Acţiune în memoria victimelor accidentului de pe DN1 şi protest faţă de "indiferenţa" autorităţilor - FOTO

Peste 500 de persoane au participat, marţi seară, în centrul oraşului prahovean Câmpina, la o acţiune în memoria celor cinci victime ale accidentului de pe DN 1, acţiunea fiind, potrivit participanţilor, şi un protest faţă de "indiferenţa” autorităţilor în privinţa siguranţei circulaţiei pe DN 1.

Urmărește
209 afișări
Imaginea articolului Acţiune în memoria victimelor accidentului de pe DN1 şi protest faţă de "indiferenţa" autorităţilor - FOTO

Acţiune în memoria victimelor accidentului de pe DN1 şi protest faţă de "indiferenţa" autorităţilor (Imagine: Daciana Ilie/Mediafax Foto)

Sute de locuitori ai municipiului Câmpina au participat, marţi după-amiază, la o acţiune organizată în memoria celor cinci persoane care şi-au pierdut viaţa în accidentul rutier petrecut, sâmbătă, pe DN 1.

Acţiunea, organizată de angajaţii unei societăţi comerciale din localitate, a fost, totodată, un protest faţă de ceea ce organizatorii şi participanţii au numit "indiferenţa” autorităţilor în ceea ce priveşte siguranţa traficului rutier pe DN 1, cel mai circulat tronson de drum din România.

Rude, prieteni, cunoscuţi ai celor cinci victime, colegi ai copilului de 11 ani mort în accident, elevi la Colegiul Naţional "Nicolae Grigorescu" din Câmpina, dar şi oameni care nu-i cunoşteau pe cei cinci, dar care au fost impresionaţi de drama lor, au venit îmbrăcaţi în negru la acţiunea care s-a desfăşurat în centul municipiului.

Organizatorii au amplasat, pe o scenă, fotografiile celor cinci victime, dar şi bannere cu mesaje precum: "De câte victime este nevoie să se trezească CNADNR şi să-şi facă datoria?”, "Câţi oameni trebuie să mai moară?”, "Până când, CNADNR?” şi "Plătim cu viaţa indiferenţa Companiei Naţionale de Drumuri”. Participanţii au purtat pancarte cu mesajele: "STOP indiferenţei”, "Vrem separatoare de sens”, "Alocaţi bani Poliţiei Rutiere!” şi "Anual testaţi psihologic şoferii”.

În discursurile lor, organizatorii au acuzat Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale, despre care au afirmat că este "vinovatul moral” al acestui accident.

Organizatorii le-au oferit participanţilor câte o floare şi i-au rugat pe aceştia să semneze o petiţie adresată CNADNR, prin care solicită acestei instituţii să se ocupe de "„asigurarea de către autorităţi a siguranţei traficului rutier pe DN1”.

Acţiunea, care a durat aproximativ două ore, s-a desfăşurat fără incidente, zona fiind asigurată de poliţişti, poliţişti locali şi jandarmi.

CNADNR a precizat, marţi, în contextul tragediei de pe DN1 în care au murit şase oameni, că acest drum are, pe sectorul cuprins între km 8+500 (zona Băneasa) şi km 100+000 (zona localităţii Cornu), 39,29 de kilometri de separatoare de trafic.

"Pe drumul naţional DN 1, pe sectorul de drum cuprins între km 8+500 (zona Băneasa) şi km 100+000 (zona localităţii Cornu), sector prevăzut cu patru benzi de circulaţie, partea carosabilă este prevăzută cu un total de 39,29 km separator de trafic, astfel: 8,2 km - separator tip insulă mediană; 31, 09 km - separator parapete prefabricat de beton, tip New Jersey", precizează Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADR), într-un comunicat remis MEDIAFAX.

În acelaşi comunicat, CNADNR ţine să dezmintă "categoric informaţiile şi ipotezele vehiculate în mass-media, privind o posibilă culpă a CNADNR SA în dramaticul accident întâmplat sâmbătă 27.09.2014, pe drumul naţional DN1".

Compania mai precizează că în perioada 2013-2014, pe sectorul Băneasa-Cornu al DN1 au fost amplasaţi 6,5 km de separator de beton tip "New Jersey", în valoare de 844.518 euro fără TVA, iar în prezent a fost depusă la ANRMAP documentaţia tehnică necesară pentru achiziţia a 196 km de parapete de beton tip "New Jersey", în valoare de aproximativ 20 milioane de euro.

CNADR estimează că amplasarea separatorului va fi demarată la sfârşitul acestui an sau cel mai târziu la începutul anului 2015, locaţiile pe DN 1 urmând a fi stabilite de comun acord cu Inspectoratul General al Poliţiei Române - Direcţia Rutieră.

Tragedia rutieră în care au murit şase persoane a avut loc sâmbătă seară, la kilometrul 81 al DN1, între Ploieşti şi Câmpina, după ce George Dumitru, în vârstă de 28 de ani, a intrat cu maşina pe contrasens, unde a lovit un autoturism BMW X3 în care se aflau cinci persoane.

În urma impactului extrem de violent, atât şoferul care a provocat accidentul, cât şi cei cinci ocupanţi ai maşinii care circula regulamentar au murit pe loc.

Autoturismul BMW era condus de Robert Salvatore Gherghelaş, care avea 44 de ani, era mecanic în Câmpina, era căsătorit şi tatăl unui copil. Robert Gherghelaş era în maşină cu prietenul său, Florin Cioroba, în vârstă de 44 de ani, şi cu fiul cel mic al acestuia, Eduard, în vârstă de 11 ani. În autoturism se mai aflau femeia cu care Florin Cioroba urma să se căsătorească - Nicoleta Vasilica Mocanu, de 38 de ani, şi una dintre fiicele acesteia, Elena Iuliana Buldan, în vârstă de 19 ani. Toate cele cinci persoane sunt din Câmpina.

Principala ipoteză luată în calcul de anchetatori este că tânărul de 28 de ani, George Dumitru, din Bucureşti, ar fi încercat să se sinucidă. Ipoteza a fost conturată după ce George Dumitru a lăsat pe contul său de Facebook un mesaj prin care îşi lua adio de la cunoscuţi.

În acest caz, Poliţia Prahova a deschis dosar de cercetare penală pentru omor din culpă.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici