18 octombrie. Ziua europeană împotriva traficului de persoane. Activist: „Un traficant se poate afla în curtea fiecărei şcoli”

  • 18 octombrie: Ziua Europeană Împotriva Traficului de Persoane
  • Iana Matei: „Un traficant de persoane se poate afla în curtea fiecărei şcoli.”
  • Cea mai frecventă formă de exploatare: exploatarea sexuală
  • Problemă majoră: Autorităţile anchetează, pun sub acuzare şi condamnă un număr foarte mic de traficanţi
  • Problemă majoră: Lipsa fondurilor guvernamentale pentru servicii de asistenţă şi protecţie ale ONG-urilor
Urmărește
729 afișări
Imaginea articolului 18 octombrie. Ziua europeană împotriva traficului de persoane. Activist: „Un traficant se poate afla în curtea fiecărei şcoli”

18 octombrie. Ziua europeană împotriva traficului de persoane. Activist: „Un traficant se poate afla în curtea fiecărei şcoli”

Astăzi este Ziua Europeana Împotriva Traficului de Persoane şi nu, nu este nimic de sărbătorit astăzi.

Este, daca vrei să îi spui, un semnal de alarmă care trebuie să răsune peste tot! S-a vorbit şi se vorbeşte de ani în şir despre acest fenomen tragic, însă fără prea multe schimbări în bine.

„Nu cred ca mi se poate intampla mie” este un mod de gandire care poate duce la experiente cu cosecinte grave, chiar fatale.

„In majoritatea cazurilor, victimele realizeaza pericolul doar in momentul in care sunt sechestrate si/sau obligate sa desfasoare activitati impotriva vointei lor.”, avertizează Brezeanu Raluca, reprezentantă ANITP.

Activiştii au obosit să vorbeasca şi să repete aceleaşi lucruri. Ei vor fapte. ONG-urile, victimele, dar şi supravieţuitorii strigă după ajutor, iar autorităţile închid ochii şi dau totul pe mute. Avem legislaţie, dar nu se implementeaza mai nimic.

„Noi ca societate, as spune că inaintea guvernului,  nu reactionam si avem aceeasi mentalitate ca daca i s-a intamplat ceva inseamna ca ea a fost de vina”, a spus Iana Matei, activist. 

Ştiai că România este una dintre sursele principale de oameni traficaţi pentru sex sau muncă în Europa? Şi încă ceva…să nu uităm de vestitul dosar Ţăndărei, unde 25 de persoane acuzate de trafic de persoane au fost achitate.

Potrivit datelor culese de deputatul independent Oana Bîzgan700 de victime ale traficanţilor de persoane identificate în 2019. Dintre ele, 327 au fost minori.

In primele luni din 2020, numărul victimelor identificate a cunoscut o creştere cu 15,9% (302 victime) faţă de semestrul I al anului 2019 (254).

„Traficul de persoane nu este ceva ce se intampla cuiva de la marginea societatii, nu. Ne efecteaza pe toti, inclusiv bula noastra, oricat ar fi ea de mica pentru ca acest fenomen si aceasta trauma este simtita de victime, dar raman urme inclusiv in noi in societate”, a afirmat Oana Bîzgan, membră a Comisiei pentru egalitatea de şanse pentru femei şi bărbaţi.

 

PROBLEME MAJORE:

-prea puţine anchete şi condamnări pentru traficanţi.

-asistenţă slabă pentru supravieţuitorii traficului de persoane.

-lipsa sprijinului financiar pentru ONG-uri

-numărul scăzut de poliţişti specializaţi.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici