A fost demarată o ANCHETĂ internă pentru lucrările neautorizate la o biserică monument istoric de clasă A din Bucureşti

Preotul Mihail Arcadius Iliescu a fost audiat în calitate de martor în dosarul în care poliţiştii fac cercetări ce vizează efectuarea unor lucrări neautorizate la o biserică din Bucureşti, monument istoric de clasa A, iar Centrul eparhial al Arhiepiscopiei Bucureştilor a început o anchetă internă.

Urmărește
1005 afișări
Imaginea articolului A fost demarată o ANCHETĂ internă pentru lucrările neautorizate la o biserică monument istoric de clasă A din Bucureşti

A fost demarată o ANCHETĂ internă pentru lucrările neautorizate la o biserică monument istoric de clasă A din Bucureşti

Patriarhia Română a emis un comunicat de presă, luni, în care anunţă că actualul preot al bisericii Parohiei Adormirea Sfintei Ana – Batiştei, Mihail Arcadius Iliescu, a fost audiat în calitate de martor în dosarul în care poliţiştii fac cercetări ce vizează efectuarea unor lucrări neautorizate în biserică.

Totodată, Centrul eparhial al Arhiepiscopiei Bucureştilor a început o anchetă internă.

"Centrala termică a bisericii Parohiei Batiştei a fost montată în anul 2002, în timpul preotului paroh Mircea Despoiu (în prezent pensionar), fără aprobarea Centrului eparhial al Arhiepiscopiei Bucureştilor, pe locul pe care funcţiona la începutul secolului al XX-lea o sobă folosită pentru încălzirea lăcaşului de cult. Pentru evacuarea gazelor centralei termice a fost folosit vechiul coş, aflat în peretele bisericii încă de la construcţia edificiului (secolul al XVIII-lea)", se arată în comunicat.

Un pictor-zugrav restaurator, acreditat de Ministerul Culturii, a realizat un memoriu tehnic în care a semnalat că orificiul utilizat pentru evacuarea gazelor actualei centrale termice a deservit şi coşul sobei care încălzea biserica în secolul trecut.

Potrivit sursei citate, "pentru restaurarea integrală a bisericii şi, implicit, şi pentru remedierea acestei probleme, Parohia Batiştei a iniţiat în anul 2014 un proiect în care sunt implicaţi mai mulţi arhitecţi acreditaţi de Ministerul Culturii."

Patriarhia Română precizează, de asemenea, că cele trei aparate de aer condiţionat instalate în biserică în anul 2016 nu afectează pictura murală.

Poliţiştii din cadrul Direcţiei de Investigaţii Criminale a Poliţiei Române s-au sesizat cu privire la faptul că, la o biserică din Bucureşti, monument istoric de clasă A, de valoare naţională şi universală, înscris în Lista Monumentelor Istorice, au fost făcute lucrări de intervenţie neautorizată. Autosesizarea a venit ca urmare a unui control efectuat împreună cu reprezentanţi ai Direcţiei pentru Cultură, Culte şi Patrimoniul Cultural a Municipiului Bucureşti.

Lucrările neautorizate au constat în montarea a două centrale termice şi amplasarea, cu sprijinire pe perete, a conductelor, precum şi a trei aparate de aer condiţionat, fiind perforate perimetral ferestrele pentru traversarea conductelor.

Aceste operaţiuni au cauzat distrugerea picturii murale de pe pereţii interiori în zonele în care au fost amplasate echipamentele.

Poliţiştii, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 2 Bucureşti, efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de distrugere şi executarea de lucrări fără autorizaţie de construire sau de desfiinţare, ori cu nerespectarea prevederilor legale.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici