35 de ani de la Revoluţie: instalaţie luminoasă cu înregistrări de pe străzile Timişoarei din 1989

O instalaţie luminoasă de mari dimensiuni care redă sunetele Revoluţiei din Decembrie 1989 va fi amplasată pe malul Begăi, în perioada 16 decembrie 2024 - 2 ianuarie 2025, în cadrul evenimentelor care marchează 35 de la Revoluţie.

Urmărește
623 afișări
Imaginea articolului 35 de ani de la Revoluţie: instalaţie luminoasă cu înregistrări de pe străzile Timişoarei din 1989

35 de ani de la Revoluţie: instalaţie luminoasă cu înregistrări de pe străzile Timişoarei din 1989

Potrivit unui comunicat al Primăriei Timişoara, în perioada 16-20 decembrie 2024, în Timişoara vor avea loc mai multe evenimente în aer liber, dedicate Revoluţiei din 1989, care fac parte din programul „35 de ani de libertate”.

„La 35 de ani de la Revoluţie pregătim o ediţie-jubileu, a cărei ţintă este să ne reamintească de momentul Decembrie 1989 într-o valenţă contemporană, răspunzând temelor care produc nelinişte şi speranţă în societatea noastră. În felul acesta ne dorim să ajungem la generaţiile tinere care ştiu prea puţine despre perioada comunistă şi Revoluţie. Dar şi să recâştigăm emoţia şi interesul generaţiei care a fost atunci în stradă pentru libertatea noastră, a tuturor”, spune primarul Dominic Fritz.

Portalul Libertăţii, o instalaţie luminoasă de dimensiuni impresionante (15x5x10 metri), lucrare a studioului britanic Lucid Creates, care funcţionează ca un pasaj de legătură cu trecutul, cu istoria, va fi amplasat într-un spaţiu simbolic, pe malul Begăi, în zona verde nou creată anul acesta, în perioada 16 decembrie 2024 - 2 ianuarie 2025. La Timişoara, lucrarea integrează o coloană sonoră compusă de artiştii timişoreni Petre Ionuţescu şi Cristian Văduva, care recreează sunetele Revoluţiei din Decembrie 1989. Cu mărturii sonore, înregistrări de pe străzile Timişoarei din zilele Revoluţiei în care se aud scandări, focuri de armă, strigătele timişorenilor, lucrarea are scopul de a ne aduce aminte de curajul şi jertfa de acum 35 de ani.

Marşul Eroilor va avea loc în 16 decembrie, la ora 18.30. Reprezentanţii primăriei arată că este un marş la care sunt aşteptate toate generaţiile de timişoreni. Traseul include opriri la locuri încărcate de semnificaţie, precum Catedrala Mitropolitană, Opera Naţională Română, Memorialul Revoluţiei sau Cimitirul Eroilor. Parcurgerea întregului traseu durează în jur de două ore şi jumătate.

Evenimentele mai includ expoziţii de fotografie, o expoziţie de desene a lui Dan Perjovschi şi simboluri luminoase care reproduc semnul victorie amplasate pe 15 şcoli.

Turul ghidat al Revoluţiei din 1989, un traseu de 1,5 kilometri în centrul oraşului, prin locurile cele mai importante ale acelor zile, se face cu un ghid autorizat şi pe baza informaţiilor lui Adrian Kali, revoluţionar şi doctor în istorie specializat în Revoluţia de la Timişoara.

De asemenea, în 20 decembrie, de la ora 19.00, are loc concertul Rock for Revolution în Piaţa Victoriei. Urcă pe scenă: Implant pentru Refuz, Spitalul de Urgenţă, Marco Mendoza, Doomsday Astronaut.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici