- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
A treia zi de proteste în Valea Jiului: Peste 5.000 de mineri sunt în curtea CNH
Minerii care au mărşăluit, miercuri, pe străzile din municipiul Petroşani s-au întors în curtea Companiei Naţionale a Huilei (CNH), numărul protestatarilor ajungând la aproximativ 5.000. Celor peste trei mii de mineri de la cele şapte exploatări din Valea Jiului - Lonea, Petrilea, Livezeni, Vulcan, Paroşeni, Lupeni şi Uricani - care au plecat în marş pe străzile din Petroşani li s-au alăturat şi alţi ortaci, astfel că numărul protestatarilor a ajuns la aproximativ 5.000.
A treia zi de proteste în Valea Jiului: Peste 3.000 de mineri au plecat în marş pe străzile din Petroşani (Imagine: Remus Suciu/Mediafax Foto)
Minerii au scandat pe parcursul marşului lozinci antiguvernamentale, au îndemnat la mişcări paşnice şi fără violenţă, au fluierat şi au suflat în vuvuzele.
Ortacii au avut cartoane cu mesaje precum " Suntem 7.700, ne-a numărat Roberta", "Băsescu să vină, să îl băgăm în mină şi apoi cu bucurie să intre la puşcărie".
După aproximativ o oră de protest pe străzile din Petroşani, minerii s-au întors în curtea CNH, unde continuă acţiunea.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Crin Antonescu este candidatul comun al coaliției PSD-PNL-UDMR la alegerile prezidențiale
-
S-au votat preşedinţii la Camera Deputaţilor şi la Senat: Ilie Bolojan, la Senat; Ciprian Şerban, la Camera Deputaţilor
-
Crin Antonescu va fi candidatul comun pentru alegerile prezidenţiale. Propunerea va fi aprobată de fiecare partid al alianţei
-
FT: Echipa de tranziţie a lui Donald Trump vrea să retragă SUA din OMS „în prima zi” de mandat
În curtea CNH, ortacii au cântat Imnul României şi au scandat "Vrem autocare pentru deplasare", "Bucureşti, Bucureşti".
Pe de altă parte, reprezentanţii companiei CNH şi o delegaţie a minerilor, formată din trei membri de sindicat şi din trei mineri, au plecat la Bucureşti, unde în jurul orei 16.00 vor avea loc negocieri la Ministerul Economiei.
Peste 2.000 de mineri de la cele şapte expoatări din Valea Jiului s-au adunat, miercuri dimineaţă, în curtea Companiei Naţionale a Huilei (CNH) din Petroşani, pentru a continua protestele declanşate cu trei zile în urmă.
Ulterior, minerii, al căror număr a ajuns între timp la peste trei mii, au plecat în marş pe străzile din localitate, scandând lozinci împotriva Guvernului.
Înainte de a pleca în marş, ortacii au cântat imnul minerului în curtea CNH şi au ţinut un moment de reculegere pentru minerii care şi-au pierdut viaţa de-a lungul timpului în subteran, subliniind totodată că guvernanţii îşi amintesc de ei numai în momentul în care în minele din Valea Jiului se întâmplă tragedii.
La Ministrul Economiei în cursul acestei dimineţi au loc negocieri pentru preţul gigacaloriei pentru huila din Valea Jiului, plătită în luna februarie cu 75 de lei, pentru celelalte luni din 2012 trebuind negociat un nou preţ. În prezent, între CNH şi cele două termocentrale care cumpără huila nu există un contract pentru preţul gigacaloriei.
Marţi, ministrul Economiei, Lucian Bode, a dispus marţi, după discuţii cu conducerea Companiei Naţionale a Huilei (CNH) Petroşani, ca producătorul de cărbune să plătească începând de miercuri minerilor disponibilizaţi anul trecut sumele compensatorii promise de fostul ministru Ion Ariton.
"CNH va demara din 7 martie procedurile pentru sumele necesare plăţilor compensatorii şi drepturilor pensionarilor cuvenite în baza aprobării notificării de ajutor de stat. Acestea vor fi virate în contul Trezoreriei Hunedoara şi vor asigura plata celei de-a treia tranşe a plăţilor compensatorii pentru disponibilizaţii din 2011 şi a facilităţilor pensionarilor aferente primului trimestru al anului 2012", se arată într-un comunicat al Ministerului Economiei, acţionarul CNH.
Marţi dimineaţă, aproximativ 500 de mineri din schimbul întâi de la cele şapte exploatări miniere din Valea Jiului - Lonea, Petrila, Livezeni, Paroşeni, Vulcan, Lupeni şi Uricani - au refuzat să intre în subteran şi au protestat în faţa CNH. Ulterior, lor li s-au alăturat alţi colegi de muncă, dar şi personalul TESA de la minele respective, astfel că numărul participanţilor la acţiune a ajuns la aproximativ o mie. Peste 1.000 de mineri şi personal TESA de la cele şapte unităţi miniere din Valea Jiului au parcurs pe jos, marţi, cea mai mare parte a oraşului Petroşani, apoi s-au întors în curtea CNH, unde au protestat timp de câteva ore, oprind protestul în cursul serii, la cererea unui lider sindical.
Minerii se declarau însă hotărâţi să nu renunţe la proteste până când problemele lor nu vor fi rezolvate şi susţineau că, dacă problema lor nu va fi soluţionată marţi, începând de miercuri, de la ora 7.00, toţi ortacii din toate schimburile se vor aduna în curtea CNH.
Minerii din Valea Jiului au declanşat protestele luni dimineaţă, când aproximativ 50 din cei 300 de mineri de la Lonea care lucrau în schimbul întâi au refuzat să intre în subteran. Ulterior, câteva sute de mineri de la exploatările Paroşeni, Vulcan şi Lupeni s-au solidarizat cu colegii lor de la Lonea. Astfel, aproximativ cinci sute de mineri de la cele şapte unităţi miniere din Valea Jiului au mers pe jos, luni, până la sediul Companiei Naţionale a Huilei, unde şi-au cerut drepturile.
Minerii reclamă în principal nerespectarea unui memorandum aprobat de fostul ministru al Economiei Ion Ariton, în baza căruia sporul de periculozitate al ortacilor ar fi trebuit aliniat la legile actuale, iar grila de salarizare ar fi trebuit actualizată, ceea ce ar fi presupus o creştere a salariilor cu circa 10 la sută.
În 17 ianuarie, Ministerul Economiei a încheiat un protocol cu sindicatele minerilor din CNH privind acordarea ultimei tranşe din salariile compensatorii ale celor 900 de angajaţi disponibilizaţi în 2011 din companie, precum şi creşterea preţului de vânzare a huilei către producătorii de electricitate. Protocolul face referire şi la actualizarea grilei de salarizare prin indexarea sporului de pericol, dar şi la angajarea forţei de muncă tinere la CNH.
În 1 februarie, minerii de la Lonea şi Paroşeni au refuzat să coboare în subteran, iar cei care erau în schimbul de noapte au refuzat să iasă la suprafaţă, nemulţumiţi de salarii şi de condiţiile de lucru şi reclamând că ministrul Economiei nu a respectat protocolul semnat în 17 ianuarie cu sindicaliştii din minerit.
Ulterior, peste 1.500 de mineri de la cele şapte mine din Valea Jiului care ar fi trebuit să intre în subteran în schimbul al doilea au refuzat să meargă la lucru, declanşând o grevă spontană, iar cei care au lucrat în schimbul întâi la minele Petrila şi Vulcan au ales să protesteze blocându-se în subteran.
Minerii au încheiat protestele în aceeaşi zi, după ce reprezentanţii CNH şi liderii de sindicat din Valea Jiului au semnat un act adiţional la contractul colectiv de muncă.
La Compania Naţională a Huilei lucrează aproximativ 7.800 de angajaţi.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 10:38
LIVE TEXT Crin Antonescu, anunţat oficial candidat unic al coaliţiei pentru prezidenţiale / Ilie Bolojan preia conducerea Senatului, Ciprian Şerban ia şefia Camerei Deputaţilor / Învestirea Guvernului ar urma să aibă loc astăzi
-
astăzi, 10:20
FT: Echipa de tranziţie a lui Donald Trump vrea să retragă SUA din OMS „în prima zi” de mandat