20 de persoane, audiate într-un dosar privind eliberarea a 14.000 de reţete medicale fictive

Douăzeci de persoane sunt audiate, joi, la DIICOT Oradea, într-un dosar privind eliberarea, între anii 2012 - 2014, a 14.000 de reţete medicale fictive, cu un prejudiciu de 700.000 de euro adus Fondului Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate.

Urmărește
805 afișări
Imaginea articolului 20 de persoane, audiate într-un dosar privind eliberarea a 14.000 de reţete medicale fictive

20 de persoane, audiate într-un dosar privind eliberarea a 14.000 de reţete medicale fictive (Imagine: Shutterstock)

Potrivit unui comunicat de presă remis, joi, de DIICOT Oradea, 20 de persoane sunt audiate după ce ar fi participat la fraudarea Fondului Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate, prin emiterea de reţete medicale fictive.

Procurorii precizează că, în noiembrie 2014, au făcut 67 de percheziţii, împreună cu Brigăzile de Combatere a Criminalităţii Organizate din Oradea, Cluj-Napoca şi Timişoara, anchetatorii fiind sprijiniţi de Direcţia Regională Antifraudă Fiscală Oradea.

La vremea respectivă, percheziţiile au avut loc, printre altele, la Spitalul Clinic Municipal "Dr. Gavril Curteanu” Oradea - Secţia Oncologie, la mai multe farmacii şi cabinete medicale individuale ale unor medici de familie.

Acţiunea a vizat ”destructurarea unui grup infracţional format din 50 persoane, specializat în infracţiuni de evaziune fiscală, înşelăciune şi fals”.

”În cauză există suspiciunea rezonabilă că în perioada 2012-2014 membrii grupării au generat activităţi de fraudare a Fondului Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate prin creşterea artificială a cuantumului vânzărilor aferente medicamentelor cu şi fără contribuţie personală utilizată în tratamentul ambulatoriu (TA) şi a medicamentelor şi materialelor sanitare specifice, care se acordă pentru tratamentul în ambulatoriu al bolnavilor incluşi în unele programe naţionale cu scop curativ (PNS) şi implicit a sumelor raportate şi ulterior decontate de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate”, se arată în comunicatul transmis joi.

Conform sursei citate, prejudiciul cauzat este de aproximativ 700.000 de euro, fiind eliberate peste 14.000 de reţete fictive.

După audieri, procurorii vor decide dacă se impune luarea măsurii reţinerii pentru 24 de ore.

În noiembrie anul trecut, procurorii DIICOT au făcut 67 de percheziţii la Secţia Oncologie a Spitalului Municipal Oradea, la farmacii şi medici de familie, într-un dosar în care 50 de persoane erau suspectate că au decontat medicamente în baza unor documente false.

Potrivit unui comunicat de atunci al DIICOT, membrii grupării specializate în infracţiuni de evaziune fiscală, înşelăciune şi fals au fraudat Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate prin creşterea artificială a cuantumului vânzărilor aferente medicamentelor cu şi fără contribuţie personală utilizate în tratamentul ambulatoriu (TA) şi medicamentelor şi materialelor sanitare care se acordă pentru tratamentul în ambulatoriu al bolnavilor incluşi în unele programe naţionale cu scop curativ (PNS), şi implicit a sumelor raportate şi ulterior decontate de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici