A CINCEA ZI DE PROTESTE ÎN CAPITALĂ s-a încheiat fără incidente. Cinci manifestanţi au fost ridicaţi de poliţişti - VIDEO, GALERIE FOTO

Mitingul din Piaţa Universităţii s-a încheiat fără incidente notabile între protestatari şi forţele de ordine, după ce ultimii rămaşi în stradă, 20-30 de ultraşi, au fost evacuaţi din zona fântânii de la Facultatea de Arhitectură. Protestatarii au început să plece din Piaţa Universităţii încă dinainte de ora 23.00, astfel că într-o jumătate de oră mai toţi cei aproximativ 2.000 de oameni, numărul maxim al manifestanţilor de marţi seară, plecaseră deja.

Urmărește
5823 afișări
Imaginea articolului A CINCEA ZI DE PROTESTE ÎN CAPITALĂ s-a încheiat fără incidente. Cinci manifestanţi au fost ridicaţi de poliţişti - VIDEO, GALERIE FOTO

A CINCEA ZI DE PROTESTE ÎN CAPITALĂ (Imagine: Marius Coman/Mediafax Foto)

Singurele incidente de la protestul de marţi au avut loc atunci când în Piaţa Universităţii a apărut fostul ministru al Transporturilor Ludovic Orban.

Acesta a fost înjurat şi busculat de protestatari, însă nu a fost în vreun fel rănit, fiind în permanenţă protejat de cel puţin şase colegi, pe post de bodyguard.

UPDATE 00.05 - Trei persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale la mitingul din Piaţa Universităţii, un bărbat cu diabet care consumase alcool şi un altul cu durere toracică fiind transportaţi la spital, a declarat, marţi, pentru MEDIAFAX managerul Serviciului de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov, Alis Grasu.

"Serviciul de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov a intervenit la mitingul de la Universitate în trei cazuri. Este vorba despre două persoane care sufereau de diabet şi care din cauza frigului s-au decompensat, una dintre acestea, care consumase şi alcool, fiind transportată la Spitalul Colţea. Un alt bărbat a acuzat dureri toracice şi a fost şi el dus la Spitalul Colţea", a spus doctorul Alis Grasu.

UPDATE 22.10 - Cinci persoane din Piaţa Universităţii au fost duse la secţii de poliţie

Jandarmii au dus la secţii de poliţie patru persoane din Piaţa Universităţii asupra cărora au găsit un spray iritant lacrimogen, un box, un cuţit şi un baston telescopic, precum şi o persoană care a refuzat să se legitimeze, a declarat purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Române, Florin Hulea.

"Cinci persoane au fost duse la secţiile de poliţie, unul pentru că avea un spray iritant lacrimogen, unul pentru că avea un box, unul pentru că avea un cuţit, unul pentru că avea cu baston telescopic, iar unul pentru refuz de legitimare", a spus Florin Hulea.

UPDATE 21.10 - Câteve sute de studenţi au venit în Piaţa Universităţii, strigând "Au venit studenţii!, "Demisia", "Solidaritate", "Jos Băsescu". Studenţii din Grozăveşti şi Regie - care au venit în marş de pe strada Edgar Quinet, s-au oprit la gardurile amplasate în zona fântânii de la Facultatea de Arhitectură.

Aproximativ 450 de studenţi au ajuns, marţi seara, în Piaţa Universităţii, potrivit liderilor acestora.

UPDATE 20.50 - Numărul ultraşilor care participă la protestul din Piaţa Universităţii este mult mai mic decât cel din serile precedente, surse din Jandarmerie spunând că motivul ar fi acela că multora dintre cei ridicaţi, în urma evenimentelor din week-end, le-au fost făcute dosare penale.

Cei aproximativ o mie de manifestanţi din Piaţa Universităţii de marţi seara sunt împărţiţi în două grupuri relativ diferite.

Pe de-o parte, în zona fântânii de la Facultatea de Arhitectură s-au masat activiştii importantelor ONG-uri din România, alături de studenţi, elevi şi chiar profesori. Manifestaţia de aici pare condusă de Claudiu Craciun, profesor la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA).

Sloganurile scandate la fântână îi vizează pe preşedinte, premier şi pe alţi lideri importanţi ai PDL, dar se referă, totodată, şi la chestiuni de substrat, de politică internă sau externă.

De partea cealaltă a Bulevardului Magheru, pe treptele Teatrului Naţional Bucureşti, se află masaţi revoluţionarii şi pensionarii, care s-au adunat aici încă de după-amiază. Mesajele scandate critică dictatura preşedintelui şi îndeamnă oamenii să se alăture protestului.

Numărul jandarmilor prezenţi în zonă este mai mic decât în seara precedentă, măsurile de precauţie luate de forţele de ordine fiind şi ele mai laxe.

Dat fiind numărul redus al suporterilor, filtrele făcute de jandarmi, faţă de seara anterioară, erau marţi seară mai permeabile.

Protestatarii au ca în fiecare seară steaguri şi pancarde cu mesaje împotriva Puterii, care conţin critici la adresa politicilor din ultimii ani, cu referire la nivelul de trai scăzut sau caricaturi înfăţişându-i, în diferite ipostaze, în special pe preşedinte şi pe premier.

GALERIE FOTO

Jandarmii din Piaţa Universităţii fac şi marţi control corporal preventiv

Jandarmii din Piaţa Universităţii fac şi marţi control corporal preventiv, iar dacă situaţia o va impune, pot fi suplimentate forţele de ordine, a declarat pentru MEDIAFAX purtătorul de cuvânt al Ministerului Administraţiei şi Internelor, Marius Militaru.

În Capitală sunt aproximativ o mie de jandarmi, dar Ministerul de Interne are capacitatea operativă de a suplimenta numărul de jandarmi, în cazul în care va fi necesar, a spus Marius Militaru.

El a precizat că măsurile de control preventiv instituite luni seară vor continua şi marţi, acestea fiind legale.

MAI a instituit Cod Albastru, sunt protejate instituţiile dar nu a crescut numărul forţelor de ordine

Ministerul Administraţiei şi Internelor a instituit Codul Albastru, ceea ce înseamnă un nivel moderat de alertă, asigurarea pazei la instituţiile publice, menţinerea la serviciu a unui sfert din personal, dar nu şi sporirea efectivelor, a declarat marţi, purtătorul de cuvânt al MAI, Marius Militaru.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului Administraţiei şi Internelor (MAI) a precizat că, pe o scară de la unu la patru, Codul Albastru este la nivelul doi.

"Este nivelul moderat de alertare, care reprezintă măsura preventivă venită să asigure capacitatea de reacţie în cazul în care comandatul de dispozitiv dispune intervenţia dacă situaţia o impune", a spus Marius Militaru.

El a mai precizat că acest nivel de alertare a fost instituit de luni, dar Codul Albastru nu înseamnă sporirea efectivelor, ci că o pătrime din personal trebuie să se afle la serviciu.

În cazul instituirii Codului Albastru trebuie luate mai multe măsuri:

  • instituirea serviciului de permanenţă

  • măsuri de pază şi protecţie la sediul instituţiilor publice

  • reevaluarea măsurilor de protecţie în situaţie de urgenţă

Militaru a mai declarat că de săptămâna trecută, de când au început protestele, gradul de alertare nu a fost mai ridicat decât cel pe care îl presupune Codul Albastru.

Purtătorul de cuvânt al MAI a explicat că modificarea codurilor de alertă se aplică gradual, în funcţie de rezultatele reevaluărilor riscurilor, a analizei informaţiilor, dar şi în funcţie de numărul de persoane care protestează.

"Este firesc ca opinia publică să fie revoltată după actele de vandalism şi aceste măsuri au rolul de a preveni. Este o măsură care se instituie de fiecare dată când avem de-a face cu adunări publice de o anumită intensitate. Facem apel la cetăţeni să-şi exercite dreptul constituţional de a protesta într-un mod paşnic", a mai declarat purtătorul de cuvânt al MAI.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici