- Home
- Social
- (28.03.2022, 16:10)
- Daniel Contescu
A apărut ipoteza neutralităţii pentru Ucraina. Cum arată modele Suedia, Austria şi Finlanda
Preşedintele ucrainean intenţionează să modifice Constituţia printr-un referendum, dar acordul ar trebui să fie apoi „garantat” de un grup de puteri externe.
Urmărește
1072 afișări
A apărut ipoteza neutralităţii pentru Ucraina. Cum arată modele Suedia, Austria şi Finlanda
Austria
Neutralitatea austriacă este încă o realitate, în ciuda faptului că de-a lungul anilor a căpătat un caracter „activ”. Viena a fost de fapt o punte şi un loc de mediere atât în timpul Războiului Rece, cât şi după aceea, găzduind numeroase negocieri internaţionale. În plus, după o schimbare constituţională din 1997, forţele armate ale Austriei au participat la diferite misiuni de menţinere a păcii sub egida ONU, inclusiv cele din Kosovo, Liban şi Bosnia şi Herţegovina.
Deşi nu a intrat niciodată în NATO, Austria aderă totuşi la Parteneriatul pentru Pace, care promovează cooperarea bilaterală cu ţările Alianţei şi participă la reuniunile Consiliului Parteneriatului Euro-Atlantic, un forum de dialog în domeniul securităţii.
Suedia
Suedia, la izbucnirea celui de-al Doilea Război Mondial, era neutră de mai bine de un secol, de la sfârşitul războaielor napoleoniene, şi nu a luat parte la conflict, chiar dacă în prima fază a acordat nişte facilităţi logistice Germaniei şi ulterior, începând din 1944, către Aliaţi. O poziţie reafirmată în 1949, când Stockholm a refuzat să se alăture NATO.
Conform dreptului internaţional, Suedia s-a angajat la „neutralitatea convenţională” şi, prin urmare, nu la neutralitatea permanentă. Ca a faptului că este membru al UE, se numără printre promotorii unei intensificări a politicii comunitare de apărare şi securitate, iar trupele suedeze - alături de cele finlandeze, norvegiene, estoniene şi irlandeze - participă la batalionul nordic.
Din 2015, în urma activismului militar rusesc, cheltuielile militare au fost crescute, iar sistemul de apărare al insulei strategice Gotland din Marea Baltică a fost consolidat. Acum, Suedia a reluat dezbaterea privind aderarea la Alianţa Atlantică.
Finlanda
Finlanda a ales echidistanţa dintre cele două blocuri, la momentul Războiului Rece, dar fără a introduce constrângeri legale care ar putea împiedica schimbările viitoare. Atât de mult încât în ultimele săptămâni premierul finlandez, Sanna Marin, a participat la summit-urile Alianţei Atlantice, premierul declarând recent că este dispusă să renunţe la neutralitatea Finlandei, pentru a se alinia forţelor occidentale şi a sprijini Ucraina.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Pentru companiile austriece, Ungaria a devenit un vis urât. Strabag a intrat în colimatorul guvernului maghiar prin greşelile făcute la construcţia autostrăzii M30, care leagă Miskolc şi Košice. Tronsonul trebuie demolat în totalitate şi consolidat
Cine este omul care conduce cel mai important lanţ de restaurante din România şi coordonează o echipă de 1.500 de oameni
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Ludovica e una dintre cele mai frumoase soții de fotbalişti și are peste 4.000.000 de fani pe Instagram
PROSPORT.RO
Oportunitățile aduse de Jupiter pentru două ZODII: Calea spre creștere profesională și armonie
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe