Accidente rutiere mortale: topul celor mai periculoase ţări, după datele OMS

Cercetările portalului englez etyres au analizat date privind accidentele rutiere de la Organizaţia Mondială a Sănătăţii din 2000 până în 2019.

Urmărește
392 afișări
Imaginea articolului Accidente rutiere mortale: topul celor mai periculoase ţări, după datele OMS

Accidente rutiere mortale: topul celor mai periculoase ţări, după datele OMS

Cercetarea portalului englez etyres a prelucrat datele terifiante despre accidentele rutiere mortale provenite de la Organizaţia Mondială a Sănătăţii.

Faţă de cele aproape 8 milioane de decese numărate în 2000, în 2019 - ultimul an al cercetării care s-a oprit la perioada pre-Covid - cifrele s-au redus la peste jumătate, ajungând la doar 3 milioane.

Cea mai rea situaţie s-a întâlnit în Polonia, urmată de Intalia, unde au murit în medie 5.034 de persoane pe an, 419 pe lună, 97 pe săptămână şi 14 pe zi.

Portalul englez calculează, de asemenea, câte decese au fost pentru fiecare 500 de mile (aproximativ 800 km) din reţeaua de drumuri a ţării: pentru Italia sunt 17, ceea ce înseamnă că dacă facem o călătorie de 800 în medie în ultimii 20 de ani pe aceea 17 persoane au murit pe drum.

După cum am menţionat, doar Polonia s-a descurcat mai rău în Europa, din 2000 până în 2019, care are o cifră anuală medie de 5.112 accidente mortale.

În spatele Italiei rămân Germania şi Franţa, care, deşi au o populaţie mai mare, au înregistrat o medie de 4.807 şi 4.746 de victime pe an. Mult mai departe este Spania, cu 3.390 de decese pe an. La cealaltă extremă se află Islanda, care are în medie 19 decese din accidente rutiere pe an, egal cu aproximativ două pe lună.

Există exemple meritorii precum Australia sau Canada, care se opresc la 1.486 şi 2.510 de victime pe an în medie, dar şi adevărate dezastre. Statele Unite, cu 41.496 de decese în fiecare an, sunt semnificativ mai bune decât cele 199.134 de victime înregistrate de India şi cele 273.266 de China, înţelegându-se că în clasamentul pericolului la 500 de mile, Statele Unite se află pe locul 158 cu 5 decese ( mai puţin de o treime în comparaţie cu Italia) şi China în locul 78.

Şi şi mai impresionante sunt cifrele din Uganda, pe ale cărei drumuri a murit în medie mai mult de o persoană pe oră (28 de decese pe zi), cu o medie anuală de 10.127 de victime. Este surprinzător că în 800 de kilometri din Uganda au murit în medie 396 de oameni pe an, dar este consecinţa unor drumuri groaznice şi maşini în stare groaznică.

Nu întâmplător în acest clasament – ​​unde în spatele Ugandei se află şi alte ţări „complicate” precum Haiti, Rwanda, Burkina Faso şi Malawi – Islanda este ultima din 180 de naţiuni examinate cu un deces la 800 km.

Privind date mai recente, OMS a stabilit că din 2010 până în 2021, decesele din accidente rutiere au scăzut cu 5%, dar decesele în rândul pietonilor au crescut cu 3% la 274.000 şi cele din rândul bicicliştilor - cu 20% (71.000, egal cu 6%). 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
accident,
europa

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici