A trecut la cele veşnice ultimul dintre marii duhovnici ai României, ieroschimonahul Simeon Zaharia, călugărit de părintele Cleopa. Înmormântarea are loc astăzi

  • A plecat la cele veşnice ultimul din marii duhovnici ai generaţie de aur de la Mănăstirea Sihăstria Neamţului, ieroschimonahul Simeon Zaharia, în vârstă de 95 de ani, care a fost călugărit de părintele Cleopa şi făcut ieroschimonah de către părintele Dionisie Ignat de la Muntele Athos, (2 sfinţi care vor fi canonizati şi trecuţi în calendar în anul 2025).
  • Zeci de călugări şi călugăriţe au venit să îşi ia rămas bun de la ultimul dintre marii duhovnici ai României, pe lângă mulţimile de credincioşi.
  • Înmormântarea va fi oficiată astăzi de către mitropolitul Teofan al Moldovei şi Bucovinei, anunţă contul de Facebook al mănăstirii.
Urmărește
521 afișări
Imaginea articolului A trecut la cele veşnice ultimul dintre marii duhovnici ai României, ieroschimonahul Simeon Zaharia, călugărit de părintele Cleopa. Înmormântarea are loc astăzi

„În ziua de 2 septembrie 2023 a trecut la cele veşnice Ieroschimonahul Simeon Zaharia de la Mănăstirea Sihăstria.

Ieroschimonahul Simeon Zaharia s-a născut la 16 martie 1928, în com. Mogoşeşti, jud. Iaşi, din părinţii Iancu şi Rozalia. La 18 februarie 1954, pe când avea 26 ani, a intrat în Mănăstirea Sihăstria, unde a fost călugărit la 5 iunie 1955, cu numele de Serapion, şi unde a urmat Şcoala monahală între anii 1954-1956.
La 16 mai 1956 a fost trimis la Mănăstirea Putna, împreună cu alţi 14 părinţi din Sihăstria şi cu încă şapte din Mănăstirea Slatina, printre care şi Arhim. Cleopa Ilie, pentru revigorarea vieţii monahale de acolo.

La 8 iulie 1956 este hirotonit diacon de către PS Teofil Herineanu al Romanului, la Secuieni, lângă Roman, iar la 22 iulie 1956 este hirotonit ieromonah la Catedrala Episcopală din Roman, de către acelaşi episcop.

Între mai 1956-iulie 1960 şi iulie 1963-februarie 1977 a stat ca vieţuitor la Mănăstirea Putna, unde în 1977 a fost hirotesit protosinghel de către PS Adrian Hriţcu. Între iulie 1960 şi iulie 1963 a stat ca muncitor la Sihăstria, ca urmare a decretului 410/1959. Între martie 1977 şi octombrie 1992 a fost vieţuitor 7 ani la Schitul Prodromu şi 8 ani la Schitul Lacu, ambele din Sfântul Munte Athos. A avut ascultările principale de preot slujitor, eclesiarh şi duhovnic.

În luna octombrie 2000 a fost tuns în schima mare cu numele Simeon, de către Ieroschim. Dionisie Ignat de la Schitul Colciu, Muntele Athos.

În anul 2009 s-a retras la linişte la Schitul Înălţarea Sfintei Cruci – Poiana lui Ioan, dependent de Mănăstirea Sihăstria, de unde în anul 2020 a revenit în Mănăstirea Sihăstria.

Sfânta Liturghie din ziua înmormântării (marţi, 5 septembrie 2023) va fi săvârşită la Mănăstirea Sihăstria de către IPS Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, începând cu ora 7,30, iar slujba înmormântării va începe la ora 9,30.

Dumnezeu să-l odihnească cu drepţii!”, informează Mănăstirea Sihăstria pe Facebook.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici