Număr aproape dublu de pacienţi faţă de numărul de paturi bugetate, la Spitalul de Psihiatrie Pădureni-Grajduri. Cum au pus medicii 410 pacienţi în 240 de paturi

La Spitalul de Psihiatrie Pădureni-Grajduri, din judeţul Iaşi, sunt internaţi 410 pacienţi în 240 de paturi. Spitalul asigură asistenţa medicală pentru bolnavi consideraţi periculoşi, care au fost condamnaţi de către instanţe, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Urmărește
1047 afișări
Imaginea articolului Număr aproape dublu de pacienţi faţă de numărul de paturi bugetate, la Spitalul de Psihiatrie Pădureni-Grajduri. Cum au pus medicii 410 pacienţi în 240 de paturi

410 pacienţi în 240 de paturi, la un spital de psihiatrie pentru bolnavi condamnaţi de instanţe

Principala problemă a Spitalului de Psihiatrie şi pentru Măsuri de Siguranţă Pădureni-Grajduri, din judeţul Iaşi, este cea a spaţiului. Liderul de sindicat din unitatea medicală susţine că spaţiul insuficient a dus la supraaglomerare şi că din acest motiv angajaţii îşi desfăşoară activitatea foarte greu.

„Ar fi problema lipsei spaţiului, care derivă din problema supraaglomerării cu pacienţi a spitalului. Pe un număr de 240 de paturi bugetate, deci nu fizice, bugetate, pentru că oamenii s-au chinuit să bage acolo paturi în plus, în pavilioanele alea, sunt peste 400 de pacienţi bolnavi psihic, periculoşi pe care societatea îi internează acolo, mă rog, judecătorul, considerându-i un pericol social", a declarat Bogdan Movilă, liderul sindicat din spital.

Liderul de sindicat mai spune că, în condiţiile în care numărul pacienţilor este aproape dublu faţă de numărul de paturi, cei care lucrează acolo îşi desfăşoară activitatea foarte greu.

„Personalul este normat la cele 240 de paturi, ceea ce înseamnă că pentru peste 400 de pacienţi, ultima oară erau 410, este total insuficient. Chiar şi pentru 240 ar fi insuficient, pentru că psihiatria este un domeniu special, mai ales psihiatria pentru măsuri de siguranţă. Oamenii de acolo nu sunt cu deficienţe fizice, ci cu deficienţe psihice şi mai ales atunci când societatea îi consideră periculoşi pentru ea, trebuie sa acordăm mai multă atenţie personalului de acolo", a explicat liderul de sindicat.

Potrivit acestuia, sunt momente în care într-un pavilion sunt doar doi sau trei asistenţi.

„Acolo unde lucrez eu, în pavilion, în funcţie şi de perioada anului, că mai sunt şi concedii, sunt momente când mai sunt doi sau trei asistenţi la suta de pacienţi. Nu e normal, că nu se poate să îţi desfăşori activitatea în condiţii normale", a declarat Movilă.

Întrebat dacă există pază la spital, liderul de sindicat a spus că „paza suntem noi".

„Avem un portar, avem paza asigurată de către o firmă de pază, dar în rest, când intrăm în pavilioane suntem maxim cinci oameni, asistenţi şi infirmieri, la 100 de pacienţi şi ne plimbăm printre dumnealor cum vă plimbaţi dumneavoastră prin grădina publică", a declarat Bogdan Movilă.

El susţine ca s-au depus nenumărate memorii la Ministerul Sănătăţii şi la autorităţile locale în care se arată situaţia cu care se confruntă personalul şi pacienţii de la Spitalul Pădureni-Grajduri.

Spitalul Pădureni Grajduri se află la 23 de km de Iaşi, iar o parte dintre cei care ajung acolo sunt internaţi în baza articolului 110 din Codul Penal.

„Când făptuitorul este bolnav psihic, consumator cronic de substanţe psihoactive sau suferă de o boală infectocontagioasă şi prezintă pericol pentru societate, se poate lua măsura internării într-o unitate sanitară de specialitate, până la însănătoşire sau până la obţinerea unei ameliorări care să înlăture starea de pericol", se arătă în articolul de lege citat.

Cea de-a doua categorie de persoane internate la Spitalul Pădureni-Grajduri este cea a pacienţilor care sunt obligaţi să primească tratament medical, iar internarea se face tot în baza unei sentinţe judecătoreşti.

Potrivit site-ului unităţii medicale, la Spitalul Pădureni Grajduri lucrează şapte medici psihiatri, un medic stomatolog si un medic epidemiolog.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici