăţi comerciale, suspectat că a folosit pentru efectuarea unor lucrări de construcţii şase persoane pentru care nu a întocmit contracte individuale de muncă, a reţinut şi nu a virat în termen impozitele privind stopajul la sursă. În cazul acestuia să făcut propunere de trimitere în judecată pentru evaziune fiscală şi abuz în serviciu contra intereselor persoanelor.
În prezent, au rămas în lucru 132 de dosare penale în care se efectuează acte premergătoare pentru primirea la muncă a mai mult de cinci persoane, indiferent de cetăţenia acestora, fără încheierea unui contract individual de muncă, prevăzută de Legea nr. 53/2003 privind Codul Muncii, dar şi de alte infracţiuni în legătură cu folosirea forţei de muncă.
Din cercetările efectuate a rezultat că faptele de muncă la negru sunt comise de cele mai multe ori în concurs cu alte infracţiuni prevăzute de legea penală - evaziunea fiscală, falsul intelectual, sustragerea de la plata contribuţiilor la bugetul asigurărilor pentru şomaj şi a asigurărilor sociale de sănătate, precum şi a impozitului pe salarii.
În urma acţiunilor comune desfăşurate cu structurile teritoriale ale Inspecţiei Muncii, au fost aplicate, în condiţiile legii, aproape 16.500 de sancţiuni contravenţionale, în valoare totală de 20.290.900 de lei, peste 1.000 dintre acestea pentru muncă fără forme legale de angajare, valoarea lor fiind de 13.290.000 de lei.
Au fost sancţionaţi 8.325 angajatori pentru încălcarea prevederilor legislaţiei muncii, dintre aceştia 971 pentru utilizarea forţei de muncă fără forme legale.
Pentru încălcarea prevederilor legislaţiei muncii au fost sancţionaţi 8.325 de angajatori, 971 dintre aceştia pentru utilizarea forţei de muncă fără forme legale.
Acţiunile în domeniu continuă.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO
GANDUL.RO