- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (20.01.2016, 13:54)
- Cătălina Mănoiu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
13.875 de cetăţeni au semnalat posibile acţiuni teroriste - aflux crescut după atentatele din Paris
13.875 de cetăţeni au semnalat, în anul 2015, posibile acţiuni teroriste, numărul acestora fiind de trei ori mai mare faţă de anul precedent, în contextul atentatelor de la Paris, din ianuarie şi noiembrie 2015, precizează SRI, la solicitarea MEDIAFAX.
Urmărește
264 afișări
13.875 de cetăţeni au semnalat posibile acţiuni teroriste - aflux crescut după atentatele din Paris
13.875 de cetăţeni au semnalat, anul trecut, posibile acţiuni teroriste, activităţi de propagandă islamist-extremistă în mediul virtual, comportamente suspecte şi aspecte considerate de către apelanţi ca fiind relevante în contextul fluxului de migranţi proveniţi din zone de conflict, precum Siria, dar şi interesul unor persoane de a comercializa substanţe radioactive, precizează SRI, la solicitarea MEDIAFAX, în urma analizei apelurilor primite la numărul TELVERDE AntiTerorist, pus la dispoziţia cetăţenilor.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Eva Longoria dezvăluie că familia ei nu mai locuiește în Statele Unite după victoria lui Trump. Unde s-a mutat actrița
-
Un comandant ucrainean, acuzat că a dezvăluit secrete militare ruşilor
-
Sorin Grindeanu anunţă că se va circula de săptămâna viitoare pe încă 32 de kilometri din Autostrada Moldovei
-
Armata israeliană susţine că a ucis un comandant al organizaţiei Jihadul Islamic Palestinian
Din cele 13.875 de apeluri telefonice înregistrate pe parcursul anului 2015, doar 58 de apeluri au conţinut indicii cu potenţial relevant în domeniul antiterorism, iar dintre acestea, în 20 de cazuri SRI a dispus aprofundarea măsurilor de verificare şi soluţionare, inclusiv prin cooperare interinstituţională în cadrul Sistemului Naţional de Prevenire şi Combatere a Terorismului (SNPCT), potrivit sursei citate.
De regulă, tendinţa de creştere a numărului de apeluri telefonice se manifestă în situaţii de criză teroristă, iar atentatele teroriste de la Paris din 7-11 ianuarie şi 13 noiembrie 2015 au dus la triplarea numărului de sesizări telefonice din partea populaţiei, în comparaţie cu lunile ianuarie şi noiembrie ale anului 2014, care nu au fost marcate de atentate teroriste in Europa, a explicat SRI.
Apelurile la TEL VERDE AntiTerorist sunt, în cea mai mare parte, efectuate de către bărbaţi, potrivit sursei citate.
Indicii cu potenţial relevant care ar putea ajuta SRI să prevină sau să combată acte teroriste aparţin, în general, persoanelor cu vârste cuprinse între 20-35 ani, cu studii medii sau studenţi.
Potrivit sursei citate, apelurile cu potenţial relevant sunt efectuate şi de persoane cu studii superioare, în activitate sau pensionari, chiar dacă nu au o frecvenţă constantă.
În toate cazurile, identitatea apelantului este protejată.
„Nivelul ameninţării teroriste în Europa este la cote maxime, atentatele din Paris confirmând prezenţa operaţională a Daesh în Europa şi confruntarea deschisă cu statele europene. Atacurile teroriste din Paris – cele mai grave din istoria Franţei – ies din tiparele obişnuite şi avertizează asupra unei tendinţe de import în arealul civil din Occident a confruntărilor de tip militar, specifice teatrelor de conflict”, potrivit SRI.
În prezent, organizaţia Daesh dispune de o masă de manevră constituită din tineri islamişti radicalizaţi sub impactul ideologiei „califatului” şi sancţionării Occidentului, motivaţi şi capabili să deschidă un front de confruntări în Europa, explică SRI.
În acest context, există un risc major ca acţiuni similare celor de la Paris să fie luate în calcul de susţinători Daesh, care sunt mobilizaţi şi de mesajele şi îndemnurile războinice lansate în mediul virtual de această organizaţie.
Ţintele vizate cu prioritate sunt în continuare statele vest-europene activ şi direct implicate în operaţiunile Coaliţiei Internaţionale împotriva Daesh în Siria şi Irak.
Deşi România nu a fost vizată de ameninţări directe privind organizarea de atentate, coordonate sau inspirate de Daesh există, însă, un potenţial al ameninţării din partea organizaţiei, în contextul angajamentelor externe ale României şi a retoricii Daesh, care a nominalizat România ca teritoriu ce trebuie recucerit şi inclus în califat, mai arată sursa citată.
Astfel, nu doar instituţiile şi persoanele juridice din componenţa SNPCT, dar şi persoanele fizice care au cunoştinţă despre date şi indicii privind comiterea, favorizarea ori finanţarea actelor de terorism, au următoarele obligaţii: (1) să sesizeze, de îndată, autorităţile competente în domeniu; (...) (3) să acorde sprijinul necesar îndeplinirii atribuţiilor pe linia prevenirii şi combaterii terorismului, la solicitarea autorităţilor competente”, potrivit Legii nr.535 din 2004 privind prevenirea şi combaterea terorismului.
TEL VERDE pus la dispoziţia populaţiei din anul 2004, de către SRI, „este un instrument complementar care contribuie la prevenirea manifestărilor fenomenului terorist, inclusiv cele de sprijin ale acestuia (propagandă, prozelitism, radicalizare, finanţare, logistică), pe de o parte, iar, pe de altă parte, oferă o nouă posibilitate de recepţionare post-factum a unor date despre incidente sau situaţii de criză teroristă”, arată informaţiile oferite de SRI.
TEL VERDE AntiTerorist poate fi apelat de cetăţenii care au cunoştinţă sau deţin indicii despre persoane care manifestă interes pentru procurarea de substanţe care ar putea fi folosite în scopuri teroriste, care confecţionează, deţin, transportă, manipulează ilegal, armament, muniţii, substanţe care ar putea fi folosite în scopuri teroriste, potrivit sursei citate.
De asemenea, prezenţa repetată sau prelungită a unor persoane neautorizate în zona unor obiective care ar putea constitui ţinte ale unor atacuri teroriste (misiuni diplomatice străine, sedii ale unor instituţii internaţionale), precum şi tendinţa unor persoane de a fotografia sau filma obiective care sunt supuse unor restricţii privind aceste activităţi sau staţionarea îndelungată şi nejustificată a unor autoturisme în apropierea unor zone de importanţă deosebită, misiuni diplomatice sau alte locuri în care prezenţa populaţiei este numeroasă sunt aspecte care pot fi aduse în atenţia SRI, prin intermediul TelVerde.
Interesul unor persoane pentru studierea insistentă a unor locuri aglomerate precum gări feroviare sau de metrou, aerogări, mari centre comerciale, obiective turistice, sportive sau culturale şi chestionarea nejustificată în legătură cu subiecte care, la prima vedere, nu ar prezenta interes (programul de funcţionare al unor instituţii, momente ale zilei de maximă aglomeraţie, momentul schimbării personalului care asigură paza la ambasade), ar putea indica posibile ameninţări teroriste.
Un alt aspect care ar trebui să trezească îngrijorări în rândul cetăţenilor este şi interesul crescut al unor persoane pentru studierea insistentă a căilor de acces feroviar, rutier, subteran, aerian, fără a avea motive plauzibile în acest sens, potrivit SRI.
Citește pe alephnews.ro: Ce înseamnă să fii președinte? Alexander Lukașenko spune că este treaba unui bărbat: „Doamne ferește să fie aleasă o femeie în Belarus”
Citește pe www.zf.ro: Încă o insolvenţă zguduie piaţa: Unul dintre cele mai cunoscute branduri româneşti a cedat şi a intrat în insolvenţă
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Hamas se declară „pregătiți de încetarea focului”, dar acuză Israel că nu oferă „nicio propunere serioasă”
Încă o insolvenţă zguduie piaţa: Unul dintre cele mai cunoscute branduri româneşti a cedat şi a intrat în insolvenţă
Dezastru pentru un gigant din tehnologie, care concediază mii de oameni pentru a deveni competitiv într-un domeniu unde o singură companie deţine 80% din piaţa
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Adriana Bahmuțeanu, atac la adresa Mihaelei Botezatu și a lui Honorius: „Am fost sunată de Maximus, care în cele 3 zile nu…”
CANCAN.RO
Ce a pățit un pensionar de 92 de ani, după ce a angajat o menajeră ROMÂNCĂ mult mai tânără
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe