- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
PROTESTELE DIN CAPITALĂ, în a zecea zi: 800 de manifestanţi, în Piaţa Universităţii. Mitingul s-a încheiat fără incidente - GALERIE FOTO
Aproximativ 800 de persoane s-au adunat, duminică, în Piaţa Universităţii, unde au scandat împotriva clasei politice şi în special a preşedintelui Traian Băsescu şi a Guvernului, spunând că vor veni până când cererile lor sunt rezolvate.
A ZECEA ZI DE PROTESTE (Imagine: Cosmin Andrei/Mediafax Foto)
A zecea zi consecutivă de proteste la Piaţa Universităţii s-a încheiat în jurul orei 23.00 fără vreun incident, la miting participând cel mult 800 de manifestanţi care, ca şi în zilele precedente, au scandat împotriva preşedintelui, a Guvernului şi a politicienilor în general.
În ciuda celor cel mult unul-două grade de afară, protestul de dumincă a început încă de după-amiază, când pe treptele din faţa Teatrului Naţional s-au adunat primii protestatari, aceiaşi ca şi în zilele precedente.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Ce trebuie să știi despre alegerile prezidențiale și referendumul din 24 noiembrie? Aproape 19.000 de secții de votare vor fi deschise pe teritoriul României începând cu ora 07:00
-
Adrian Sârbu: Votezi cu tine sau cu un om care te minte în fiecare zi? Duminică du-te şi pune ştampila pe alb!
-
Alegeri prezidenţiale. Peste 218.000 de români au votat în străinătate până la ora 22.00
-
Preşedintele AEP s-a întâlnit cu observatorii internaţionali acreditaţi la alegerile din România
După lăsarea serii s-a animat şi zona de la fântâna de la Arhitectură, unde amfitrion a fost, ca în fiecare seară, Claudiu Crăciun, cadru didactic la SNSPA.
Primii care au plecat, începând cu ora 22.00, au fost cei de la TNB. Au fost urmaţi de cei de vis-a-vis, care au început să plece o oră mai târziu.
Numărul jandarmilor aduşi duminică în Piaţa Universităţii a fost comparabil cu cel din zilele precedente, cu excepţia celor două seri în care au avut loc incidente. Totuşi, pe străduţele din zona Pieţe Universităţii puteau fi văzute multe alte dube cu grupe de jandarmi pregătiţi să intervină.
Manifestanţii au scandat sloganuri împotriva clasei politice şi au avut bannere pe care scrie, printre altele, "Vă rugăm să ne scuzaţi, nu producem cât furaţi", "Jos Băsescu", "Monarhia salvează România" "Fie iarnă, fie vară, până pleci noi stăm afară", "Ciumpalaci din toate ţările, uniţi-vă".
Casa Regală a transmis, duminică, un comunicat în care arată că românii şi-au pierdut încrederea şi le cer politicienilor un comportament public rupt complet şi definitiv de năravurile trecutului, în opinia familiei regale clasa politică având datoria să dea "răspunsurile pe care oamenii, pe drept cuvânt, le aşteaptă".
Premierul Emil Boc, care a inspectat, sâmbătă, tronsonul de autostradă Bucureşti-Ploieşti, a afirmat că înţelege nemulţumirile românilor şi ca prim-ministru şi ca om, dar este convins că, împreună cu colegii din Guvern, a luat măsurile "necesare şi corecte". De asemenea, el a spus că preşedintele şi premierul şi-au sacrificat imaginea şi voturile pentru a scoate ţara din criza economică.
Acţiunile de protest din Capitală au început vineri 13 ianuarie, la trei zile după ce Raed Arafat şi-a anunţat demisia, şi au continuat chiar şi după revenirea acestuia, marţi 17 ianuarie, în funcţia de subsecretar de stat la Ministerul Sănătăţii.
Protestele din Piaţa Universităţii au fost marcate, în 14 şi 15 ianuarie, de scene de violenţă. Sâmbătă 14 ianuarie, manifestanţii au ocupat strada, ceea ce a determinat intervenţia în forţă a jandarmilor, culminând cu evacuarea pieţei, la miezul nopţii. O zi mai târziu, violenţele au fost şi mai intense, în principal între Universitate şi Piaţa Unirii, unde manifestanţii au aruncat cu pietre, petarde şi sticle spre jandarmi, au dat foc mai multor obiecte şi au spart geamurile unor magazine. Jandarmii au intervenit cu gaze lacrimogene, cu bastoane şi tunuri cu apă.
După trei zile în care protestul din Piaţa Universităţii s-a desfăşurat fără incidente, joi 19 ianuarie, câţiva manifestanţi violente au atacat cu pietre, bucăţi de gard şi sticle forţele de ordine aflate în zonă. Jandarmii au "măturat" bulevardul Magheru, reuşind ca în mai puţin de o oră să îi ridice pe manifestanţii care au provocat violenţe. Peste 100 de persoane au fost duse la secţiile de poliţie din Capitală, dintre care 14 au fost identificate ca fiind membri ai galeriilor Dinamo, Steaua, Rapid şi Petrolul Ploieşti, a anunţat şeful Direcţiei Ordine şi Siguranţă Publică din Jandarmeria Română, Aurel Moise.
Au urmat alte două zile de proteste fără incidente. Numărul jandarmilor din Piaţa Universităţii a fost mult mai mic decât în serile precedente, forţele de ordine evitând să provoace prin prezenţa masivă şi echipamentul de luptă.
Procurorii au înregistrat patru dosare în care se fac cercetări faţă de jandarmi pentru violenţele din centrul Capitalei, în timp ce mai mulţi civili sunt cercetaţi în 32 de cauze, una dintre acestea fiind la Piteşti, iar restul la Bucureşti, a anunţat Ministerul Public.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
GANDUL.RO