ACCIDENTUL DIN MUNTENEGRU - Ce au declarat cei patru pasageri audiaţi până în prezent

Procurorul general al României Tiberiu Niţu a declarat, joi, că în cadrul anchetei privind autocarul prăbuşit în Muntenegru au fost audiaţi, miercuri seară, patru pasageri ai autocarului, care au putut confirma că la volan se afla poliţistul George Ciobanu, unul dintre cei decedaţi în accident.

Urmărește
9704 afișări
Imaginea articolului ACCIDENTUL DIN MUNTENEGRU - Ce au declarat cei patru pasageri audiaţi până în prezent

ACCIDENTUL DIN MUNTENEGRU - Ce au declarat cei patru pasageri audiaţi până în prezent (Imagine: Razvan Chirita/Mediafax Foto)

"Am audiat aseară patru pasageri care se aflau în autocar. Au declarat cum au perceput dumnealor ceea ce s-a întâmplat acolo. Au putut să confirme că la volan se afla Ciobanu George, cel care a decedat, poliţistul decedat în accident.(...) Au relatat cum au perceput dumnealor ieşirea din tunel, viraj dreapta, viraj stânga. Nu putem să tragem o concluzie momentan de modul în care efectiv s-a produs accidentul. Avem nevoie şi de datele oferite de autorităţile din Muntenegru", a declarat Niţu, la intrarea în sediul Consiliului Superior al Magistraturii, unde se desfăşoară şedinţa Plenului Consiliului.

Procurorul general a menţionat că, din datele pe care le are până în prezent, declaraţiile date de cei patru pasageri ai autocarului nu sunt contradictorii. De asemenea, victimele audiate au confirmat prezenţa unui copil pe partea stângă a carosabilului, a mai spus Niţu.

"Au spus că se afla un copil pe partea stângă, din câte reţin eu. Nu am citit declaraţiile, ce pot să vă spun, din informaţiile pe care le-am solicitat colegilor care instrumentează cauza. Da, deci, confirmă prezenţa acelui copil", a spus el.

Întrebat dacă cele patru victime audiate până în prezent au declarat că autocarul avea viteză, procurorul general a răspuns că nu are date în acest sens şi că "totul este relativ". "Fiecare percepe potrivit propriilor simţuri. Ei sunt după o traumă extrem de puternică. Sunt apţi să facă declaraţii, dar sunt propriile aprecieri", a adăugat el.

Procurorul general a mai precizat că audierile pasagerilor din autocar vor continua joi, iar anchetatorii ar putea merge şi în spitale, în condiţiile în care starea răniţilor le poate permite acestora să dea declaraţii.

"Starea dumnealor este cea care ne poate permite să îi audiem, pentru că noi avem nevoie de declaraţii valide, date în deplină cunoştinţă şi într-o stare fizică şi psihică foarte bună", a mai spus procurorul general.

În ceea ce priveşte stadiul anchetei, Tiberiu Niţu a declarat că se fac în continuare cercetări.

"Se fac în continuare acte premergătoare, pentru a încerca să stabilim şi noi măsura în care noi, de aici, din România, putem contribui la aflarea modului în care s-a produs accidentul. Au fost audiaţi reprezentanţii legali a celor două firme, atât operatorul de turism, cât şi firma transportatoare. Am solicitat ITM să efectueze verificări pentru a stabili în ce măsură au fost respectate dispoziţiile legale privind protecţia muncii. Am solicitat autorităţilor judiciare muntenegrene să ne trimită fotocopii ale actelor efectuate de dumnealor, proces verbal de cercetare la faţa locului, raportele de autopsie", a precizat procurorul general.

Niţu a adăugat că celor două firme le-au fost solicitate acte în legătură cu modul în care s-a desfăşurat excursia în Muntenegru. "Am solicitat acte celor două societăţi comerciale, pentru a vedea contractele, modul în care au desfăşurat procedurile anterioare de deplasări în Muntenegru. Au fost solicitate acte în legătură cu modul în care s-a desfăşurat toată excursia şi, având în vedere că autocarul beneficia de serviciile monitorizare flotă, vom analiza şi datele pe care acest serviciu le poate oferi", a precizat şeful Parchetului general.

Întrebat dacă vor fi cercetate în România rămăşiţele autocarului, Tiberiu Niţu a precizat că există mai multe variante. "Pot face dumnealor (cei din Muntenegru - n.r.) o expertiză tehnică, atât pentru a stabili cum s-a produs accidentul, cât şi o expertiză tehnică asupra stării autocarului. Dumnealor le aparţine prioritatea în efectuarea anchetei. Noi ne-am oferit sprijinul şi facem şi noi, în România, verificările şi cercetările, actele premergătoare urmăririi penale pe care le putem face noi", a răspuns el.

Răniţii din accidentul din Muntenegru vor fi chestionaţi, în spitalele în care sunt internaţi, de poliţişti de la Serviciul Omoruri al Poliţiei Române şi de doi procurori, urmând ca, atunci când sunt apţi, să fie audiaţi la Parchetul General, au declarat miercuri, pentru MEDIAFAX, oficiali din poliţie.

Echipa de 12 poliţişti de la Serviciul Omoruri va fi coordonată de chestorul Viorel Vasile, şeful Direcţiei de Investigaţii Criminale, din Poliţia Română, au precizat sursele citate.

Poliţiştii şi procurorii vor discuta cu pacienţii şi vor întocmi procese verbale, audierile urmând să aibă loc, când victimele se vor putea deplasa, la Parchet.

Parchetul General face o anchetă în cazul accidentului, sesizându-se din oficiu pentru săvârşirea infracţiunii de ucidere din culpă. Secţia de urmărire penală şi criminalistică a Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie va cere sprijinul autorităţilor din Muntenegru în acest caz, au precizat reprezentanţii instituţiei.

Ancheta autorităţilor din Muntenegru a relevat până acum că, în momentul în care autocarul a ieşit dintr-un tunel rutier, carosabilul era umed şi este posibil ca şoferul să fi fost incomodat scurt timp de lumina foarte puternică a soarelui, pierzând controlul asupra vehiculului, în curbă, scrie miercuri presa din Muntenegru.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici