A X-a ediţie de „Strugurit’’, sărbătorită în Domeniile Sâmbureşti

În acest an, 2024, ,,Struguritul’’, această tradiţie cu totul specială ce are loc în inima Domeniilor Sâmbureşti, aniversează a X-a ediţie. Toamnă de toamnă, timp de 10 ani, în luna septembrie, copiii şi părinţii lor deopotrivă au sărbătorit recolta de struguri, printre viile coapte ale dealurilor Sâmbureştiului. În acest an, până la 300 de persoane, numărându-se părinţi, săteni, colaboratori şi salariaţi ai grupului Valvis Holding, au participat, iar 120 au fost copii.

Urmărește
29 afișări
Imaginea articolului A X-a ediţie de „Strugurit’’, sărbătorită în Domeniile Sâmbureşti

Istoria sărbătorii noastre începe în anul 2009, când copiii localnicilor, împreună cu cei ai angajaţilor grupului Valvis Holding, au mers pentru prima dată la culesul strugurilor, celebrând recolta lor şi tradiţia vinului. 3 ani mai târziu, acestă reuniune specială, deja devenită o tradiţie anuală mult îndrăgită, a primit numele de ,,Strugurit’’ (termen creat de Jean Valvis, Preşedinte al Valvis Holding), un nume ludic, închinat rodului din care se naşte vinul. Odată cu a VIII-a ediţie, această sărbătoare ,,s-a odihnit’’ pentru o bucată de vreme, până când a reînviat cu a IX-a ediţie în 2023, anul trecut, odată cu naşterea proiectelor ,,ALAI’’ şi ,,Carpathia’’, noii membri ai familiei vinurilor Domeniilor Sâmbureşti. Astfel, ne regăsim acum la a X-a ediţie, zece ani de sărbătoare şi bucurie în care ne reunim pentru a ne bucura alături de copii de rodul pe care pământul ni-l oferă.

Ce înseamnă ,,Struguritul’’? Văzut atât prin ochii copiilor, cât şi ai noştri, ai adulţilor, este o sărbătoare a comunităţii şi a legăturilor dintre noi. Pentru o zi, fiecare dintre noi onorează recolta şi munca pe care cei mici o depun, legăm prietenii şi ne arătăm respectul faţă de întregul drum pe care strugurele îl parcurge. Copiii angajaţilor şi ai localnicilor au prilejul de a vedea întreaga poveste ce stă în spatele unui pahar de must sau de vin. Aceştia învaţă cum să culeagă strugurii şi, mână de la mână, sunt încurajaţi să-i culeagă şi să descopere cum să aprecieze acest dar al naturii. De la boabele din ciorchine, la zdrobirea făcută în fabrică şi baricare, cu toţii suntem onoraţi să vedem pas cu pas întregul itinerariu ce se sfărşeşte cu vestitele soiuri de vin ale Domeniilor Sâmbureşti.

,,Struguritul’’ nu se opreşte doar la o simplă istorisire, ci îi ajută pe micuţi să conştientizeze valoarea muncii care se investeşte pe parcursul anului pentru a asigura o recoltă cât mai bogată şi bine îngrijită. Rodul naturii se împleteşte cu rodul muncii, atât al localnicilor, cât şi al lor, iar bucuria se sărbătoreşte de către toţi cu bucate şi cu un pahar de must dulce, iar copiii primesc o recunoaştere în funcţie de efortul depus (numărul de găleţi strânse).

Suntem onoraţi să fim însoţiţi de Excelenţele sale, Ambasadorul Elveţiei, Massimo Baggi, şi Ambasadoarea Greciei în România, Lili Evangelia Grammatika, care, alături de localnici şi de angajaţii Valvis Holding, doresc să marcheze această celebrare a recoltei.

An de an, ,,Struguritul’’ reuneşte întreaga comunitate, păstrând tradiţia recoltei vie, consolidată prin prezenţa noilor generaţii, a copiilor noştri.  

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici