400 de persoane, în marş în amintirea martirilor Revoluţiei din 1989, la Timişoara: Eroii nu mor

Aproximativ 400 de persoane, majoritatea suporteri, au participat, sâmbătă seara, la un marş în amintirea martirilor Revoluţiei din Decembrie 1989, pe străzile Timişoarei, în timpul căruia au aprins torţe şi au strigat “Cinste lor, eroilor” sau “Păcat de sângele vărsat”, transmite corespondentul Mediafax.

Urmărește
91 afișări
Imaginea articolului 400 de persoane, în marş în amintirea martirilor Revoluţiei din 1989, la Timişoara: Eroii nu mor

400 de persoane, în marş în amintirea martirilor Revoluţiei din 1989, la Timişoara: Eroii nu mor

“Marşul eroilor” a fost organizat de suporterii echipei de fotbal ASU Poli din Timişoara, iar în acest an a ajuns la ediţia cu numărul 12. Punctul de întâlnire al celor aproximativ 400 de participanţi a fost, ca de obicei, Piaţa Maria, locul de unde a pornit scânteia Revoluţiei din Decembrie 1989.

Manifestanţii, majoritatea tineri, au ţinut în mâini steagul României, coroane de flori, dar şi afişe cu mesaje precum “Eroii nu mor niciodată“, “Mai bine golan, decât activist, mai bine mort, decât comunist” şi “Respect ‘89”.

“Este a 12-a ediţie a unui marş tradiţional, organizat în momentul cel mai important al anului pentru noi. În acest an, au venit alături de noi şi oameni din Bucureşti sau Constanţa. Este important să ieşim în stradă, să le reamintim tuturor timişorenilor ce s-a întâmplat în Decembrie 1989 şi că se datorează foarte multe celor care au luptat atunci. Cine uită e complice. Se mai păstrează spiritul Revoluţiei, dar încet, încet se risipeşte. Noi observăm în fiecare an, în timpul marşului, că oamenii sunt tot mai dezinteresaţi de ceea ce s-a întâmplat atunci. Sunt foarte mulţi tineri care participă la marş şi asta ne bucură, sunt unii care nici nu erau născuţi atunci, dar au aflat din poveştile părinţilor, ale bunicilor ce s-a întâmplat şi conştientizează că e important să fie aici”, a declarat preşedintele Asociaţiei Suporterilor Timişoreni Druckeria, Sebastian Novovic, organizatorul marşului.

Participanţii la marş au pornit pe jos spre Cimitirul Eroilor, scandând “Iliescu vinovat pentru sângele vărsat”, “O dorinţă sinceră, România liberă”, “Cinste lor, eroilor”, “Libertate, te iubim, ori învingem, ori murim”, “Azi în Timişoara, mâine în toată ţara”, “Păcat de sângele vărsat” sau “Libertate.”

Pe drumul până la Cimitirul Eroilor, manifestanţii s-au oprit la Catedrala Mitropolitană, unde au aprins candele în memoria celor care au murit în Decembrie 1989, precum şi la Memorialul Revoluţiei din Timişoara.

“Memorialul Revoluţiei este o încercare de a menţine memoria celor care nu mai sunt, care au dus la victoria Revoluţiei, sutelor de mii de timişoreni care în Decembrie 1989 au fost în stradă. Singura vină a celor care au fost răniţi atunci şi care au murit a fost că au fost în stradă şi au scandat pentru libertate”, a declarat preşedintele Asociaţiei Memorialul Revoluţiei Timişoara, Traian Orban.

De asemenea, suporterii participanţi la marş au aprins torţe şi fumigene înainte de a ajunge la Cimitirul Eroilor, în memoria martirilor Revoluţiei din Decembrie 1989.

La Timişoara au murit, în timpul evenimentelor din Decembrie 1989, aproximativ o sută de persoane. Potrivit reprezentanţilor Asociaţiei “Memorialul Revoluţiei”, au fost 73 de morţi şi 296 de răniţi în perioada 16 - 22 decembrie 1989, iar după 22 decembrie, 20 de morţi şi 77 răniţi.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici