9 persoane au fost reţinute după ce ar fi păcălit proprietarii unor case cu privire la preţul de reparaţii

DNA a reţinut nouă persoane sub acuzaţia că ofereau servicii de reparaţii la acoperişurile unor case, însă după ce decoperatau clădirile solicitau sume mult mai mari decât cele stabilite, iar dacă proprietarii refuzau să achite erau ameninţaţi.

Urmărește
349 afișări
Imaginea articolului 9 persoane au fost reţinute după ce ar fi păcălit proprietarii unor case cu privire la preţul de reparaţii

9 persoane au fost reţinute după ce ar fi păcălit proprietarii unor case cu privire la preţul de reparaţii

Cei nouă sunt acuzaţi de constituirea unui grup infracţional organizat, şantaj, înşelăciune şi evaziune fiscală.

"Concret, membrii grupului care acţionau pe raza judeţului Constanţa, inclusiv municipiul Constanţa, racolau viitoarele victime (alese numai din categoria persoanelor de vârsta a treia) de cele mai multe ori prin intermediul unor pliante în care ofereau servicii de reparaţii la acoperişurile imobilelor. Ca urmare a publicităţii create, membrii grupării erau contactaţi telefonic de victime care, crezând că discută cu reprezentanţii unor societăţi comerciale serioase, solicitau întâlniri/negocieri pentru realizarea unor lucrării de reparaţii la acoperişurile imobilelor", explică DNA.

La încheierea contractului se percepea un avans,iar ulterior se demarau lucrările de reparaţie.

"După decopertarea acoperişului, în special atunci când se aduceau materiale de construcţii la locuinţele victimelor, membrii grupării solicitau plata unor sume considerabil mai mari decât cele convenite iniţial, cu titlu de tranşe din preţ. Pentru a justifica diferenţele de valoare între sumele convenite iniţial şi cele solicitate după decopertarea acoperişurilor, membrii grupării le explicau victimelor că preţul convenit iniţial şi consemnat în contract nu includea şi accesoriile sau că suprafaţa construită a fost mai mare", precizează procurorii.

Prin această metodă, preţul solicitat pentru finalizarea lucrărilor devenea excesiv de mare în raport cu cel iniţial convenit.

"În mod firesc, beneficiarii lucrărilor refuzau să plătească aceste sume, moment în care intrau în rol acei membri ai grupării (se prezentau sub calităţi false de patroni ai unor firme) care aveau sarcina de a intimida victimele şi de a le determina, prin ameninţări directe sau voalate, fie cu acte de violenţă, fie cu lăsarea imobilelor decopertate sau cu luarea materialelor fixate pe acoperişuri, să plătească banii ceruţi. În cele din urmă, sub presiunea ameninţărilor primite, victimele, a căror număr este estimat a fi de ordinul zecilor, acceptau să plătească sumele solicitate (care se ridicau în unele cazuri şi la 23.000 euro). Pentru obţinerea sumelor de bani cerute, victimele erau nevoite uneori să facă împrumuturi la bancă sau la diverse cunoştinţe", arată anchetatorii.

Tribunalul Constanţa decide dacă persoanele vizate vor fi arestate preventiv.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici