14 iunie, Ziua Donatorului de Sânge. România se confruntă cu o criză de sânge

  • 4 din 10 români au donat sânge până în prezent.
  • Pe 14 iunie este Ziua Internaţională a Donatorului de Sânge.
  • Florin Hozoc spune că situaţia donatorilor de sânge din România se agravează.
Urmărește
661 afișări
Imaginea articolului 14 iunie, Ziua Donatorului de Sânge. România se confruntă cu o criză de sânge

14 iunie, Ziua Donatorului de Sânge. România se confruntă cu o criză de sânge

Astăzi este Ziua Mondială a Donatorului de Sânge, dar România nu o sărbătoreşte cu bucurie. Asta pentru că ea se confruntă cu o criză cronică de sânge.

O statistică neagră releva înainte de pandemie că, unul din trei români nu primea sânge atunci când avea nevoie. De atunci şi până acum, situaţia s-a înrăutăţit.

Wilhelm are 46 de ani şi este, în schimb, un exemplu de urmat. S-a hotărât în urmă cu câţiva ani să doneze sânge şi asta a devenit un obicei.

„Asta fac de câţiva ani buni. De şase, şapte ani. Pentru că era nevoie la momentul ăla. Ţin minte că a fost un anunţ la televizor, că e nevoie de donatori de sânge. M-am dus am donat, după care mi-am setat în telefon să mă duc să donez o dată la trei luni”, a spus Wilhelm Cazimirovici, donator de sânge.

Florin Hozoc este CEO-ul celui mai mare importator de produse farbricate din plasmă din România. El spune că, după pandemie, situaţia donatorilor de sânge s-a înrăutăţit.

„Avem în continuare centre de transfuzie care au personal insuficient.  Mai mult decât atât, problema cea mai gravă este că în România niciunul din centrele de transfuzie nu respectă legislaţia Europeană privind securitatea şi calitatea transfuzională, mai bine de 14 ani”, a afirmat Florin Hozoc, CEO-ul celui mai mare importator de produse farbricate din plasmă din România.

Dincolo de statistici, lipsa donatorilor înseamnă intervenţii chirurgicale amânate, boli care se agravează, suferinţă şi vieţi pierdute.

Florin Hozoc spune că, motivul principal este lipsa de încredere a oamenilor faţă de autorităţi. El ne recomandă să luăm exemplu de la ţările din vest.

„Celelalte ţări funcţionează respectând toate criteriile condiţiile cerinţele privind securitatea şi calitatea transfuzională. În al doilea rând se desfaşoară campanii mult mai ample către cetateni prin care informează cât de importantă este donarea de sange şi cât de lipsită de riscuri este”, a completat acesta.

Medicii luptă alături de pacienţi, condiţionând anumite practice chirugicale, de transfuziile de sânge.

Chiar şi aşa, un studiu national, arată că doar 4 din 10 români au donat sânge vreodată, iar majoritatea dintre ei, au făcut-o pentru o persoană apropiată.

 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici