- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
4.000 de angajaţi de la CFR vor rămâne luni fără serviciu
Peste 10.300 de angajaţi de la CFR vor fi disponibilizaţi, din care 4.000 începând de luni, iar restul în aprilie, aceştia urmând să primească, la data încetării contractului de muncă, două salarii medii nete pe economie, indemnizaţia de şomaj şi un venit de completare timp de 12-15 luni.
4.000 de angajaţi de la CFR vor rămâne luni fără serviciu (Imagine: Liviu Chirică/Mediafax Foto)
Preşedinţele Federaţiei Mecanicilor de Locomotivă, Iulian Măntescu, a declarat, duminică, pentru MEDIAFAX, că peste 4.000 de angajaţi de la CFR vor rămâne, de luni, fără locuri de muncă, a doua tranşă urmând să plece de la 1 aprilie, aproximat 2.000 de feroviari, iar cei de la infrastructură vor rămâne şomeri de la sfârşitul lunii aprilie.
Măntescu a spus că disponibilizările vor fi făcute eşalonat pentru că unii salariaţi au fost în concediu de odihnă şi abia la finalul acestuia au primit preavizele.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Știi cum procedezi duminică, pe 24. Te duci la vot și cauți Trump pe buletin. Cu Nicu și Marcel rămâne cum am stabilit
-
Se circulă în condiţii de iarnă pe străzile din mai multe judeţe. Recomandările poliţiştilor
-
Ciolacu a discutat din nou cu Trump, împreună cu Viktor Orban. Ce spune despre intrarea României în programul Visa Waiver
-
Donald Trusk avertizează că ameninţarea unui război global este „serioasă şi reală”
Liderul sindical a mai spus că sindicaliştii au contestat deja la organismele internaţionale de muncă OG 9/2010 privind disponibilizările. El a explicat că acest act normativ a fost contestat la organismele internaţionale pentru că dacă acest lucru se făcea pe plan intern exista riscul ca angajaţii disponibilizaţi să nu mai primească nici măcar salariile compensatorii.
Paisprezece societăţi şi companii din domeniul feroviare urmează să disponibilizeze 10.301 angajaţi:
Lista numărului de angajaţi care vor fi disponibilizaţi:
-
CFR Marfă - 6.700
-
CFR Călători - 1.100
-
SC Întreţinere şi Reparaţii Vagoane "CFR IRV" - 800
-
CFR SA - 600
-
SC Întreţinere şi Reparaţii Locomotive şi Utilaje "CFR IRLU" - 500
-
SC "Electrificare CFR" - 236
-
SC Reparaţii Locomotive "CFR SCRL Braşov" - 111
-
SC Vânzare Legitimaţii Călătorie "Voiaj-CFR" - 73
-
SC "Tipografia Filaret" - 44
-
SC Exploatare a Vagoanelor de Dormit, Cuşetă, Restaurant şi Bar "CFR - GEVARO" - 41
-
SC "Informatică Feroviară" - 38
-
SC "Întreţinere Mecanizată a Căii Ferate" - 23
-
CFR Ferry-Boat - 20
-
SC "Sere şi Pepiniere" - 15
Persoanele care vor fi disponibilizate din sistemul feroviar vor primi, la data încetării contractului individual de muncă, două salarii medii nete pe economie, la care se adaugă indemnizaţia de şomaj şi un venit lunar de completare, potrivit OG 9/2010.
Acest venit lunar de completare va fi acordat pe o perioadă de 12 luni pentru persoanele care au o vechime în muncă de până la 15 ani, 13 luni pentru salariaţii care au o vechime în muncă între 15 şi 25 de ani şi 15 de luni pentru cei cu vechime în muncă de peste 25 de ani.
Venitul lunar de completare se stabileşte odată cu indemnizaţia de şomaj şi este egal cu diferenţa dintre salariul individual mediu net pe ultimele trei luni înainte de concediere, stabilit pe baza clauzelor din contractul individual de muncă, dar nu mai mult decât salariul mediu net pe economie din luna ianuarie a anului în care s-a efectuat concedierea, comunicat de Institutul Naţional de Statistică (INS), şi nivelul indemnizaţiei de şomaj.
Persoanele care se reîncadrează în muncă pot primi în continuare venitul lunar de completare doar dacă se angajează la alte societăţi decât cele de la care au fost disponibilizate. Până la expirarea perioadei stabilite pentru acordarea venitului de completare, acesta va fi jumătate din salariul individual mediu net pe ultimele trei luni luni înainte de concediere, dar nu mai mult de jumătate din salariul mediu net pe economie din luna ianuarie a anului în care s-a efectuat concedierea.
De asemenea, persoanele disponibilizate din sistemul feroviar pot primi în continuare venitul de completare dacă se reangajează la aceeaşi societate de la care au fost date afară, dar aceasta nu mai are capital majoritar de stat.
Dacă în perioada acordării venitului de completare se solicită înscrierea la una din categoriile de pensii, plata acestui venit încetează.
Sumele pentru cele două salarii compensatorii, indemnizaţia de şomaj şi venitul de completare se plătesc de la bugetul asigurărilor pentru şomaj.
Ordonanţa 9/2010 se aplică până la data de 31 decembrie 2012.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO