A murit academicianul Laurenţiu Popescu, directorul Institutului "Victor Babeş" din Capitală

Academicianul Laurenţiu Popescu, care din 1993 era director al Institutului Naţional "Victor Babeş" din Capitală, fiind cel care a descoperit telocitele, a murit, la vârsta de 71 de ani.

Urmărește
5861 afișări
Imaginea articolului A murit academicianul Laurenţiu Popescu, directorul Institutului "Victor Babeş" din Capitală

Academicianul Prof. dr. Laurentiu Mircea Popescu (Imagine: Octav Ganea / Mediafax Foto)

Potrivit unui comunicat transmis, luni, de Institutul Naţional de Patologie "Victor Babeş", unul dintre cei mai exponenţiali profesionişti ai cercetării ştiinţifice medicale mondiale, directorul general al Institutului Naţional “Victor Babeş”, academicianul Laurenţiu Popescu, a încetat din viaţă.

Trupul neînsufleţit al academicianului a fost depus la Biserica Icoanei din Parcul Icoanei din Bucureşti, iar înmormântarea va avea loc miercuri, la Cimitirul Ghencea Civil.

Laurenţiu Popescu a fost rector al Universităţii de Medicină şi Farmacie “Carol Davila” din Bucureşti (1992-2004), preşedinte al Academiei de Ştiinţe Medicale (2006-2011), preşedinte al Secţiei de Ştiinţe Medicale a Academiei Române (2006-2014) şi, din 1993, director general al Institutului Naţional “Victor Babeş” din Bucureşti.

Academicianul Laurentiu Popescu este cel care a descoperit telocitele, un tip de celule umane cu rol regenerativ, capabile să vindece inima pacienţilor care au suferit un infart miocardic.

Anul trecut, Popescu a fost distins cu premiul "Magnolia Albă" acordat de Guvernul Municipalităţii Shanghai, ca o recunoaştere din partea oamenilor de ştiinţă chinezi pentru descoperirea noilor celule umane - telocitele -, dar şi pentru întreaga cooperare ştiinţifică în domeniul telocitelor pe care directorul general al Institutului "Victor Babeş" a dezvoltat-o în ultmii ani. În 2012, el a fost premiat cu medalia de aur de către Academia Internaţională de Cercetări Cardiovasculare cu sediul în SUA.

În prezent, telocitele sunt recunoscute în mai mult de 40 de laboratoare de pe cele cinci continente. Cele mai active ţări în cercetarea telocitelor sunt: China, Germania, Belgia, Italia, SUA. De altfel, în laboratoarele din Guangzhou-China, unde a fost prezentă şi o echipă de cercetători români, a fost realizat primul transplant de telocite pe animale de laborator.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici