80 de ani de la eliberarea municipiului Sfântu Gheorghe de către Armata Română. Momentul, marcat de o ceremonie militară

O ceremonie militară va avea loc duminică, 8 septembrie, în garnizoana Sfântu Gheorghe, judeţul Covasna, cu ocazia împlinirii a 80 de ani de la eliberarea oraşului de către Armata României în anul 1944.

Urmărește
217 afișări
Imaginea articolului 80 de ani de la eliberarea municipiului Sfântu Gheorghe de către Armata Română. Momentul, marcat de o ceremonie militară

80 de ani de la eliberarea municipiului Sfântu Gheorghe de către Armata Română. Momentul, marcat de o ceremonie militară

Ceremonia va începe la ora 12.00, la sediul Inspectoratului Judeţean de Poliţie Covasna, unde se află bustul generalului erou Grigore Bălan, inaugurat anul trecut. Generalul Grigore Bălan a fost primul general al Armatei României care a căzut în lupta pentru eliberarea Ardealului de Nord în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial.

Evenimentele vor continua la ora 13.30 cu o ceremonie militară în Piaţa Centrală din faţa sediului Primăriei Municipiului Sfântu Gheorghe. La această ceremonie vor participa militarii Batalionului 22 Vânători de Munte „Cireşoaia”, alături de autorităţile publice locale, în semn de respect şi comemorare a eroilor care au contribuit la eliberarea oraşului.

Generalul Grigore Bălan, grav rănit în luptele pentru eliberarea Municipiului Sfântu Gheorghe, s-a stins din viaţă la 13 septembrie 1944, într-un spital de campanie din Sinaia.

Bustul generalului a fost realizat la iniţiativa şi cu finanţarea Asociaţiei Naţionale Cultul Eroilor „Regina Maria”, aflată sub patronajul Ministerului Apărării Naţionale şi al Patriarhiei Bisericii Ortodoxe Române, fiind opera colonelului în rezervă Valentin Tănase, directorul Studioului de Arte Plastice al Armatei. Asociaţia a donat această lucrare Ministerului Afacerilor Interne, iar bustul este amplasat la sediul Inspectoratului Judeţean de Poliţie Covasna.

La eveniment va participa secretarul de stat pentru relaţia cu Parlamentul şi calitatea vieţii personalului, Eduard Bachide, alături de oficialităţi locale şi reprezentanţi ai armatei.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici