- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (08.11.2015, 20:30)
- Andrei Dumitrescu
Video A şasea zi de PROTESTE în Piaţa Universităţii: Peste 1000 de persoane au ieşit în stradă. Preşedintele Klaus Iohannis a fost în Piaţă. Oamenii au scandat "Ruşine, ruşine să vă fie" şi "Corupţia ucide" - FOTO
Preşedintele Klaus Iohannis a ajuns, duminică seară, în Piaţa Universităţii, unde protestează peste o mie de persoane. Şeful statului a fost primit cu fluierături şi huiduieli. Oamenii au scandat "Ruşine, ruşine să vă fie", "Demisia, demisia" şi "PDL şi PSD, aceeaşi mizerie". După aproximativ 30 de minute, Iohannis a plecat din Piaţa Universităţii, în timp ce oamenii îi strigau "Înapoi".
Urmărește
32841 afișări
UPDATE 23:00 - "Stegarul" a fost coborât de pompieri de pe un stâlp de iluminat din Piaţa Universităţii
Cezar Avrămuţă, cunoscut drept "stegarul", care participa la protestele de duminică seară, a fost coborât de pompieri, după aproximativ o oră, de pe stâlpul de iluminat pe care se urcase.
Poliţiştii Secţiei 1 vor stabili dacă bărbatul va fi sancţionat în urma incidentului. Potrivit martorilor, Cezar Avrămuţă ar fi încercat, duminică seara, să se urce pe pervazul uni geam al Universităţii din Bucureşti, dar a fost oprit de jandarmi. Acesta i-ar fi îmbrâncit pe oamenii legii şi ar fi început să strige că este agresat.
ULTIMELE ȘTIRI
-
TU l-ai vota pe Donald Trump, dacă ar candida la Președinția României? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Trump vrea războiul din Ucraina încheiat în următoarele 100 de zile şi îl avertizează pe Putin: O putem face pe calea uşoară sau pe calea grea - şi calea uşoară este întotdeauna mai bună
-
După anunţul lui Bolojan, şi şeful Camerei Deputaţilor anunţă reducerea a peste 200 de posturi
-
Kremlinul dezinformează: Operaţiune militară fictivă la graniţa României cu Ucraina
UPDATE 20:24 - Iohannis a plecat din Piaţa Universităţii. Mulţimea strigă "Hoţii! ", "Înapoi!"
Preşedintele Klaus Iohannis s-a retras din Piaţa Universităţii, după mai puţin de 30 de minute, plecând în timp ce oamenii au huiduit şi strigat "Ruşine, ruşine să vă fie", "Demisia, demisia", "Corupţia Ucide!" şi "Hoţii", iar agenţii SPP au făcut cu greu faţă mulţimii, care acum strigă "Înapoi".
Preşedintele Klaus Iohannis a venit în Piaţa Universităţii în jurul orei 20.00, când erau peste o mie de manifestanţi.
"M-aţi chemat, am venit", le-a spus Iohannis protestatarilor, care l-au asaltat şi s-au împins, la un moment dat creându-se busculadă în jurul său.
Mulţi oameni din piaţă i-au mulţumit că a venit, dar din mulţime s-au auzit în mai multe rânduri huiduieli, fluierături şi scandări precum "Ruşine, ruşine" sau "Demisia", "Hoţii" şi "Nu vă vrem".
În cele mai puţin de 30 de minute cât a stat în Piaţa Universităţii, oamenii i s-au plâns de clasa politică, de "legile care i-au umilit şi jecmănit", iar şeful statului a primit şi scrisori cu revendicări de la manifestanţi.
"Pur şi simplu ne-au minţit, ne-au călcat în picioare!", i-a spus o femeie.
"Domnule preşedinte, parlamentarii corupţi să înceapă să îşi dea demisia, să fie Parlament cu 300, să vină oameni noi!", i-a strigat un bărbat.
Alţi manifestanţi s-au arătat nemulţumiţi că nu au fost chemaţi la Cotroceni şi au întrebat când vor mai fi consultări. "De ce nu ne-aţi primit la Cotroceni? Am trimis şi o petiţie!", au strigat oamenii către şeful statului.
Un alt protestatar i-a spus preşedintelui că vocile din piaţă trebuie auzite, iar o femie l-a întrebat când va mai avea loc o altă întâlnire cu societatea civilă. Iohannis le-a spus protestatarilor că vor mai fi întâlniri cu societatea civilă: "Vor mai fi. Vedem".
"Curăţenie în partidele politice, să vină oameni noi", i-a cerut un alt protestatar lui Klaus Iohannis.
Un sibian, i-a spus lui Klaus Iohannis că ţara are nevoie de un premier corect, iar un alt bărbat a precizat că doreşte o altfel de politică. "Am reţinut ideea", a răspuns preşedintele.
Şeful statului nu a vorbit foarte mult cu mulţimea, răspunzând punctual şi sumar la unele întrebări.
"Schimbare se poate face în interiorul partidelor", le-a spus preşedintele celor care au cerut înnoirea clasei politice.
Şeful statului i-a spus unui protestatar că alegerile anticipate nu rezolvă problema.
Preşedintele Klaus Iohannis a plecat în timp ce mulţimea a rămas scandând "Înapoi!", "Daţi-i portavoce".
După plecarea preşedintelui, în mijlocul pieţei s-au strâns în cerc mai mulţi oameni, care iau pe rând cuvântul la portavoce, spunându-şi nemulţumirile în faţa mulţimii.
UPDATE 20:00 - Preşedintele Klaus Iohannis a venit în Piaţa Universităţii
Preşedintele Klaus Iohannis a venit în Piaţa Universităţii în jurul orei 20.00, când erau peste o mie de manifestanţi.
"M-aţi chemat, am venit", le-a spus Iohannis protestatarilor, care l-au asaltat şi s-au împins, la un moment dat creându-se busculadă în jurul său.
Mulţi oameni din piaţă i-au mulţumit că a venit, dar din mulţime s-au auzit în mai multe rânduri huiduieli, fluierături şi scandări precum "Ruşine, ruşine" sau "Demisia", "Hoţii" şi "Nu vă vrem".
Oamenii i se plâng de clasa politică, de "legile care i-au umilit şi jecmănit", iar şeful statului a primit şi scrisori cu revendicări de la manifestanţi.
"Pur şi simplu ne-au minţit, ne-au călcat în picioare!", i-a spus o femeie.
"Domnule preşedinte, parlamentarii corupţi să înceapă să îşi dea demisia, să fie Parlament cu 300, să vină oameni noi!", i-a strigat un bărbat.
Oamenii strigă, de asemenea, "Vrem 300, nu 600", "Vrem dreptate, nu anticipate" şi "Corupţia ucide".
UPDATE 19: 55 Manifestanţii din Piaţa Universităţii au blocat bulevardul Nicolae Bălcescu
Protestatarii, care au blocat bulevardul Nicolae Bălcescu, scandează "Colectiv, Colectiv", "Anticipate" sau "Solidaritate", iar unii dintre ei agită steaguri tricolore. De asemenea, o parte din oamenii prezenţi la manifestaţie au cântat "Noi suntem români".
Protestatarii, al căror număr este acum peste o mie, au pancarte cu mesaje precum: "Închide televizorul şi ieşi în stradă", "We are not numbers, we are free", "Jos sistemul mafiot". Printre oamenii adunaţi în Piaţa Universităţii sunt prezenţi şi membri ai galeriilor de fotbal.
Oamenii au început să se adune în Piaţa Universităţii după ora 18.00. Anunţul privind mitingul de duminică seară a fost făcut, ca şi în zilele precedente, pe Facebook, iar la ora transmiterii acestei ştiri, în jurul fântânii de la Facultatea de Arhitectură, dar şi pe trotuarul din faţa Teatrului Naţional s-au strâns peste 1000 de persoane.
Protestatarii au adus steaguri tricolore şi bannere cu mesaje precum: "În ţara mea părinţii au plâns şi plâng morminte multe", "În ţara mea vreau dreptate, nu imunitate", "Respect, nu umilinţă", "Depolitizarea instituţiilor publice", "Averile la control pentru funcţionarii publici", "Mai presus de toate speranţă pentru copiii României".
De asemenea, unii dintre tinerii participanţi la manifestaţia din Piaţa Universităţii împart în mulţime un alt număr din ”Ziarul Colectiv”, pe care sunt tipărite texte aparţinând scriitorului Mircea Cărtărescu, lui Adrian Despot, liderul trupei Viţa de Vie, Dianei Maria Georgescu, Laurei Bănică Alistar şi lui Claudiu Mircea Bixa.
Un bărbat aflat în Piaţa Universităţii, înconjurat de un grup de protestatari, striga la o portavoce: "Jos parlamentarii!" ,"România, trezeşte-te", "Toate partidele, aceeaşi mizerie" şi "Toate partidele fură prin rotaţie".
În urma incendiului din clubul Colectiv, din 30 octombrie, şi-au pierdut viaţa 45 de persoane, dintre care patru au decedat, duminică, iar sâmbătă alte nouă, două dintre acestea în Olanda.
Ministerului Sănătăţii a precizat că, duminică la prânz, erau internaţi în spitalele din Bucureşti 95 de răniţi în incendiul din Colectiv, dintre care 36 în stare gravă şi critică, iar 57 stabili.
În urma consultărilor de vineri cu societatea civilă, preşedintele Klaus Iohannis a spus că va merge şi el printre manifestanţii din Piaţa Universităţii, dar nu va anunţa nici ora, nici ziua, pentru că nu vrea să facă din discuţiile cu oamenii din stradă un eveniment media. El a mai afirmat că vrea să vadă ce spun oamenii simpli şi ce aşteptări au de la preşedinte.
Regele Mihai I a spus, duminică, într-un mesaj transmis cu ocazia Zilei Sfinţilor Mihail şi Gavriil, prin intermediul biroului său de presă, că atunci când a întors ţara de partea Aliaţilor, pentru salvarea statului român, avea 22 de ani, vârsta tinerilor protestatari din prezent, cărora le transmite că timpul României lor a început, precizând că, prin raportarea ei la naţiune, Coroana ocroteşte fiinţa naţională.
"Români, Când am întors ţara de partea Aliaţilor, pentru salvarea existenţei Statului român, aveam 22 de ani. Aceeaşi vârstă o aveau şi cei care se adunau, exact acum 70 de ani, la 8 noiembrie 1945, în Piaţa Palatului Regal, pentru a-şi apăra libertatea. Aceeaşi vârstă o au şi cei ce au ieşit în stradă, în aceste zile. Un lucru pe care l-am învăţat în tinereţe a fost că prietenii te pot dezamăgi mai mult decât duşmanii. Alt lucru învăţat atunci a fost că în momentele cruciale rămâi singur. Democraţia şi libertăţile nu sunt câştigate pentru totdeauna. Nicio izbândă nu este eternă. Omul îşi câştigă în fiecare zi dreptul de a avea un 'mâine'. Ţara îşi redobândeşte, cu fiecare generaţie, privilegiul de a continua să existe", spune Regele Mihai I, într-un mesaj transmis cu ocazia Zilei Sfinţilor Mihail şi Gavriil, prin intermediul biroului său de presă.
Regele Mihai I mai spune că "a avea legi bune este un lucru însemnat" şi "a-i face pe oameni să le respecte este încă mai valoros". "Dar fundamental este ca oamenii să creadă în ele. România prezentului nu a ajuns încă acolo", afirmă Regele Mihai I.
Marţi, după cele trei zile de doliu naţional şi după un marş al tăcerii în memoria victimelor de la Colectiv, oamenii au ieşit în stradă pentru a-şi exprima revolta. Peste 25.000 de persoane au manifestat animate de acelaşi gând: duşmanul comun - corupţia, iar schimbarea trebuie să aibă loc de acum.
Protestele au continuat miercuri, joi, vineri şi sâmbătă, când în Piaţa Universităţii au ieşit în stradă zeci de mii de persoane. De asemenea, mii de oameni au protestat şi în marile oraşe, cerând schimbarea clasei politice.
Citește pe alephnews.ro: Trump vrea războiul din Ucraina încheiat în 100 de zile. Cum este afectată România de înghețarea liniei frontului
Citește pe www.zf.ro: Lovitură în plin pentru economia românească: Chinezii de la Haier închid fabrica din judeţul Prahova, un proiect de 70 de milioane de euro unde creaseră peste 1.000 de locuri de muncă. Proiectul a fost inaugurat în 2021
Citește pe www.zf.ro: Unul dintre cele mai vechi business-uri din lume. În România, companiile se bat să câştige loc
Citește și: TRAGEDIA din Colectiv: Persoanele decedate sâmbătă şi duminică aveau insuficienţă organo sistemică - legişti
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe