- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (31.03.2009, 15:56)
- Elvira Gheorghita - Mediafax , Adina Bucur , Elvira Gheorghita - Mediafax , Adina Bucur ,
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Academia de Poliţie neagă existenţa unei legături între diplomele false şi instituţia de învăţământ
Conducerea Academiei de Poliţie "Alexandru Ioan Cuza" din Capitală neagă existenţa unei legături între diplomele false şi instituţia de învăţământ superior şi susţine că nu are cunoştinţă despre vreo percheziţie la universitate pentru descoperirea unor posibile acte false de studiu.
Urmărește
182 afișări
"Nu am fost informat despre nicio percheziţie la universitate. Am fost îndrituit să declar că nu există nicio legătură între diplomele false şi Academia de Poliţie. Adică niciun student de la universităţile neacreditate, care au intrat în lichidare, nu a susţinut licenţa la Academia de Poliţie «Alexandru Iona Cuza»", a declarat, marţi, pentru MEDIAFAX, Ştefan Mitroi, director relaţii publice din Academia de Poliţie.
Potrivit Parchetului Judecătoriei Sectorului 4, poliţiştii de la Direcţia de Investigare a Fraudelor din Inspectoratul General al Poliţiei Române au ridicat mai multe dosare de licenţă de la Universitatea "Hyperion" din Bucureşti, Universitatea "Petrol şi Gaze" din Ploieşti, Facultatea Ecologică din Bucureşti, Universitatea de Ştiinţe şi Arte "Gheorghe Cristea", Universitatea "Valahia" din Târgovişte, Universitate de Vest din Timişoara şi Academia de Poliţie "Alexandru Ioan Cuza".
Acţiunea a avut ca scop ridicarea dosarelor depuse pentru susţinerea examenului de licenţă de către prezumtivii absolvenţi ai Universităţilor "Europa Ecor" şi "Alexandru Ghica" din Alexandria.
Documentaţia ridicată va fi supusă expertizei judiciare, pentru stabilirea autenticităţii acesteia, potrivit Parchetului Judecătoriei Sectorului 4.
Mai mulţi profesori de la Universităţile "Alexandru Ghica" şi "Europa Ecor" din Alexandria sunt cercetaţi pentru eliberarea a 15.000 de diplome şi foi matricole false. Potrivit poliţiştilor, dosarele de absolvire erau întocmite în numai câteva săptămâni, în domeniul economic, petrol şi gaze. Universităţile se aflau în proces de lichidare din 2001.
Coordonatorul reţelei de falsificatori este Mina Silviu Dobronauţeanu, fondatorul şi rectorul universităţilor "Alexandru Ghica" şi "Europa Ecor" din Alexandria.
Alte două persoane, Liviu Ionuţ Dencu, din Alexandria, şi Marian Vătăman, din Bucureşti, se ocupau de falsificarea actelor din dosar. Falsificatorii aveau ştampile cu timbrul sec al Ministerului Educaţiei şi Cercetării, fiind identice cu cele ale diverselor licee din ţară. O altă persoană, Mihaela Cristina Vătăman, completa documentele falsificate, iar Ion Părvuţoiu, fost colaborator al ASE Bucureşti, se ocupa de depunerea dosarelor falsificate pentru susţinerea examenelor de licenţă.
Un dosar falsificat costa între 3.000 şi 3.500 de euro. În plus, Mihaela Cristina Vătăman se prezenta la examenele de licenţă pentru persoanele care nu doreau să le susţină, fapt pentru care cerea 600 de euro.
Cu actele falsificate de această grupare, candidaţii susţineau examene de licenţă la universităţi acreditate din Bucureşti şi din ţară, precum "Hyperion", Universitatea "Petrol şi Gaze" din Ploieşti, Facultatea Ecologică Bucureşti, Universitatea "Gheorghe Cristea" sau Universitatea "Valahia" din Târgovişte.
În 11 martie, ofiţeri din cadrul Serviciului de Investigare a Fraudelor – Sectorul 4 Poliţie au dispus începerea urmăririi penale in rem pentru săvârşirea infracţiunilor de fals material în înscrisuri oficiale, uz de fals, fals privind identitatea, falsificarea instrumentelor oficiale, folosirea instrumentelor oficiale false, iar în aceeaşi zi au fost obţinute de la Judecătoria Sectorului 4 patru autorizaţii de percheziţie în sectoarele 4 şi 6.
Corpul de Control al Ministerului Educaţiei a demarat, în urmă cu două săptămâni, o anchetă în cazul celor cinci persoane, între care şi doi foşti profesori universitari, suspectate că au eliberat diplome false şi foi matricole.
Ministerul Educaţiei Cercetării şi Inovării (MECI) s-a autosesizat în cazul diplomelor false, după articolele apărute în media, iar două echipe de control verifică simultan cele cinci universităţi unde au fost organizate examenele de licenţă pentru studenţii proveniţi de la cele două instituţii de învăţământ superior neacreditate, universităţile "Alexandru Ghica" şi "Europa Ecor" din Alexandria.
Verificările au vizat dosarele de înscriere la licenţă, respectiv diplomele de bacalaureat, copiile după catele de iedntitate, certificatele de naştere şi file matricole.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Cum te menții în formă de sărbători? Antrenor de fitness: „Dacă mâncăm cumpătat, nu o să dezvoltăm probleme, nu o să ne îngrășăm”
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
Scandalul taxelor. Trump ameninţă cu preluarea controlului asupra Canalului Panama
-
USR i-a transmis lui Klaus Iohannis că mandatul lui s-a încheiat. Elena Lasconi: PSD şi PNL nu au înţeles nimic din votul cetăţenilor
Citește pe alephnews.ro: PSD, PNL și UDMR își împart ministerele. Cine conduce România?
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Blake Lively a depus o plângere legală împotriva lui Justin Baldoni. Actorul este acuzat de hărțuire sexuală și de orchestrarea unei campanii de defăimare împotriva ei
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe